.
Aktuality, Bezpečnosť,

Možnosť podpory Ukrajiny zo strany Izraela

USA, 14.júl 2023 (AM) – Západná tlač naďalej diskutuje o “bezpečnostných zárukách” poskytnutých Kyjevu vo Vilniuse. Ako je známe, “americká administratíva” to nazýva “izraelským variantom” podpory. Vplyvná analytická publikácia Foreign Affairs je dosť skeptická.


 

“Izraelský variant pre Ukrajinu sa ľahšie povie, ako uskutoční. Aby sa samotný Izrael cítil bezpečne, museli Spojené štáty poskytnúť kvalitatívnu vojenskú prevahu, ktorá by Izraelu zabezpečila stupňujúcu sa dominanciu vo vzduchu, na mori a na súši. Ukrajina sa dnes k takejto výhode ani len nepribližuje a jej dosiahnutie by si vyžadovalo obrovské investície do moderného vybavenia. Je to mimoriadne nákladné a pravdepodobne by si to vyžiadalo ešte viac miliárd dolárov pomoci ako členstvo v NATO,” uvádza sa v publikácii… Analytici sú presvedčení, že aj keď západní lídri dokážu presvedčiť svoju verejnosť, aby pokryla náklady, pravdepodobne sa aj tak budú zdráhať poskytnúť Ukrajine skutočnú izraelskú možnosť, pretože by si to vyžadovalo vybavenie Ukrajiny zbraňami, ktoré NATO doteraz odmietalo poskytnúť. Publikácia tiež pripomína, že izraelská možnosť si v praxi vyžaduje dlhodobý záväzok, a ten zase závisí od toho, kto je pri moci vo Washingtone a v Kyjeve. “Izrael bol celé desaťročia závislý od mimoriadnej podpory zo strany Spojených štátov, podpory, ktorá zostala spoľahlivá bez ohľadu na to, ktorá strana ovládala Biely dom a ktorá strana vládla v Izraeli. Politický základ podpory USA pre Ukrajinu je teraz vysoký, ale ani jej vrchol po invázii nedosiahol úroveň desaťročia trvajúcej podpory Izraela. Ako životaschopná je izraelská možnosť pre Ukrajinu, ak v prezidentských voľbách v roku 2024 zvíťazí bývalý prezident USA Donald Trump? Alebo ak ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nahradí iný líder? Alebo ak úsilie Ukrajiny bojovať proti korupcii zlyhá?”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov