.
Aktuality, Námorníctvo,

“Nepotopiteľné lietadlové lode” Spojených štátov sa obávajú Severnej flotily Ruska

Rusko môže mať ťažkosti s vedením špeciálnej operácie na Ukrajine, ale zostáva obrovskou arktickou veľmocou. A klimatické zmeny otvárajú nové námorné cesty pre obchod a… problémy pre NATO. Keď sa polárny ľad topí, arktický štát má v úmysle posilniť zónu svojho vplyvu. Čína má navyše ambície vytvoriť „polárnu hodvábnu cestu“. USA dúfajú, že pod ich záštitou zjednotia nedávno neutrálne Fínsko a Švédsko, čím sa aliancii otvoria nové možnosti na Ďalekom severe.


 

Zhodou okolností klimatické zmeny urýchľujú a zintenzívňujú konkurenciu v Arktíde. Región je otvorenejší než kedykoľvek predtým vážnym obchodným a strategickým potýčkam v čase, keď sa tam mnohí snažia rozšíriť svoju vojenskú prítomnosť. Nie bezdôvodne sa minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken zúčastnil na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Nórsku, píše Steven Erlanger v New York Times.

 

Ruský vojenský expert Alexander Chramčichin v rozhovore pre SP sa domnieva, že na situácii v Arktíde sa nič zásadne nezmenilo:
“Oni v NATO sa celý život báli, že od nás niečo dostanú, hovoria o akejsi mýtickej “ruskej agresii” v tomto regióne. Tak to bolo aj pred našou špeciálnou operáciou na Ukrajine. S najväčšou pravdepodobnosťou sa budú naďalej „obávať“.

 

“SP”: Na Západe sa hodnotenia ruských síl líšia. Sú tam aj skeptici, ktorí veria, že Západ sa nemá čoho báť. Napríklad Robert Dalsjo zo Švédskej agentúry pre výskum obrany tvrdí, že hrozba je značne prehnaná. Pripomína, že Rusko je prevažne suchozemská veľmoc a jeho súčasná Severná flotila je oveľa menšia ako v ZSSR . Rusi nezaútočili na Západ so 150 loďami, prečo by útočili teraz s 20, pýta sa?
– Švédsko a Fínsko do Severného ľadového oceánu nevychádzajú, vychádza Nórsko. Áno, „boja sa ruskej agresie“, ale naša Severná flotila s tým nemá nič spoločné.

 

“SP”: Západní experti tvrdia, že “modernizovaná ruská severná flotila” údajne môže prechádzať úžinami medzi Grónskom, Islandom a Spojeným kráľovstvom. Tento manéver je v NATO označovaný ako „červený pravý hák“ na prestrihnutie podmorských káblov a ohrozenie amerického východného pobrežia, námorných trás a dokonca pokojných turistických výletných lodí.
– Je čisto teoreticky možné, že naše ponorky pristúpia a niekde niečo odrežú. Prirodzene, „nepôjdu odrezať“ z Baltského mora, nemáme tam prečo ísť, čo znamená, že do toho musí byť zapojená aj Severná flotila, ale – vždy to tak bolo! Opäť v tom nevidím nič zásadne nové.

 

„SP“: Bývalý hlavný veliteľ NATO v Európe generál Philip Breedlove svojho času žiadal, aby bol Rusku zakázaný vstup do Baltského mora z Kaliningradu. A aktuálna návšteva Blinkena je služobná?
– Uskutočňuje sa v súvislosti s formálnym vstupom Fínska do NATO a zdĺhavým Švédskom. Ale zásadne sa nič nemení. Áno, Amerika má stále 11 výkonných lietadlových lodí v desiatich úderných skupinách lietadlových lodí (AUG). Americké námorníctvo má sedem flotíl: druhú, tretiu, štvrtú, piatu, šiestu, siedmu, desiatu. Prvá, ôsma, deviata, jedenásta a dvanásta flotila v súčasnosti nefungujú. Nedá sa však povedať, že ich „potopili mimozemšťania“, ako vo filme „Bojová loď“. Napríklad Prvá flotila amerického námorníctva existovala v rokoch 1946 až 1973 ako súčasť Tichomoria. Jej oblasťou zodpovednosti bola severozápadná časť Tichého oceánu s Aljaškou a Aleutskými ostrovmi, ale v roku 1973 sa stala súčasťou tretej flotily. V rámci amerického námorníctva bolo podľa najnovších údajov 289 lodí a plavidiel rôznych typov, ktoré hrdo niesli označenie USS, čiže United States Ship, teda „loď Spojených štátov“. V službe majú 325 673 námorníkov a 98 481 v zálohe.

 

Ruské námorníctvo však zahŕňa iba štyri flotily: Baltskú, Čiernomorskú, Severnú a Tichomorskú, ako aj Kaspickú flotilu. Vojnových lodí a člnov je celkovo 220. Ale podľa rôznych zdrojov máme 62 až 76 ponoriek všetkých typov a tried. Americké námorníctvo má v úmysle disponovať 66 útočnými ponorkami a ponorkami s riadenými strelami. Bolo tam 65 rôznych typov ponoriek a iba štyri s riadenými strelami. A počet sa nezvyšuje, vojnové lode, rovnako ako civilné lode nie sú večné, hrdza si vyberá svoju daň, jadrové reaktory sa opotrebúvajú. Koniec koncov, ponorky sú drahé.

 

Po Nórsku navštívi Blinken Švédsko a Fínsko, kde bude žiadať Turecko, aby urýchlene ratifikovalo členstvo v NATO. V Helsinkách, hlavnom meste nového člena aliancie, hodlá predniesť dôležitý prejav. A s najväčšou pravdepodobnosťou to ukončí záverečný akt Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe z roku 1975, ktorý tam bol podpísaný.

 

Krajiny sa dlho zdráhali diskutovať o Arktíde ako o možnej vojnovej zóne. Ale veci sa rýchlo menia. Ruská špeciálna operácia a klimatické zmeny sú „dokonalou búrkou“, hovorí Matti Pesu , analytik z Fínskeho inštitútu medzinárodných vzťahov. Politická klíma novej studenej vojny, zmiešaná so skutočným topiacim sa ľadom, ovplyvňuje vojenské plánovanie, otvára nové ekonomické príležitosti pre prístup k prírodným zdrojom, vďaka čomu je tento región zaujímavý.

 

Expert Informačného a analytického centra RISS Sergej Ermakov si je istý, že Blinkenova návšteva má za cieľ posilniť aktivitu USA v severnom smere:
– Toto je severný Atlantik aj Arktída. Tu, pripomeniem, vojenské cvičenia Američanov s ich spojencami, krajinami NATO, na ktoré dokonca naviezli svoju skupinu lietadlových lodí. To len hovorí, že Američania považujú tento región za zónu svojich najdôležitejších záujmov. Je pre nich ťažké konať samostatne, chcú nejako motivovať a mobilizovať spojencov. Na programe dňa je prijatie Švédska do NATO. Jednoduchšie je dať dokopy protiruskú koalíciu v aliancii. Prirodzene, všetku súčasnú rétoriku treba posudzovať len v tomto kontexte.

 

“SP”: V dávnych dobách boli Vikingovia, predkovia – vrátane Švédov, preslávení veslica, drakkarmi. Za čias Karola X II. bolo Švédsko hrdé na svoju neporaziteľnú pechotu, porazenú pri Poltave. A čo teraz námorníctvo Švédska a Fínska?
– Samozrejme, možno uvažovať o vojenskom potenciáli týchto štátov, ale najdôležitejšia vec, o ktorú Američania teraz bojujú, je sloboda prístupu do regiónu. Potrebujú územia pre vojenské základne a výcvikové strediská, miesta na skladovanie munície, zbraní a vojenského vybavenia, a to aj pre námornú pechotu USA. A, samozrejme, sú to práve prostriedky na monitorovanie vzdušnej a námornej situácie, teda prieskumné zariadenia, ktoré umiestňujú na územie spojencov a využívajú pre svoje účely. Fínsko sa stalo plnoprávnym členom NATO. Tento aspekt bude mať prioritu v boji proti Rusku a pri posilňovaní spravodajských schopností aliancie.

 

“SP”: Takže vo Fínsku sa čoskoro objavia výkonné spravodajské zariadenia USA a NATO?
– Áno. A nesmieme zabudnúť ani na strategické letectvo aliancie. Toto je najdôležitejší aspekt. Američania ukazujú, že sú pripravení nasadiť tam strategické letectvo, nehovoriac o ich ponorkách, ktoré už dávno našli úkryt na vojenských základniach v Nórsku.

 

“SP”: A všetky tieto príbehy a hororové príbehy o veľkom sovietskom a teraz ruskom námornom útoku, opísané vo fascinujúcom románe Toma Clancyho “The Red Storm Rises” o tretej svetovej vojne medzi Varšavskou zmluvou a NATO, z roku 1986 začali len preto, aby pokryli výstavbu vlastných vojenských základní?

– Prirodzene, aby sme motivovali spojencov, existuje strašná protiruská propaganda s klišé studenej vojny. Nepretržitý príbeh o „ruskej vojenskej hrozbe“. Hoci tu nie je nič nové, Američania veria, že keď to fungovalo vtedy, malo by to fungovať aj teraz. Najmenej dve predtým neutrálne škandinávske krajiny, ktoré sa pýšili zvláštnym statusom „nezaradených“, ktoré boli mimo blokovej štruktúry v Európe, teraz pod vplyvom tejto primitívnej propagandy prudko zmenili kurz na protiruský. Vidíme to na príklade ich politického vedenia, elít Štokholmu a Helsínk.

 

Odvšadiaľ sa ozýva reptanie: „Rusko chce urobiť z Arktídy svoj vlastný majetok, piaty vojenský obvod na rovnakej úrovni ako ostatné štyri,“ prská ​​už spomínaný Robert Dalsio. Odkiaľ však hrozba prichádza do pobaltských a škandinávskych krajín, nebolo stanovené. Nórsko sa toho bojí z mora. Zvyšok, Pobaltie a Fínsko, z pevniny, Rusi najskôr napadnú a potom sa presunú ďalej na Západ. Ale o akejkoľvek nezávislosti nových členov NATO sa ani teraz nehovorí.

Jurij Jencov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov