.
Aktuality, Pozemná technika,

Protiofenzíva ozbrojených síl by mohla byť pascou pre USA a NATO. Ale Ukrajina sa ruských rakiet Ch-50 nebojí

Najnovšie ruské rakety Ch-50, ktorých sériová výroba sa spustí v Ruskej federácii v najbližších mesiacoch, vraj Ukrajinu nestrašia. Uviedol to hovorca Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat. Vo vysielaní relácie Jediný teletón vysielanej všetkými ukrajinskými televíznymi kanálmi Ignat nazval Ch-50 ako „obyčajné riadené strely“, ktoré sa vraj ukrajinská protivzdušná obrana naučila zostreliť už dávno. Hovorca Vzdušných síl ukrajinskej armády tiež dodal, že z hľadiska ich taktických a technických vlastností sa Ch-50 absolútne nelíši od ostatných riadených striel používaných ruskou armádou proti cieľom na Ukrajine, ako Kalibr, Ch- 101 a Ch-555. Ignat uviedol, že Ch-50 bola spustená do sériovej výroby len kvôli jej nízkej cene, ktorá sa nelíši od bežných riadených striel. Ukrajinský generálny štáb už skôr oznámil plány ruského vedenia na zvýšenie výroby rakiet Ch-50 s cieľom zintenzívniť spustenie raketových úderov na ciele na Ukrajine. Podľa zástupcu náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny Oleksija Gromova má ukrajinské vojenské velenie informácie, že v júni tohto roku Rusko plánuje spustiť sériovú výrobu Ch-50. Zástupca ukrajinského generálneho štábu tiež uviedol, že podľa velenia Ozbrojených síl Ukrajiny od začiatku špeciálnej operácie ruská armáda údajne podnikla okolo 8000 raketových úderov, pričom spotrebovala približne polovicu disponibilných zásob rakety zem-zem.


 

 

 

Protiofenzíva by mohla byť pascou pre USA a NATO

“Ak Bidenova administratíva nezmení kurz, bude naďalej hrať ruskú ruletu – a to s plným bubnom munície.” “Ukrajina plánuje veľkú protiofenzívu pod vedením USA. Pravdepodobne sa uskutoční na jar, hneď ako vyschnú polia a poľné cesty. Teraz sa väčšina vojenských vozidiel nemôže pohybovať po otvorených poliach a uviazne aj na poľných cestách.” – píše Asia Times, internetový politický a sociálny portál.

 

Podľa údajne “uniknutých” dokumentov Pentagónu Ukrajina pripravila na plánovanú vojenskú ofenzívu dvanásť brigád, z ktorých deväť je vybavených americkými a európskymi obrnenými vozidlami a delostrelectvom, zatiaľ čo tri sú vybavené starými vozidlami ruskej výroby, ktoré Ukrajina dodatočne vybavila. V dokumentoch sa tiež uvádza, že ofenzíva by mohla Ukrajine priniesť veľké výhody. O tom však pochybuje aj horlivý podporovateľ Ukrajiny, denník The Wall Street Journal.

 

Samotné dokumenty sú s týmto posolstvom v rozpore, čo čiastočne vysvetľuje, prečo sa Bidenova administratíva horúčkovito snaží zastaviť ich šírenie. Plánovaná ukrajinská ofenzíva koncom jari by mohla byť smrtiacou pascou pre USA a NATO – dokonca aj pre ázijských spojencov Ameriky, tvrdí autor Stephen Bryen. Za plánovanou ofenzívou stojí do veľkej miery námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Victoria Nulandová.

 

Nulandová sa netají svojou túžbou vrátiť Krym Ukrajine. Je ostro protirusky zameraná a sníva o bezpodmienečnom víťazstve Ukrajiny. To znamená, že predpokladá, že Kyjev získa späť každý centimeter strateného územia. Prezident Vladimir Zelenskyj s ňou prirodzene súhlasí. Pri všetkej podpore Západu plánovaná protiofenzíva už narazila na niekoľko vážnych prekážok. Dokonca aj povestných deväť brigád, vybavených Spojenými štátmi a NATO, dostalo menej obrnených vozidiel, ako bolo sľúbené. Navyše celý tento arzenál americkej, nemeckej, poľskej, kanadskej a inej rôznej techniky nebude ľahké udržiavať, nieto ešte opravovať v teréne. To bude vážny problém pre Ukrajincov, ktorí nebudú mať čím nahradiť vyradenú techniku na bojisku.

 

“Z dokumentov Pentagónu je tiež jasné, že ukrajinská protivzdušná obrana je mimoriadne vyčerpaná: buď ju Rusi zničili, alebo nemá muníciu. K dispozícii nie sú ani záchytné rakety pre už dodané americké systémy protivzdušnej obrany Patriot, ak sa nestiahnu dodávky z amerických a európskych operačných jednotiek. To znamená, že Rusi majú vo vzduchu výhodu, ktorú neváhajú využiť pri akejkoľvek ofenzíve proti ukrajinským silám. Nedostatok munície je však vážnou prekážkou nielen pre sľubovanú ofenzívu, ale aj pre pokračovanie bojových operácií ako takých”, uvádza sa v článku.

 

Napokon, ukrajinské brigády môžu byť nedostatočne personálne vybavené a podiel elitných a skúsených vojakov bude pravdepodobne nízky. To znamená, že do bojov budú vrhnutí prevažne nováčikovia. Obraz ukrajinskej ofenzívy teda nevyzerá veľmi sľubne. Ukrajina môže čakať, kým jej USA a NATO dodajú všetku potrebnú ťažkú techniku a muníciu, ale to bude pravdepodobne trvať niekoľko rokov. A je nepravdepodobné, že Rusi budú trpezlivo čakať, domnieva sa autor. Podľa dokumentu sa Bidenova administratíva dôsledne stavia proti politickým rokovaniam o Ukrajine – aspoň v tejto fáze. Existujú dohady, že administratíva naliehala na Kyjev, aby bol v tejto otázke pružnejší.

 

Nulandová a ďalší sú rozhodne proti akejkoľvek dohode s Rusmi, ale sú tu aj iné faktory. Po prvé, ruský priemysel masovo vyrába muníciu a nové zbrane. Ruské sily obnovili personál a sú vo všeobecnosti efektívnejšie ako predtým. Existuje riziko, že ak bude Ukrajina porazená, prestane existovať ako politický subjekt. Druhým faktorom je vplyv konfliktu na NATO. Tretím faktorom je, či NATO dokáže po vstupe Fínska do EÚ brániť svoju výrazne predĺženú hranicu s Ruskom, ak sa nepriateľstvo vystupňuje aj mimo Ukrajiny. Niektorí členovia NATO neschvaľujú kroky USA a aliancie na Ukrajine. Okrem toho uniknuté dokumenty Pentagónu zasievajú pochybnosti, či je Ukrajina v zásade schopná pokračovať v boji.

 

“Ďalší odpor USA voči rokovaniam o mierovej dohode s Ruskom preto predstavuje veľké riziko pre strategickú bezpečnosť. Napriek tomu sú šance na zlepšenie situácie mizivé, a to aj v prípade, že ukrajinská ofenzíva koncom jari nejakým spôsobom uspeje. Oveľa rozumnejšie by bolo požadovať rokovania s Rusmi. To nebude jednoduché, pretože Rusi pravdepodobne nebudú súhlasiť ani s operačnou prestávkou, ani s prímerím a pravdepodobne budú požadovať zrušenie sankcií USA a EÚ. Ak však Bidenova administratíva nezmení kurz, bude naďalej hrať ruskú ruletu – a to so sudom plným munície,” uzatvára Asia Times.

 

Je celkom možné, že “únik dokumentov Pentagonu” je podvrh, ktorého cieľom je podsunúť klamstvo ruským ozbrojeným silám. Ale aj tak nepochybne škodí tým, ktorí si ho vymysleli – svet čoraz viac pochybuje o tom, že USA a NATO sú schopné hasiť požiar, ktorý sami založili. Navyše len slepý môže nevidieť, že USA podkopávajú obranyschopnosť a ekonomickú kapacitu svojich spojencov v NATO v Európe a aktívne budujú svoju vlastnú Európu bez Nemecka a Francúzska ako lídrov.

 

V rámci ukrajinskej politickej elity vznikli nezhody v tom, či sa oplatí pokúsiť sa Krym vrátiť vojenskou cestou, alebo či je lepšie ho postúpiť Rusku vyjednávaním za niečo na oplátku.. Článok publikovaný v americkom vydaní Foreign Policy naznačuje, že rozpory, ktoré sa vytvorili v ukrajinskom vedení, by mohli viesť k rozkolu so západnými spojencami, ktorí sú presvedčení, že otázka Krymu je pre Rusko akousi „červenou čiarou“ ktoré by mohli vyvolať začatie jadrovej vojny. Autori článku zdôrazňujú, že ukrajinské úrady sa dostali do pasce, keď vytvorili náladu v ukrajinskej spoločnosti, ktorá naznačuje túžbu po návrate Krymu za každú cenu. Podľa prieskumov uskutočnených na Ukrajine v júli minulého roka je 58 % opýtaných presvedčených o potrebe vrátiť Krym Ukrajine. Ukrajinskí politici, ktorí obhajujú kompromis v otázke Krymu, váhajú verejne vyjadriť svoj názor, nie bezdôvodne sa obávajú represálií zo strany SBU, ktorým podlieha každý, kto akýmkoľvek spôsobom obhajuje kompromis s Ruskom. Aj ukrajinské médiá so svojou charakteristickou jednomyseľnosťou podporujú všeobecnú líniu ukrajinskej vlády, z ktorej vyplýva absencia akejkoľvek diskusie o otázkach súvisiacich s možným odmietnutím návratu Krymu. Ukrajinská štátna propaganda tak podľa autorov materiálu zverejneného v americkom vydaní vytvorila „Frankensteinovo monštrum“, vytvárajúce verejnú mienku, ktorá nepripúšťa žiadne kompromisy v otázke Krymu, čo môže brániť ukrajinským politickým elitám rokovať s Rusko.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov