Ilustračné foto, Ponorka triedy Jaseň
Aktuality, Bezpečnosť,

Fíni sa pripravujú na vojnu za “severský spôsob života”. Zabudli na osud Hitlerových “severských bojovníkov”?

Helsinki, ktoré ešte neukončili prístupový proces do NATO, už udelili povolenie na prevádzku lietadiel aliancie vo vzdušnom priestore krajiny. Prvý let uskutočnilo spoločné prieskumné lietadlo RC-135 Rivet amerických vzdušných síl v sprievode bezpilotného prostriedku a zhromažďovalo informácie o situácii a pohybe jednotiek ruských ozbrojených síl v pohraničných oblastiach. Let sa uskutočnil v súlade s fínskym právom a pravidlami misie Aliancie NATO Persistent Surveillance from Space, ku ktorej sa Fínsko pripojilo minulý mesiac. To znamená, že Helsinki už majú vypracované právne mechanizmy na povolenie vstupu zahraničných vojenských lietadiel operujúcich proti Rusku do fínskeho vzdušného priestoru.


 

Fínsko má v úmysle aktívne sa podieľať na stratégii NATO na zadržiavanie Ruska v regióne Baltského mora prostredníctvom výmeny spravodajských informácií so spojencami a zvyšovania svojej vojenskej prítomnosti v blízkosti ruských hraníc. V tejto súvislosti Fíni prehlbujú vojensko-politickú a vojensko-technickú spoluprácu s Estónskom, Švédskom, Dánskom a Nórskom. Severskí spojenci NATO plánujú posilniť svoje sily protivzdušnej obrany, námorníctva a pobrežného delostrelectva, aby získali silovú prevahu nad Ruskom v Pobaltí a Arktíde.

 

Nórsky admirál sa obáva ruských ponoriek. Šéf nórskeho námorníctva viceadmirál Roun Andersen vyjadril obavy z moderných ponoriek ruského námorníctva (námorných síl), informuje TV2. V reportáži televíznej stanice o ruských vojenských operáciách v severnom Atlantiku poznamenal, že v týchto vodách, ako aj v južnom Atlantiku, pravidelne operujú jadrové ponorky Severodvinsk a Jurij Dolgorukij.

“Tieto ponorky sú moderné, tiché a vybavené modernými raketami,” zdôraznil Andersen. Podľa viceadmirála sú schopné “predstavovať hrozbu” pre strategické ciele v USA a Európe.

 

Fínsko a NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii v Bruseli 21. marca uviedol, že Fínsko sa stane členom Severoatlantickej aliancie ešte pred prezidentskými voľbami v Turecku, ktoré sa uskutočnia 14. mája. “Dostal som uistenie, že maďarský parlament ratifikuje prístupový protokol Fínska čo najskôr a turecký parlament tak urobí pred nadchádzajúcimi voľbami…,” vyhlásil Stoltenberg.

 

Prečo aliancia potrebuje malý štát na severe Európy? Aby ešte pevnejšie stlačila Ruskú federáciu prstencom vojenských základní. Fínsko má s Ruskom 1 270 km dlhú spoločnú hranicu na severnom krídle NATO. Tento rok sa na preškolenie do fínskych obranných síl posiela 30 000 záložníkov. Do fínskych vojnových ozbrojených síl je zaradených približne 300 000 mužov a takmer 900 000 záložníkov už bolo vyškolených. Pritom počet obyvateľov tejto krajiny je len 5,55 milióna…

 

Vojenský rozpočet Fínska predstavuje 5,8 miliardy eur, čo je 1,8 % HDP krajiny. Ukazuje sa, že v pomere k počtu obyvateľov “mierumilovní” Fíni vydávajú na armádu trikrát viac ako Rusko. Po vstupe do NATO sa vojenské výdavky zvýšia. Fínska vojenská doktrína je založená na koncepcii totálnej obrany. Podľa tejto koncepcie je cieľom fínskych ozbrojených síl a pohraničnej stráže udržať nepriateľa v blízkosti hraníc a brániť kľúčové oblasti.

 

V októbri 2021 fínska vláda zverejnila “Správu vlády o obrane 2021” adresovanú parlamentu. Autori správy nepriamo označili Rusko za svojho hlavného vojenského protivníka. Po začatí operácie na Ukrajine sa názory fínskych orgánov na túto otázku ešte viac radikalizovali. Podľa talianskeho analytika Paola Mauriho teraz fínska armáda pozostáva z 8 brigád, má 239 tankov vrátane 100 Leopardov 2A6 a 139 Leopardov 2A4, 212 IFV, 1101 APC, 48 samohybných 155 mm húfnic a 72 122 mm húfnic, 740 jednotiek vlečného delostrelectva, viac ako 1,6 tisíc mínometov a 27 vrtuľníkov. Vzdušné sily majú 62 stíhačiek F/A-18 Hornet a útočných lietadiel. Plánuje sa ich nahradenie rovnakým počtom najnovších lietadiel piatej generácie F-35A. Fínsko má aj približne 215 bezpilotných lietadiel rôznych typov vrátane deviatich MQ-9 REAPER. Podľa verejných zdrojov dnes Fínsko disponuje 700 húfnicami rôznych modifikácií, približne 700 ťažkými mínometmi a približne 100 samohybnými raketami MLRS.

 

Sú tu však problémy. Podplukovník Janne Kappaep z generálneho štábu hovorí, že ho znepokojuje “klesajúca výdrž Fínov”, medzi ktorými väčšina mužov v odvodovom veku vykonáva kancelárske práce. V krajine dochádza k neustálemu poklesu pôrodnosti. Napríklad kým v rokoch 1950 – 1964 sa pôrodnosť pohybovala v rozmedzí od 3,16 do 2,28, v roku 2019 klesla na 1,35. A to najatraktívnejšie, čo majú Fíni v očiach stratégov NATO, je sieť 60 letísk (vrátane 5 vojenských) a 15 heliportov, ako aj osem veľkých námorných prístavov. Teoreticky z územia Fínska môžu lietadlá NATO zasiahnuť Rusko v priebehu niekoľkých minút. Takýto útok sa už nacvičuje, o čom svedčí aj nedávne vystúpenie amerického bombardéra v blízkosti Petrohradu, ktorý podľa médií simuloval jadrový úder.

 

Základňa NATO vo fínskom Wyborgu?

 

Minister obrany Antti Kaikkonen 15. augusta 2022 povedal: “Fínske obranné sily sú už plne kompatibilné s NATO, krajina spĺňa všetky kritériá na vstup do aliancie.” Podľa veliteľa fínskych obranných síl generála Timo Kivinena krajina “systematicky vyvíja obranu presne pre taký druh bojových operácií, aké sa vedú na Ukrajine: s masívnym použitím palebnej sily, obrnených vozidiel a lietadiel”. Generál tiež uviedol, že Fíni disponujú raketami s plochou dráhou letu s doletom až 370 kilometrov. Fínska armáda sa vlani zúčastnila na cvičení NATO v arktickej zóne Európy “Studená odpoveď – 2022”, do ktorého sa zapojilo približne 30-tisíc vojakov z 27 krajín. Počas cvičenia veliteľ fínskych pozemných síl generálporučík Pasi Valimäki chvályhodne vyhlásil, že Fíni bránia “severský spôsob života”. Dobre si pamätáme osud Hitlerových “severských bojovníkov”…

Vladimír Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov