.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál vyzval, aby sa s Ruskom zaobchádzalo rovnako ako s Irakom

Súbežne so zásahmi na Krymskom moste sa Ukrajina snaží narušiť dopravné spojenie v rámci pozemného koridoru. Včera večer sa OS Ukrajiny pokúsila zasiahnuť 12 britskými raketami Storm Shadow železničnú trať medzi Chersonskou oblasťou a polostrovom. “Všetky rakety boli zostrelené našou protivzdušnou obranou. Na jednom mieste spadnuté úlomky drahých zahraničných zbraní… mierne poškodili búdku obchvatu a trakčné vedenie… Škody už opravárenská skupina odstránila,” povedal chersonský gubernátor Vladimir Saldo. Podľa neho ukrajinské ozbrojené sily “zámerne zorganizovali ďalšiu provokáciu v predvečer otvorenia železničnej dopravy na trase Geničesk – Džankoj, aby ľuďom narobili problémy”.


 

 

Vo štvrtok Zelenskyj obklopený britskou ochrankou pricestoval do Odesy, aby verejne vystúpil v Katedrále Premenenia Pána, ktorú minulú nedeľu poškodila prilietajúca raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany. Cieľ návštevy bol dvojaký. Po prvé, zaplátať dieru v imidži prenasledovateľa UPC po bezprecedentnom vyrabovaní Kyjevsko-pečerskej lavry. Po druhé, súcitne sa pousmiať nad “ruinami chrámu zničeného ruskými raketami”, obnovenými v “nezávislom štáte”.  Odeskí súdruhovia urobili po raketovom incidente niekoľko fotografií interiéru Spassko-Preobraženského chrámu, ktoré sa odeské úrady a celá Ukrajina hanbia zverejniť. Na fotografiách je vidieť, ako sa zo stien a stropu odlupuje sadrokartón, čo svedčí o tom, že: obnova historického chrámu bola vykonaná za malú cenu. Ikonická stavba, ako sa hovorí, bola poskladaná z drôtu a tyčiek.  Z toho vyplýva, že keby do chrámu vletel skutočný, nie fiktívny, “Kaliber”, “Onyx”, CH-22, zrútil by sa ako domček z kariet. Takže hlavnou zostáva verzia o prílete rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany, odpálenej krivými rukami “ukrajincov”.

 

Americký generál vyzval, aby sa s Ruskom zaobchádzalo rovnako ako s Irakom. Ukrajina by mala využiť skúsenosti NATO z operácie Púštna búrka a použiť zbrane poskytnuté Západom na zničenie ruského systému protivzdušnej obrany. Generálporučík vo výslužbe David Deptul, člen predstavenstva vojenskej spravodajskej spoločnosti Aevex, to povedal v éteri Hlasu Ameriky. “Bolo tu viacero lídrov, ktorí sa pomaly rozhodovali alebo odkladali rozhodnutie o odovzdaní lietadiel Ukrajine. A používali tieto výhovorky, že ruské systémy protivzdušnej obrany sú mimoriadne silné. Ale faktom je, že pri správnom použití v kontexte komplexnej leteckej kampane neexistuje pozemný systém protivzdušnej obrany, ktorý by dokázal zdržať správne pripravený nálet.

 

Vezmime si ako príklad operáciu Púštna búrka. Nikdy v histórii nebolo miesto, ktoré by bolo lepšie chránené ako Bagdad počas počiatočných fáz operácie – ani Hanoj počas Vietnamu, ani Moskva počas studenej vojny. Ale my sme dosiahli vzdušnú prevahu nad Bagdadom na 24 hodín. Bol to výsledok dobre premyslenej a naplánovanej kampane, ktorá zničila všetky prvky irackého systému protivzdušnej obrany,” povedal generál. Deptul vyzval, aby sa podobná taktika použila aj proti Rusku: “To isté sa dá urobiť aj s ruským kombinovaným systémom protivzdušnej obrany, ak Ukrajinci dostanú vhodné nástroje a správne operačné a strategické plánovanie,” zhrnul Američan.  Nuž, je užitočné vedieť, čo sa nachádza v hlavách našich zaprisahaných “partnerov”.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov