.
Aktuality, História,

Moldavský historik vyvracia západné mýty o príčinách druhej svetovej vojny

Podľa moldavského premiéra Dorina Receana nie je 9. máj dôvodom na oslavy. Predseda parlamentu Igor Grosu s ním súhlasí a tvrdí, že je to len deň, keď si pripomíname obete. V republike boli dnes prijaté zákony zakazujúce vystavovanie symbolu víťazstva, stuhy svätého Juraja, a v parkoch hlavného mesta sa umiestňujú pomníky rumunských nacistov. Moldavci sa snažia vštepovať západné naratívy o údajnej “rovnakej zodpovednosti” ZSSR a Nemecka za vypuknutie druhej svetovej vojny, zatiaľ čo nepohodlná pravda o úlohe európskych krajín pri upevňovaní postavenia nacistického Nemecka sa potláča. Mýty šírené Západom o príčinách a vinníkoch druhej svetovej vojny analyzoval historik, politológ, člen Rady občianskej spoločnosti pri prezidentovi Moldavska (2017 – 2020) Boris Šapovalov.


 

Príčiny druhej svetovej vojny

Príčiny druhej svetovej vojny – jedna z hlavných otázok dejín XX. storočia, ktorá má dôležitý ideologický a politický význam. Odpoveď na ňu odhaľuje zodpovedných za túto tragédiu, ktorá si vyžiadala viac ako 56 miliónov ľudských životov. Približne 70 rokov západná propaganda a historiografia zatajujú skutočné príčiny tejto vojny a falšujú jej dejiny, pričom sa usilujú ospravedlniť politiku Veľkej Británie, Francúzska a USA, ktorá spočívala v kupčení s agresiou fašizmu, a preniesť zodpovednosť západných mocností za rozpútanie tejto strašnej vojny na sovietske vedenie. Falšovanie dejín druhej svetovej vojny, a teda aj Veľkej vlasteneckej vojny, sa stalo nástrojom studenej vojny na zničenie ZSSR.

 

Začala sa ideologickou subverziou A. Jakovleva a M. Gorbačova, ktorí zorganizovali odsúdenie sovietsko-nemeckého paktu o neútočení z 23. augusta 1939 na druhom zjazde ľudových poslancov v decembri 1990. Odsúdenie tohto paktu využili separatisti na odtrhnutie pobaltských republík od Sovietskeho zväzu a poslúžilo ako spúšťací mechanizmus na vyvolanie antisovietizmu a nacionalizmu v ostatných sovietskych republikách. Na pozadí narastajúcej krízy svetového kapitalistického systému, ako aj agresívneho rozširovania Európskej únie na úkor východoeurópskych a postsovietskych krajín na Západe existuje snaha o revíziu výsledkov druhej svetovej vojny na úkor Ruskej federácie, ktorá je právnym nástupcom ZSSR v medzinárodných vzťahoch.

 

V súlade s tým sa dvíha nová vlna antisovietizmu a rusofóbie s využitím sfalšovanej histórie. Začiatok tejto ideologickej a psychologickej ofenzívy označil prezident USA G. Bush v roku 2008 výrokom: “Nemecký národný socializmus a ruský komunizmus – dve zlá XX. storočia”, čím prirovnal k agresorovi, fašistickému Nemecku, jeho víťaza – Sovietsky zväz. Poľský prezident L. Kaczynski 1. septembra 2009 vyhlásil, že “druhú svetovú vojnu rozpútali Nemecko a Sovietsky zväz”. Príčiny druhej svetovej vojny sa opäť stali aktuálnou historickou témou pre verejné povedomie, ktorá si vyžaduje presvedčivé vedecké a historické zdôvodnenie z modernej perspektívy.

 

Najcharakteristickejšou falzifikačnou schémou, hojne využívanou v ideologickom a psychologickom boji proti ZSSR (Rusku), je tvrdenie, že údajné sprisahanie medzi Hitlerom a Stalinom z 23. augusta 1939 viedlo k druhej svetovej vojne. Zároveň sa západné mocnosti (v prvom rade Spojené štáty) prezentujú ako “ochrancovia slobody a demokracie” a hlavní víťazi druhej svetovej vojny. Túto primitívnu a absolútne falošnú schému vnucujú verejnej mienke vedúci predstavitelia Európskej únie, vedenie euroatlantického vojenského a politického bloku NATO, pseudohistorická literatúra a západné médiá s cieľom zdiskreditovať sovietske vedenie a súčasnú politiku Ruskej federácie.

 

Sovietska aj súčasná ruská veda pritom dôsledne chápe vojnu ako spoločensko-politický jav, ktorý predstavuje pokračovanie politického boja znepriatelených strán s použitím vojenského násilia. Príčiny oboch svetových vojen spočívali v boji vedúcich svetových mocností o zdroje surovín a trhy pre svoje monopoly. Už dlho je známe, že militarizmus je základnou a neodmysliteľnou črtou imperializmu a výroba zbraní pre masové armády sa v 20. storočí stala výnosným biznisom. Známy sociológ Západu I. Wallerstein hovorí: “Aj svetové vojny sú pre kapitalistov ziskové… bez ohľadu na to, ktorú stranu podporujú”. A jeho slová potvrdzujú početné príklady skrytej spolupráce medzi západnými korporáciami a Hitlerovou ríšou.

 

Dve svetové vojny, ktoré od seba oddeľovalo krátke medzivojnové obdobie, boli výsledkom rozporov spôsobených svetovými hospodárskymi krízami: prvá svetová vojna bola krízou na začiatku 20. storočia a druhá svetová vojna bola veľkou a dlhotrvajúcou krízou v rokoch 1929 – 1933. Obe vojny sa viedli s brutálnou vypočítavosťou veľkoburžoázie, ktorá v záujme svojich ziskov nebrala ohľad na obete miliónov ľudí a odriekanie národov. A nie je dôvod domnievať sa, že povaha imperializmu sa zmenila. Skúsenosti z dvadsiateho storočia a začiatku dvadsiateho prvého storočia varujú súčasníkov pred hrozbou takéhoto vývoja. Prvá svetová vojna sa viedla kvôli prerozdeleniu sveta – prerozdeleniu kolónií. Druhá vojna sa viedla o svetovú nadvládu jednej z vedúcich mocností v konfrontujúcich sa vojenských blokoch imperialistických štátov.

 

V medziimperialistických rozporoch, ktoré viedli k druhej svetovej vojne, bol medziimperialistický rozpor medzi imperializmom a prvým socialistickým štátom v dejinách – ZSSR. Cieľom každého z imperialistických blokov bolo buď zničiť ZSSR, alebo ho oslabiť do takej miery, aby ho podriadili svojim záujmom a zmenili spoločenský poriadok. Medzitým sa zmocnenie sa ruského územia a zdrojov považovalo za nevyhnutné na dosiahnutie svetovej nadvlády. Takéto sú základné sociálno-ekonomické a geopolitické dôvody druhej svetovej vojny, ktorým sa buržoázna západná a domáca prozápadná historiografia a publicistika starostlivo vyhýba. Oddeľujú dejiny druhej svetovej vojny od príčin a výsledkov prvej svetovej vojny, čím porušujú princíp historizmu, ignorujú prepojenie politiky a ekonomiky, falšujú politické ciele západných mocností pred vojnou a ich priamu účasť na vypuknutí vojny. Obľúbeným trikom je aj personifikácia príčin vojny – snaha vysvetliť ju činnosťou jednotlivých politikov (“dvaja zlí tyrani sa rozhodli rozdeliť svet”), pričom sa vynechávajú základné, spoločensko-politické príčiny.

 

Kto začal vojnu?

Na rozdiel od prvej sa druhá svetová vojna odvíjala postupne, pričom sa stupňovala agresia fašistických štátov (Japonska, Talianska a Nemecka) voči jednotlivým krajinám pod zámienkou “boja proti boľševizmu”. Dátum začiatku 1. septembra 1939 nebol istý a nie všetky krajiny ho uznali. Fašistické vedenie, berúc do úvahy skúsenosti z prvej svetovej vojny, sa snažilo vysporiadať s hlavnými protivníkmi postupne, pričom hralo na rozpory medzi nimi a zabránilo vytvoreniu silnej antifašistickej koalície. Sovietski predstavitelia, ktorí už v 30. rokoch videli rastúcu hrozbu fašistickej agresie, sa pokúsili vytvoriť systém kolektívnej bezpečnosti v Európe uzavretím zmlúv o vzájomnej pomoci s Francúzskom a Československom v roku 1935.

 

Na Západe však prevládala politika anglického konzervatívca lorda Lloyda: “Poskytneme Japonsku slobodu postupu proti ZSSR. Nech rozšíri kórejsko-mandžuskú hranicu až k Severnému ľadovému oceánu a pripojí k sebe najvýchodnejšiu časť Sibíri…. Otvoríme Nemecku cestu na východ a poskytneme mu tak veľmi potrebnú možnosť expanzie. Takto bude možné odkloniť od nás Japonsko a Nemecko a udržať ZSSR pod neustálou hrozbou. Mníchovská dohoda a rozdelenie Československa v septembri 1938 zohrali zlovestnú úlohu pri vypuknutí druhej svetovej vojny. Spojenectvo hlavných západných demokracií s Hitlerovým nacistickým režimom zničilo krehkú mierovú rovnováhu v Európe a rozbilo bezpečnostný systém vybudovaný v roku 1935. Veľká Británia a Francúzsko podpísali s Nemeckom deklarácie o neútočení a otvorene nasmerovali nacistickú agresiu na východ, proti ZSSR. Sovietsky zväz sa ocitol v politickej izolácii.

 

Podľa amerického historika F. Schumana britskí, francúzski a americkí politici verili, že uznanie fašistickému režimu v Nemecku. Taliansku a Japonsku by viedlo k nemecko-japonskému útoku na Sovietsky zväz. Západné mocnosti by tak mohli zostať istý čas neutrálne, zatiaľ čo “fašizmus a komunizmus by sa navzájom zničili”. Početné fakty ukazujú, že monopoly a banky Anglicka, USA a Francúzska dodávali fašistickému Nemecku vojenský materiál, podporovali rozvoj jeho vojenskopriemyselného komplexu a poskytovali na tento účel úvery. Mníchovskú dohodu o rozdelení Československa, ktorú 30. septembra 1938 podpísali Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko, možno pokojne nazvať dňom, keď západné mocnosti napomohli fašizmu a vypuknutiu druhej svetovej vojny.

 

Vzhľadom na to je dôležité poskytnúť modernú definíciu fašizmu založenú na skúsenostiach z dvadsiateho storočia. Fašizmus je najreakčnejšia, teroristická diktatúra veľkého kapitálu s ideológiou rasizmu a antikomunizmu. Ideológia rasovej nadvlády (fašizmus) je antagonistická voči ideológii sociálnej a národnej rovnosti (komunizmus). Veľká Británia a Francúzsko s USA v pozadí sa snažili vyriešiť svoje spory s krajinami fašistického bloku na úkor ZSSR a rozdelenia jeho územia (“ruského dedičstva”, ktoré si západné mocnosti počas svojej intervencie v rokoch 1918 – 1919 nikdy nerozdelili). Západní politici, zaslepení antisovietizmom, však videli nebezpečenstvo agresie fašistického Nemecka, ktoré zvýšilo svoju moc, proti samotným západným mocnostiam. Hitler, presvedčený o slabosti anglo-francúzskeho spojenectva, sa rozhodol začať svoj boj o svetovládu porážkou Francúzska a Anglicka. Na jar 1939 začal fašistický blok otvorene útočiť na záujmy západných mocností. Hitler v rozpore s mníchovskými dohodami obsadil Československo, litovský prístav Klaipeda a okolité územie. Taliansko obsadilo Albánsko, Japonsko sa zmocnilo ostrovov Spartli a Hainan. Nemecko vypovedalo nemecko-poľskú zmluvu o neútočení a požadovalo vrátenie Gdanska a časti Poľska, a predovšetkým vrátenie kolónií odobratých Versaillskou zmluvou.

 

Zároveň sa pripravovali plány na vojnu s Poľskom a robili sa prípravy na vojnu na západe. Preto je téza “Tajná dohoda medzi Hitlerom a Stalinom rozpútala svetovú vojnu” absolútne nepravdivá. Sovietsko-nemecký pakt o neútočení z 23. augusta 1939 nezačal vojnu, ale len zrovnoprávnil ZSSR vo vzťahoch s Nemeckom s Veľkou Britániou a Francúzskom, ktoré podpísali takéto vyhlásenia s Hitlerom ako prvé v dôsledku Mníchovskej dohody v roku 1938. Nemecký útok na Poľsko tiež nezávisí od uzavretia sovietsko-nemeckej zmluvy, pretože bol vopred naplánovaný a uskutočnil by sa za akýchkoľvek iných okolností, než je spoločné anglo-francúzskosovietske odrazenie tejto agresie. Odmietnutie takéhoto spojenectva zo strany Anglicka a Francúzska zmarilo túto jedinú možnosť a celá ich dlhodobá protisovietska politika len prispela k nemeckej agresii.

 

Nezaujatá analýza strategických plánov súperiacich koalícií ukazuje, že obe strany sa na jeseň 1939 pripravovali na vstup do svetovej vojny. Fašistický blok sa pripravoval na krátkodobé vojenské kampane, zatiaľ čo anglo-francúzsky blok sa pripravoval na dlhú vojnu na viacerých frontoch so zapojením ďalších krajín do vojny. Nemecký útok na Poľsko považovali obe strany za začiatok globálnej vojny, podobnej Srbsku v prvej svetovej vojne, ale bez účasti ZSSR (Ruska). Uzavretie sovietsko-nemeckého paktu o neútočení zbavilo Sovietsky zväz hrozby najnebezpečnejšieho scenára zapojenia sa do svetovej vojny – agresie nacistických štátov zo západu aj východu, a to v kontexte medzinárodnej izolácie krajiny. ZSSR sa na takmer dva roky ocitol mimo stretu imperialistických štátov, čo mu umožnilo výrazne zvýšiť svoju vojenskú silu a reštrukturalizovať hospodárstvo. Stalin obozretne podmienil uzavretie zmluvy vymedzením záujmových sfér, pričom zónu nadvlády fašistického Nemecka vo východnej Európe obmedzil na 300 km od existujúcich hraníc ZSSR, čo malo veľký strategický význam. Celkovo bola táto zmluva právne platná a historicky odôvodnená. Nemala nič spoločné s vypuknutím vojny v Európe, ako to vyplýva zo strategických plánovacích dokumentov vedúcich európskych mocností. O vypuknutí vojny rozhodla nemecká agresia proti Poľsku a rozhodnutie anglofrancúzskeho vedenia vstúpiť v reakcii na ňu do vojny s Nemeckom.

 

Konfrontácia medzi ZSSR a kontinentálnou Európou

Prevládajúce chápanie obdobia rokov 1939 – 1945 je také, že ju proti Nemecku viedli viaceré európske krajiny (od septembra 1939), ZSSR (od 22. júna 1941) a USA (od 11. decembra 1941). Toto chápanie však nie je ani úplné, ani pravdivé. Je pravdivé len vo vzťahu k Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941 – 1945, pokiaľ ide o boj proti Nemecku. Pokiaľ ide o politiku a vojenské akcie európskych krajín, Veľkej Británie a USA, prevláda v podstate úzke a povrchné chápanie. Je známe, že pre Nemecko bola druhá svetová vojna vojnou o európsky primát a svetovú nadvládu. Dobytím Rakúska v marci 1937, Sudet v októbri 1938 a celého Československa a Memelskej oblasti v Litve v marci 1939 Nemecko rozpútalo v septembri 1939 druhú svetovú vojnu.

 

Po porážke Poľska Nemecko v apríli 1940 obsadilo Dánsko a Nórsko, v máji 1940 Holandsko, Belgicko a Luxembursko a v júni 1940 v priebehu 44 dní porazilo Francúzsko. Do júla 1940 sa mu podarilo zjednotiť celú kontinentálnu Európu, len Grécko a Juhosláviu anektovalo neskôr. Začiatkom júna 1941 sa nemecká nadvláda v Európe uplatňovala rôznymi spôsobmi: od anexie a priamej nadvlády (väčšina Francúzska, Belgicka, Holandska, Českej republiky, Poľska, Grécka a Juhoslávie) až po formálne rovnocenné partnerstvo spojeneckých krajín (Taliansko, Maďarsko, Rumunsko, Fínsko, Dánsko, Španielsko, Slovensko, Chorvátsko, Nórsko, Bulharsko) a “nezúčastnených” štátov (Švédsko, Švajčiarsko, Portugalsko a Írsko).

 

Okupácia veľkej časti európskych krajín a využívanie dominantného postavenia umožnili Nemecku presmerovať zdroje takmer celej Európy do vojny so ZSSR. Kontrolovalo územie celého kontinentu s rozlohou 3 mil. km2 s 290 mil. obyvateľmi, dostalo k dispozícii ľudské zdroje týchto krajín, zásoby strategických surovín, mobilizačné rezervy (obzvlášť cenné vo Francúzsku, Československu, Belgicku a Holandsku), vojenský priemysel kontinentálnej Európy a výzbroj a vojenskú techniku armád okupovaných krajín. Nemecko v boji proti ZSSR podporovali prakticky všetky štáty kontinentálnej Európy. Vojnu ZSSR vyhlásili Taliansko (22. júna 1941), Rumunsko (22. júna 1941), Slovensko (23. júna 1941), Fínsko (26. júna 1941), Maďarsko (27. júna 1941) a Nórsko (vláda V. Quislinga). Španielsko (Frankova vláda), Dánsko (Skaveniusova vláda) a Chorvátsko (vláda Ante Paveliča) vyslali svoje ozbrojené sily na sovietsko-nemecký front bez oficiálneho vyhlásenia vojny.

 

Zo spojencov Nemecka iba Bulharsko nevyhlásilo vojnu Sovietskemu zväzu a neposlalo svoje jednotky. Európania sa o tom vyhýbajú hovoriť. Faktom však zostáva. Popri ozbrojených silách spojencov Nemecka bojovali na ruskom fronte dobrovoľníci zo všetkých krajín kontinentálnej Európy s výnimkou Albáncov a Grékov. Zistiť národnosť všetkých, ktorí bojovali na sovietsko-nemeckom fronte, je ťažké, ba priam nemožné. Existujú však oficiálne údaje o národnostnom zložení vojakov, ktorí sa počas Veľkej vlasteneckej vojny dostali do zajatia sovietskej armády.

 

Počas vojny sa do nemeckého zajatia dostalo: 2 389 560 Nemcov, 513 767 Maďarov, 187 370 Rumunov, 156 682 Rakúšanov, 69 977 Čechoslovákov, 60 280 Poliakov, 48 957 Talianov, 23 136 Francúzov, 21 182 Juhoslovanov, 10 173 Židov, 4 729 Holanďanov, 2 377 Fínov, 2 010 Belgičanov, 1 652 Luxemburčanov, 457 Dánov, 452 Španielov, 101 Nórov a 72 Švédov. Z celkového počtu 3 770 290 zajatcov teda 923 583 patrilo k iným národom, ktoré boli s nami vo vojne (Maďari, Rumuni, Rakúšania, Taliani, Fíni, Dáni, Slováci, Španieli, Nóri a Chorváti), a 464 147 (takmer pol milióna!) bolo z národov, ktoré údajne neboli vo vojne so Sovietskym zväzom – Francúzi, Poliaci, Česi, Belgičania, Holanďania atď.

 

Po 22. júni 1941 vznikli flámske, holandské a valónske légie, ktoré sa neskôr transformovali na dobrovoľnícke divízie SS Charlemagne (francúzska), Langemark (belgicko-holandská), Nordland (škandinávska) a niekoľko ďalších. Nemecký vedec C. Pfeffer uvádza: “Väčšina dobrovoľníkov zo západoeurópskych krajín odišla na východný front len preto, že v ňom videli spoločnú úlohu pre celý Západ… Dobrovoľníci zo západnej Európy boli spravidla pričlenení k útvarom a jednotkám SS. Konfrontácia kontinentálnej Euópy na čele s Nemeckom proti ZSSR sa vyznačovala nielen účasťou ozbrojených síl deviatich vyššie uvedených spojencov Nemecka a obrovským počtom dobrovoľníkov prakticky zo všetkých krajín Európy vo vojne proti ZSSR, ale predovšetkým využitím zdrojov a priemyselného potenciálu celej kontinentálnej Európy.

 

Zatiaľ čo v roku 1939 bol ZSSR na prvom mieste v Európe z hľadiska priemyselnej výroby a obranyschopnosti, do roku 1941 ho Nemecko vo viacerých týchto odvetviach predstihlo vďaka využitiu priemyselného potenciálu kontinentálnej Európy. V roku 1940 tak Nemecko spolu s okupovanými a spojeneckými krajinami vytavilo 31,8 milióna ton ocele a spolu so svojimi satelitmi vyťažilo 439 miliónov ton uhlia. Zodpovedajúce údaje pre ZSSR boli 18,3 milióna ton a 166 miliónov ton. Rozhodujúcu úlohu pri zdvojnásobení vojenského potenciálu Nemecka zohrali popri vlastných prvotriednych továrňach Francúzsko, ktoré vyrábalo lietadlá, tanky a automobily (najmä skupina Creusot), a Česká republika (Škodove závody – tanky s najlepším pancierovaním na vtedajšom svete), ako aj ropný priemysel v Rumunsku. Takáto je historická pravda, ak nie je falzifikovaná.

Boris Šapovalov, historik, politológ, člen Rady občianskej spoločnosti pri prezidentovi Moldavska (2017 – 2020)

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov