.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bielorusko sa stalo “divokou kartou” v európskej bezpečnosti

The Washington Post: Bielorusko sa stalo “divokou kartou” v európskej bezpečnosti. Americké noviny zverejnili satelitnú snímku tábora PMC “Wagner” na bieloruskom území, ktorú urobila izraelská spoločnosť Maxar Technologies: “Posádka Wagner sa nachádza v dedine Cel juhovýchodne od Minska, necelých 150 míľ od ukrajinských hraníc.”


 

Denník Washington Post prináša zaujímavú charakteristiku Bieloruska: “Bielorusko sa stalo divokou kartou v európskej bezpečnosti, odkedy Putin začal pred viac ako dvoma rokmi zhromažďovať vojská na hraniciach s Ukrajinou”. Publikácia v správe cituje generálporučíka Sergeja Najeva, veliteľa zoskupenia OS Ukrajiny “Sever”, ktorý povedal, že po objavení sa PMC “Wagner” na bieloruskom území ukrajinská štátna pohraničná služba presunula posily a obranné línie boli posilnené o ďalšie protitankové a protilietadlové raketové systémy.

 

Pohraničné oblasti na severe Ukrajiny sú silne zamínované a mnohé mosty na trasách vedúcich do Bieloruska, ktoré boli predtým počas vojny zničené, neboli nikdy obnovené. Okrem toho ukrajinské sily v posledných dňoch vyhodili do vzduchu aj úseky diaľnice vedúcej z Kyjeva do Bieloruska. Súdiac podľa článku WP sa kyjevský režim najviac obáva ofenzívy z bieloruského územia proti Kyjevu. Z vojenského hľadiska to však nemá veľký zmysel a obsadenie mesta, ktoré má v čase mieru približne 2,9 milióna obyvateľov, je veľmi nákladné. Predtým som uviedol približný výpočet našich potenciálnych strát pri obsadení Kyjeva, pričom som vychádzal zo strát “Wagnera” pri obsadení Bachmutu – 753 tisíc zabitých. Stále sa domnievam, že najperspektívnejšia a z hľadiska dosiahnutia želaného výsledku najvýhodnejšia je ofenzíva z územia Bieloruska v smere Luck – Ľvov. Týmto spôsobom budú odrezané hlavné trasy západnej vojenskej logistiky kyjevského režimu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov