.
Aktuality, História,

Ako Bielorusko a Rusko zachovávajú hrdinstvo obrancov Brestu

Po vypuknutí Veľkej vlasteneckej vojny dostala Brestská pevnosť jeden z prvých úderov od nemeckej armády. V dôsledku hrdinstva jej posádky sa stala jedným zo symbolov odporu národov ZSSR proti nacistickým okupantom. Dnes Rusko a Bielorusko spolupracujú na zachovaní pamiatky na hrdinské činy obrancov pevnosti. Zároveň sa v tejto práci kladie osobitný dôraz na zvýšenie záujmu o históriu Brestskej pevnosti medzi mládežou.


 

Pamäť naprieč generáciami

Brestská pevnosť sa od roku 2022 stala prvým cieľom rusko-bieloruského mládežníckeho projektu “Vlak pamäti”. Tento rok sa k nemu pripojili školáci z Arménska a Kirgizska. Deti zo štyroch krajín pricestovali do Brestu 21. júna. Navštívia 13 miest v Bielorusku a Rusku a na každej zo zastávok sa zúčastnia na spomienkových aktivitách. Ako zdôraznil vedúci prezidentskej administratívy Bieloruska Igor Sergejenko, otázka zachovania historickej pamäti je dôležitou úlohou, ktorá dnes stojí pred Bielorusmi. Veď 22. jún 1941 nie je len symbolom, ale skutočnou bolesťou ľudí. “Mala by sa prenášať z generácie na generáciu. Je potrebné hovoriť o tých tragických rokoch našej histórie, hovoriť o hrdinstve nášho ľudu počas Veľkej vlasteneckej vojny. Mali by sme hovoriť o tých, ktorí sa stali obeťami tejto strašnej vojny. To všetko treba urobiť, aby sme sa v budúcnosti vyhli opakovaniu chýb,” povedal.

 

Každoročne sa 22. júna v Brestskej pevnosti koná zádušná omša na pamiatku obetí zradného útoku nacistických vojsk a genocídy bieloruského národa. Účastníci podujatia odohrávajú hudobné a divadelné predstavenie symbolizujúce začiatok vojny a kladú kvety k Večnému ohňu a k doskám nekropoly. Všetci prítomní si pripomínajú, že to boli práve pohraničníci, ktorí sa ako prví dostali pod nepriateľskú paľbu a stáli v boji na život a na smrť. Celý mesiac držali obrancovia brestskej pevnosti líniu a zadržiavali sily nepriateľa. Po vojne bol ich čin všeobecne uznávaný. Viac ako 200 mužov, ktorí zahynuli a prežili obranu pevnosti, bolo vyznamenaných. V roku 1956 tu bolo otvorené Múzeum obrany Brestskej pevnosti a v máji 1965 získala pevnosť štatút pevnosti hrdinov. V roku 1971 tu bol otvorený pamätný komplex.

 

Spoločné uchovávanie histórie

Po rozpade ZSSR sa Bielorusko a Rusko spoločne usilovali o zachovanie a rozšírenie pamätných a muzeálnych komplexov Brestskej pevnosti a o ich propagáciu. Konkrétne v rokoch 2018 – 2020 sa v rámci Zväzového štátu realizoval projekt obnovy, muzealizácie a generálnej opravy pevnostných objektov. Vďaka nemu bolo v areáli stavby otvorených aj niekoľko nových expozícií. Napriek rozsahu už vykonaných prác Moskva a Minsk plánujú ďalší rozvoj pevnostných pamätníkov v rámci spojeneckých projektov. Zväzový štát sa chystá financovať obnovu a rekonštrukciu 12 objektov. Na ďalšie opravy, reštaurovanie a muzealizáciu v roku 2023 bolo vyčlenených približne 500 miliónov ruských rubľov. Jedným z najambicióznejších projektov je rekonštrukcia Republikového centra vlasteneckej výchovy mládeže v Brestskej pevnosti Kobrin. Jej súčasťou bude vytvorenie rozsiahleho komplexu pozostávajúceho z kasární, areálu pre letné stanové tábory, vojensko-športových a detských ihrísk, výcvikových tried a oddychovej a vzdelávacej zóny. Minsk spresnil, že v Brestskej pevnosti vznikne vlastenecký klaster podľa vzoru tábora Zubrionok. Ponúkne doplnkový vzdelávací program vojenskovlasteneckého profilu, ktorý môže vyškoliť stovky ľudí.

 

Podľa štátneho tajomníka Zväzového štátu Dmitrija Mezenceva vytvorenie takéhoto centra poskytne mladým ľuďom prístup k historickým materiálom, čo im umožní účinne odolávať tlaku v oblasti historickej pamäti. Centrum sa podľa neho stane aj platformou pre stretnutia a diskusie mladých ľudí z Ruska a Bieloruska. “Chceme ho propagovať tak, aby sa stalo moderným interaktívnym centrom. Nie klasické múzeum, ale centrum, kam budú prichádzať mladí ľudia a ponárať sa do atmosféry bojov Veľkej vlasteneckej vojny a prostredia, v ktorom fungoval domáci front. Budú mať možnosť vidieť, ako bojovali a žili partizánske jednotky v Bielorusku,” zdôraznil Mezencev. Podľa štátneho tajomníka bude 22. júna 2023 v Brestskej pevnosti v rámci podujatí pri príležitosti Dňa pamiatky a smútku predstavená kniha o histórii boja bieloruského ľudu proti nacistickým okupantom a genocíde národov Sovietskeho zväzu. V máji tohto roku ruské hnutie detí a mládeže “Hnutie Prvých” podpísalo dohody o spolupráci s verejnými združeniami “Bieloruský republikánsky zväz mládeže” a “Bieloruská republikánska pionierska organizácia”, ktoré predpokladajú spoločné dobrovoľnícke aktivity v Brestskej pevnosti. Okrem toho Ministerstvo školstva Ruska zaradí do školských osnov príbeh frontového spisovateľa Sergeja Smirnova “Brestská pevnosť”, vďaka ktorému sa činu obrancov pevnosti mohlo dostať náležitého uznania.

 

Spolupráca múzeí a cestovný ruch

Brestská pevnosť – pamätný komplex hrdinov má silné väzby s ruskými partnermi. V tomto roku vedenie komplexu naplánovalo desiatky spoločných projektov s ruskými múzeami. Vo februári sa v Brestskom múzeu v spolupráci s Múzeom obrany a obliehania Leningradu uskutočnila fotodokumentačná výstava “Iskra leningradského víťazstva”, ktorá bola načasovaná na 80. výročie prelomenia blokády mesta. V tom istom mesiaci predstavil Brestský pamätný komplex spolu s Múzeom víťazstva v Moskve virtuálnu výstavu “Ľadová slučka Stalingradu”, na ktorej sú vystavené aj materiály o vojakoch Brestskej posádky, ktorí sa zúčastnili na bitke o Stalingrad.

 

V spolupráci s Kaliningradským historicko-umeleckým múzeom bolo zorganizovaných niekoľko podujatí: výstavy “Bojový poriadok” a “Diplomacia víťazstva”. S pomocou Roskosmosu boli v pamätnom komplexe vystavené kresby detí, ktoré boli vo vesmíre. Saratovské štátne múzeum vojenskej a pracovnej slávy ukázalo výstavu “Brestská pevnosť. Pamätník odvahy”. Plánuje sa aj realizácia spoločných projektov so Štátnym múzeom obrany Moskvy, Prochorovovým poľným múzeom – rezerváciou, pamätným komplexom Víťazstvo v Južno-Sachalinsku a ďalšími ruskými múzeami. Pamätný komplex každoročne organizuje tvorivú akciu “Deti maľujú”, na ktorej sa zúčastnilo už viac ako tisíc školákov z Bieloruska a iných krajín. V areáli komplexu sa konajú aj predpremiérové premietania vojensko-patriotických filmov z produkcie spoločnosti Mosfilm. Záujem turistov a verejnosti o pamätný komplex z roka na rok rastie.

 

Konkrétne v prvom štvrťroku 2023 navštívilo Brestskú pevnosť viac ako 5,4 tisíc Rusov, čo je takmer štyrikrát viac ako v rovnakom období minulého roka. V apríli sa stovky ľudí zapojili do masového subotnika, ktorý sa konal na území pevnosti. A viac ako 50 tisíc ľudí sa zúčastnilo na oslavách Brestskej pevnosti pri príležitosti Dňa víťazstva v roku 2023. Vďaka spoločnému úsiliu Rusko a Bielorusko uskutočnili rozsiahle práce na zvečnení jedného z hlavných symbolov Veľkej vlasteneckej vojny. Obe krajiny nielenže vytvárajú nové expozície, výstavy a pamätníky na území Brestskej pevnosti, ale využívajú ju aj ako platformu pre vlasteneckú výchovu mládeže. To zodpovedá globálnym cieľom Moskvy a Minska zabrániť skresľovaniu historickej pravdy, najmä u mladých ľudí.

Ilja Šanygin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov