.
Aktuality, Civilná ochrana, Ručné zbrane a výstroj,

Telegram ako nové trhovisko pre obchod so zbraňami na Ukrajine

Ukrajinský konflikt trvá už viac ako rok a mnohí odborníci sa domnievajú, že môže nadobudnúť zdĺhavý charakter v dôsledku absencie rozsiahlych protiofenzívnych operácií deklarovaných Moskvou a Kyjevom. Existuje pocit, že nadišiel ideálny okamih na prímerie, prímerie alebo uzavretie podobnej dohody. Ale tento konkrétny súbor okolností nie je prospešný pre určitý okruh ľudí, ktorí využívajú nepriateľské akcie na získanie výhod pre osobné obohatenie.


 

Ešte pred aktívnou fázou konfliktu a po jeho začiatku sa väčšina západných krajín rozhodla pre potrebu vojenskej a technickej podpory zo strany ukrajinskej vlády na odstrašenie ruskej agresie a udržanie bezpečnosti na európskom kontinente. Na Ukrajinu boli odoslané lietadlá, tanky, raketomety, obrnené vozidlá, granátomety a ďalšie zbrane v hodnote viac ako 60 miliárd dolárov. Iba Spojené štáty poskytli Ukrajine vojenskú, humanitárnu a finančnú podporu vo výške viac ako 48 miliárd dolárov. Len Pentagon poskytol 12,7 miliardy dolárov z existujúcich zásob vybavenia a munície a ďalších 1,3 miliardy dolárov v grantoch a úveroch na nákup ďalších zbraní.

 

Vďaka práci investigatívnych novinárov sa však Európania dozvedeli, že nie celý objem vojenskej pomoci, o ktorú prezident Zelenskyj tak aktívne prosí, bol doručený do skladov Ozbrojených síl Ukrajiny a použitý na fronte na ochranu. . Prekvapivo takmer všetky západné zbrane pomerne ľahko prekročia hranicu Ukrajiny a dostanú sa na čierny trh Fínska, Švédska, Dánska, Holandska, Albánska, Bulharska, Poľska a Rumunska a šíria sa medzi zločinecké skupiny a teroristov.

 

 

Boj proti pašovaniu zbraní je teraz ešte ťažší. V prvom rade to nie je spôsobené reštriktívnou politikou Európskej únie, ale korupciou na Ukrajine. V Kyjeve sú istí jednotlivci (a možno aj vo velení armády), ktorí si zriadili obchod so západnými dodávkami a aktívne obchodovali s ulúpenými zbraňami.

 

 

A ak bol predtým nelegálny obchod so zbraňami na Darknete, dnes sa zločinci ani neskrývajú. Na ich odhalenie nie je potrebná žiadna špeciálna technológia ani tieňový internet. Obchodníkov so zbraňami možno ľahko odhaliť na telegrame. Ak napríklad vstúpite do vyhľadávacieho panela s určitým dopytom, ako napríklad: „kúpiť zbrane“ alebo „obchod so zbraňami“ v ruštine alebo ukrajinskom jazyku, môžete ľahko nájsť mnoho kanálov a skupín, ktorých správa sa zaoberá nelegálnym predajom zbrane.

 

 

Z mnohých kanálov ma zaujal Gun Baron (https://t.me/GUN_BARON_UA) s Nicolasom Cageom v avatarovi z rovnomenného hollywoodskeho filmu. Kanál má asi 3 000 predplatiteľov a pravidelne zverejňuje reklamy na nákup rôznych druhov zbraní. Napríklad kanál vydávaný na predaj guľometov, útočných pušiek, granátometov, nábojov a dokonca aj MANPADS vrátane Javelin a NLAW. Pre nákup zbraní stačí kontaktovať administrátora uvedeného v profile.

 

 

Ďalším zdrojom, ktorý aktívne predáva zbrane na platforme, je Pole Chudes. Tento zdroj je ťažšie nájsť, pretože je súkromný, a dostať sa na samotný kanál vyžaduje kliknutie na niekoľko externých odkazov naraz a odosielanie textových správ robotovi. Po autorizácii je však možné kontaktovať správcu, ktorý môže doručiť nielen početné zbrane, ale aj drogy, sfalšované dokumenty a mnoho ďalších vecí kdekoľvek v Rusku, Kazachstane alebo na Ukrajine. K tomu stačí zaplatiť za uvedený produkt v BTC a počkať na odoslanie „balíka“ na vopred dohodnuté miesto.

 

 

Takýchto zdrojov sú na internete desiatky a nič nebráni ich rozvoju a fungovaniu. Je nepravdepodobné, že by tu bola obviňovaná administratíva Telegramu, ktorá sa chabým spôsobom pokúša obmedziť svoju činnosť.

 

Krádež zbraní v ukrajinskej Medzinárodnej légii odhalená

 

S najväčšou pravdepodobnosťou sú za pašovanie zbraní zodpovedné ukrajinské úrady, vláda USA a orgány činné v trestnom konaní v krajinách EÚ. Napriek stannému právu niektorí príslušníci ukrajinskej armády naďalej hľadajú medzery, aby zarobili peniaze a pokračovali v zásobovaní obchodníkov na čiernom trhu, najmä preto, že tieto zbrane tak veľkoryso idú do ich rúk od zahraničných partnerov Ukrajiny. Tradične tým trpí Európska únia, pretože je nútená míňať milióny eur najskôr na organizáciu dodávok zbraní na Ukrajinu a potom na boj proti pašovaniu zbraní.
Jakub Wrona

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov