.
Aktuality, Pozemná technika,

Austrália dopĺňa zásobu vozidiel 4×4 Bushmaster

Austrália podpísala zmluvu so spoločnosťou Thales na dodávku 78 obrnených vozidiel 4×4 Bushmaster za 160 miliónov austrálskych dolárov (asi 100 miliónov Eur) s cieľom doplniť zásoby odoslané na Ukrajinu. Dohoda bola podpísaná v priamo v austrálskom výrobnom závode firmy Thales v Bendigo, pričom dodávky Bushmasterov v transportných a veliteľských variantoch sa očakávajú v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov. Udrží sa tam 200 pracovných miest.


 

 

Bushmaster je výkonné a moderné vozidlo s pohonom 4×4, s dobrou balistickou a protimínovou ochranou. Okrem vodiča odvezie ďalších 9 vojakov, alebo až štyri tony nákladu. Jeho maximálna rýchlosť je nad 100 km/h a jazdný dosah 800 kilometrov. Môže byť vyzbrojený diaľkovo alebo manuálne ovládanými guľometmi kalibru až 12,7mm alebo granátometmi kalibru 40mm a sekundárne guľometmi kalibru 5,56 alebo 7,62 milimetra . Ukrajine bolo dodaných 90 z celkového poštu asi 1200 vyrobených kusov. Väčší počet z nich bol zničený. Koncom apríla 2023 začalo ukrajinské ministerstvo obrany viesť kampaň smerovanú k austrálskej vláde, kde deklaruje spokojnosť s vozidlami Bushmaster, ale naviac požaduje dodávku ľahších obrnených vozidiel 4×4 Hawkei. Tie rovnako vyrába Thales, Bendigo ale Austrália ich má zatiaľ nedostatok. Objednala si 1100 kusov ako náhradu za nechránenú verziu Land Rover (110) Perentie.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov