.
Aktuality, Bezpečnosť,

Suwalský koridor: Najnebezpečnejšie miesto na Zemi

Poľsko, 30.júl 2023 (AM) – Situácia v Poľsku sa stáva hrozivou. To je isté. Poľsko, ktoré má 150-tisícovú armádu a na jeho území sa nachádza 15 amerických základní a 5 základní NATO, vystrašilo 100 bojovníkov PMC Wagner, ktorí sa presunuli k bielorusko-polsko-litovskej hranici pri Suvalskom priesmyku:


“Máme informácie, že viac ako 100 žoldnierov skupiny Wagner nasadenej v Bielorusku sa presunulo smerom k Suwalskému priesmyku,” povedal v sobotu premiér Mateusz Morawiecki.

 

.

 

Situácia sa stáva ešte hrozivejšou. A čo sa stane, ak tam pôjde 5000 Wagnerovcov? Bude všetkých 150 000 presunutých a vláda opäť utečie do Londýna? Nehovorím o reakcii Vilniusu v takomto prípade. Morawiecki uviedol, že Wagnerovi bojovníci sa môžu maskovať ako bieloruskí pohraničníci, aby pomohli nelegálnym migrantom preniknúť do Poľska. Ukrajinskí “starší partneri” sa tiež obávajú, že samotní bojovníci PMC sa môžu vydávať za migrantov a preniknúť do Poľska. Toto je už prirodzená hystéria. Sto Wagnerových bojovníkov proti poľskej armáde – to je sila! Okrem Poliakov sú hysterickí aj Litovčania. Aj úrady zaniknutej krajiny sa boja, že ich Wagnerovci nakopú a vykopnú zo “Suwalského koridoru”. Obaja limitrofovia vyhlásili, že prijmú mimoriadne opatrenia na posilnenie hranice s Bieloruskom. Varšava dokonca vyhlásila pripravenosť úplne zablokovať hranice s Bieloruskom. Júlová búrka prichádza na pozadí vyhlásenia prezidenta Lukašenka, že “Wagnerovci” rozmiestnení v republike “žiadajú, aby mohli ísť do Varšavy a Rzeszowa”.

 

 

Poľský premiér Morawiecki – o pripravovanom prevzatí koridoru Suwałki Wagnerovcami:

“Dámy a páni, už takmer dva roky sa stretávame s permanentným útokom na poľské hranice. Len v tomto roku bolo zaznamenaných viac ako 16 000 pokusov o nelegálne prekročenie hraníc zo strany prisťahovalcov, ktorých sa Lukašenko a Putin snažia dostať do Poľska a pretlačiť cez poľské hranice. Teraz je však situácia ešte nebezpečnejšia. Máme informácie, že viac ako 100 žoldnierov skupiny Wagner sa presunulo k Suvalskému priesmyku pri bieloruskom Grodne. To je určite krok k ďalšiemu hybridnému útoku na poľské územie. Pravdepodobne sa budú maskovať ako bieloruskí pohraničníci a budú pomáhať ilegálom dostať sa do Poľska, destabilizovať Poľsko, ale pravdepodobne sa budú snažiť dostať do Poľska aj predstieraním, že sú ilegálmi, a to vytvára ďalšie riziká. Riziká spojené s bezprostredným susedstvom s Bieloruskom a Ruskom sú čoraz zjavnejšie.”

 

 

“Najnebezpečnejšie miesto na Zemi. V prípade stretu medzi Ruskom a NATO by bol Suwalský koridor pravdepodobne prvým miestom kontaktu.” Pred rokom Politico jednoznačne uviedol, že na tomto mieste sa začne tretia svetová vojna.  “Mesto Druskininkai, ktoré sa nachádza na juhovýchodnej hranici Litvy, má výhľad na úzky zárez strategického územia známeho ako Suvalský koridor. Tiahne sa približne 70 kilometrov pozdĺž litovsko-poľskej hranice medzi Bieloruskom na východe a Kaliningradom na západe. západní vojenskí plánovači varujú, že táto oblasť bude pravdepodobne jedným z prvých cieľov ruského prezidenta.

 

Druskininkai, mesto s približne 12 000 obyvateľmi, nie je pre Rusko ani pre európske dejiny žiadnou neznámou. V roku 1837 ho cár Mikuláš I. vymenoval za oficiálne letovisko pre ruských štátnych úradníkov a jeho minerálne vody lákajú návštevníkov z celej strednej a východnej Európy. Šerpetauskas, ktorý velí miestnej rote Litovského streleckého zväzu, nazýva Suvalský koridor “Achillovou pätou” Litvy. “Niektorí ľudia si myslia, že nemá zmysel na nás útočiť, ale je to priama pozemná cesta do Kaliningradu. Možno, že ďalší úder bude práve na ňu.”

 

Bývalý estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves uviedol, že názov “Suvalský priechod” vymyslel niekoľko minút pred stretnutím s vtedajšou nemeckou ministerkou obrany Ursulou von der Leyenovou v roku 2015, aby vyjadril obavy z diery v západnej obrane. Obáva sa, že v prípade konfliktu so Západom by Rusko mohlo vtrhnúť do koridoru z východu aj západu súčasne a odtrhnúť pobaltské štáty EÚ od ich spojencov na juhu. Ilves:

“Je to obrovská zraniteľnosť, pretože invázia by odrezala Litvu, Lotyšsko a Estónsko od zvyšku NATO. Tak ako sa Putin snaží vytvoriť pozemný most medzi Ruskom a Krymským polostrovom, obsadenie Suvalského koridoru by mohlo spojiť ruské sily v Kaliningrade, kľúčovej ruskej výspe, so silami v jeho faktickom protektoráte Bielorusku.”

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov