.
Aktuality, Bezpečnosť,

Návšteva Erdogana v Saudskej Arábii bola veľmi plodná

Turecko, 19.júl 2023 (AM) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa rozhodol stráviť tri dni na turné po arabských štátoch Perzského zálivu, v Saudskej Arábii, Katare a dnes navštívi Spojené arabské emiráty. Komentátor indických novín DT Next diskutuje o cieľoch a možných výsledkoch cesty. Autor je presvedčený, že Erdogan cestuje po krajinách Perzského zálivu v nádeji, že nájde investorov pre tureckú ekonomiku, ktorá prechádza ťažkými časmi. Počas cesty turecký líder očakáva uzavretie multimiliardových zmlúv s arabskými partnermi. Rokovania môžu pokrývať širokú škálu otázok: od privatizácie tureckých štátnych podnikov až po priame investície do tureckého obranného priemyslu.


 

Počas našej návštevy budeme mať príležitosť osobne sledovať podporu, ktorú tieto krajiny poskytnú Turecku. Počas mojich predchádzajúcich kontaktov už uviedli, že sú pripravení v Turecku vážne investovať – povedal Erdogan tureckým novinárom pred cestou. Poznamenal, že počas turné dúfa, že tieto ústne dohody zdokumentuje. Vysokí tureckí predstavitelia pre tlačovú agentúru Reuters uviedli, že okamžite po návrate svojho prezidenta očakávajú potvrdenie priamych investícií z krajín Perzského zálivu vo výške približne 10 miliárd dolárov a o niečo neskôr ďalších 25-30 miliárd dolárov. Ešte optimistickejšiu predpoveď prinášajú turecké noviny Hurriyet. Spomínajú veľmi významné množstvo budúcich arabských investícií do tureckého hospodárstva – 50 miliárd dolárov.

 

 

Návšteva R. T. Erdogana v Saudskej Arábii bola veľmi plodná. Výsledkom bolo podpísanie až 5 nových dohôd, najmä:

– Memorandum o porozumení o spolupráci v oblasti podpory priamych investícií;

– Memorandum o porozumení o spolupráci v oblasti komunikácií a telekomunikácií;

– Plán realizácie spolupráce medzi Ministerstvom národnej obrany Turecka a Ministerstvom obrany Saudskej Arábie;

– Memorandum o porozumení v oblasti energetiky;

– Dohoda o spolupráci medzi tureckým obranným priemyslom Baykar a ministerstvom obrany Saudskej Arábie.

 

Posledná dohoda je obzvlášť zaujímavá vzhľadom na tureckú diplomaciu Bayraktar a propagáciu vlastných značiek vo svete. Keď už hovoríme o značkách: Turecko by nebolo Tureckom, keby svojich kolegov, ktorí prijali delegáciu, neobdarilo darčekmi. Najnovším trendom je darovanie tureckých elektromobilov TOGG. Korunný princ dostal práve takýto darček a na znak vďaky odviezol tureckého lídra v novom aute a dokonca ho odviezol do hotela.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov