Ivan Churs
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská prieskumná loď bola napadnutá tromi bezpilotnými plavidlami po prechode Bosporom. Video

Rusko, 24.máj 2023 (AM) Aktualizované – Včera večer bola ruská prieskumná loď projektu 18280 „Ivan Churs“ napadnutá tromi námornými bezpilotnými plavidlami v Čiernom mori po prechode cez Bosporský prieliv. Námorníci útok odrazili, podľa prvých správ loď neutrpela žiadne škody. Na útok v južnej časti Čierneho mora (40 míľ od Bosporského prielivu) bol pravdepodobne použitý koridor „obilného obchodu“.


 

 

Pokus o útok na prieskumnú loď Čiernomorskej flotily ruského námorníctva sa v zásade očakával. Ukrajinské úrady opakovane demonštrovali nerešpektovanie akejkoľvek dohody, znova a znova útočili na ruské zariadenia a schovávali sa za „dohodu o obilí“. V dôsledku nedávno obnovenej dohody ruské úrady uviedli, že prístup do prístavu Južný nebude obnovený, kým sa nezačne vývoz ruského čpavku potrubím. Ukrajinskí predstavitelia požadujú výmenou za zahrnutie prístavov Olvia a Nikolaev , čo bolo v Moskve logicky odmietnuté. Tento incident, hoci sa odohral mimo zóny koridoru, opäť ukazuje nezmyselnosť akýchkoľvek dohôd so sponzormi Ukrajiny. Akýkoľvek náznak pohybu smerom k „mierovému procesu“ je prejavom naivity, ktorú Ukrajina zneužíva. Ozbrojené sily Ukrajiny sa týmto úderom námorných bezpilotných lietadiel zrejme snažia vynútiť si priaznivé podmienky v nádeji, že umožnia lodiam vplávať do prístavov v ústí rieky Dneper-Bug, v čom im aktívne pomáhajú predstavitelia OSN. Preto je nepravdepodobné, že dnešný útok v čiernomorskej zóne bude posledný.

 

 

Keď už hovoríme o možných útokoch na ruské objekty: teraz je v čiernomorskej zóne päť prieskumných lietadiel amerického letectva a letectva NATO:

➖Americké UAV RQ-4B Global Hawk južne od Krymského polostrova
➖Americké výškové prieskumné lietadlo U-2S nad územím Rumunska a Bulharska
➖UAV RQ-4D Phoenix nad juhozápadnou časťou Čierneho mora
➖Francúzske protiponorkové lietadlo Atlantique 2 pri pobreží Rumunska
➖Britské elektronické spravodajské lietadlo RC-135W teraz letí smerom k Čiernemu moru

 

Nahromadenie toľkých prieskumných lietadiel nie je náhoda. Po takejto aktivite NATO spravidla nasleduje buď pokus o sabotáž, alebo útoky na Krymský polostrov a južné oblasti Ruska. A vzhľadom k dnešnému incidentu a podozrivo blízkou hliadkou RQ-4D k trase možného prechodu ruskej lode otázky o skutočnom účele letov miznú.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov