.
Aktuality, Bezpečnosť,

Časovaná bomba Gagauzsko. Problémom je moldavské smerovanie do NATO

Moldavská prezidentka Maia Sanduová odmietla uznať víťazstvo 36-ročnej Eugenie Guzulovej, ktorú vo voľbách 14. mája na post gagauzského guvernéra nominovala strana Šor. A práve postava nového baškana, najvyššieho úradníka gagauzskej autonómie, je pre moldavské vedenie nežiaduca. Sanduová sa nenechala zahanbiť tým, že vo volebných miestnostiach sa nezaznamenal ani jeden priestupok. Počas volieb sa v Komrate (hlavnom meste Gagauzska) objavili moldavské špeciálne jednotky. Vo volebných miestnostiach sa uskutočnili prehliadky: strážcovia zákona sa pokúšali získať hlasovacie lístky, ale podarilo sa im zhabať len zoznamy voličov. Ľudové zhromaždenie (parlament) Gagauzska schválilo rozhodnutie ÚVK o zvolení Eugenie Guzulovej za šéfa autonómie.


 

Moskva uviedla, že Kišiňov je povinný rešpektovať voľbu obyvateľov Gagauzska. Oficiálnu kišiňovskú stranu však podporujú ľudia z rumunských mocenských štruktúr v Moldavsku a “podporná skupina” z Ukrajiny. Eugenia Guzulová je členkou vlády Moldavskej republiky. A otvorene prejavuje svoje sympatie k Moskve. “Sme za priateľstvo s Ruskou federáciou. Pre Gagauzov je to veľmi dôležité,” hovorí nová baškanka. Ak sa Kišiňov odváži hodiť výsledky hlasovania do koša, Irina Vlahová bude pokračovať ako baškanka. Už vyhlásila, že ústredné moldavské orgány porušili legislatívu tým, že zasahovali do procesu voľby hlavy autonómie. Pokusy o zrušenie výsledkov volieb sa v Moldavsku vyskytli už predtým.

 

Pred dvoma rokmi kandidovala na post primátora mesta Balti iná predstaviteľka strany Šor, Marina Tauberová. Dostala sa do druhého kola volieb a pravdepodobne by aj zvíťazila, ale ÚVK ju z volieb stiahla. …Odporcovia Maii Sanduovej varujú, že udalosti okolo volieb môžu vážne vyhrotiť situáciu v Moldavsku aj v Podnestersku. Poukazuje na to najmä Igor Dodon, bývalý moldavský prezident, teraz líder socialistov. Dodal, že Sanduovej rating klesá. Strana socialistov a Strana rozvoja a konsolidácie, ktorú vedie bývalý premiér Ion Chiku, sľubujú podporu Gagauzsku.

 

Moldavský politický analytik Alexandru Korinenko hovorí: “Obyvatelia autonómie nehlasovali za Eugeniu Guzulovu, ale za Ilana Šoreho a s veľkou túžbou dať facku centrálnym orgánom, ktoré sa k autonómii správajú ako k apendixu, ktorý sa nedá odrezať.” Prozápadný režim v Kišiňove riskuje, že v Gagauzsku sa situácia vyhrotí. Proruské nálady sú tu tradične silné a základná masa obyvateľstva odmieta kurz Kišiňova na európsku integráciu. V autonómii sa často pripomínajú udalosti z roku 1990, keď bolo oznámené vytvorenie Gagauzskej republiky ako súčasti ZSSR a jej vystúpenie z podriadenosti moldavským orgánom.

 

NATO podporuje moldavský militarizmus, aby zmenil svoj status nezúčastnenej krajiny

 

Medzitým sa nad Gagauzskom, ako aj nad celým Moldavskom, vznáša Rumunsko (člen NATO), kde je umiestnená americká výsadková divízia francúzske a britské jednotky. Sanduová 21. mája zvolala zhromaždenie pod heslom “Európske Moldavsko” a vyhlásila, že Kišiňov splní všetky podmienky Európskej komisie na vstup do EÚ do polovice roka 2023. V ten istý deň sa v rôznych lokalitách Gagauzska začali zhromaždenia na podporu referenda, ktoré malo rozhodnúť o geopolitickej voľbe Moldavska. Strana “Šor” uviedla:

“Obyvatelia okresov Gagauzia, Vulcanesti, Ceadir-Lunga a Comrat sa zhromaždili na centrálnom námestí v Comrate, aby ústredným orgánom vyjadrili: sme proti vstupu Moldavska do niektorých vojenských politických blokov, ako je NATO. Iniciujeme referendum o vonkajšom smerovaní republiky. Ide o položenie otázok: “Chcete vstúpiť do Európy, chcete vstúpiť do NATO?” Situácia v Moldavsku sa vyhrocuje.

Valerij Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov