Generálporučík Mordvičev
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin pripomenul Stalinove slová o Varšave ako súčasti Ruska

Poľsko, 31.júl 2023 (AM) – Putin menoval generála, ktorého jednotky začali zatláčať ukrajinské ozbrojené sily na front. Ukrajinské jednotky, ktoré pred dvoma dňami zintenzívnili útoky, teraz zmenili taktiku po tom, čo opäť prišli o techniku. Novinárom to povedal ruský prezident Vladimir Putin.


 

“Dochádza k malým zmenám. Aké sú: privedú ľudí na frontovú líniu, vyhodia ich a obrnené vozidlá zmiznú. Zrejme sa starajú o techniku, boja sa, že o ňu prídu. Útočia pešo, čím, samozrejme, vystavujú ľudí útoku nášho delostrelectva, tankov a tak ďalej… Je to spojené so stratami obrnených vozidiel….. Od štvrtého júna, čo vidíme len – 415 tankov bolo stratených. A vyše 1 300 obrnených vozidiel rôznych tried. A dve tretiny sú západnej výroby,” povedal Putin. Tvrdí, že “všade bol nepriateľ zastavený, vrhnutý späť”, “utrpeli veľké straty na živej sile a technike”.

 

“Navyše v oblasti zodpovednosti generálporučíka Mordvičeva (veliteľa Centrálneho vojenského okruhu, ktorý nahradil generála Lapina – pozn. red.) naše jednotky nielen odrážajú útoky nepriateľa, ale aj samy prechádzajú do protiofenzívy, obsadzujú oblasti potrebné pre naše jednotky. Postúpili v dvoch oblastiach. Na jednom – 15 kilometrov pozdĺž frontu a asi 4 kilometre do hĺbky. Robia to preto, aby zlepšili svoje postavenie… Konajú sebavedomo,” povedal Putin.

 

Poľské jednotky by skutočne mohli byť zavedené na západnú Ukrajinu pod zámienkou pomoci pri udržiavaní verejného poriadku, zatiaľ čo mužské obyvateľstvo je v rámci plnej mobilizácie stiahnuté na front. Ruský prezident Vladimir Putin to nevylúčil, keď odpovedal na otázky novinárov.

“V rámci mobilizačných opatrení sa všetko vyhrabáva. A je potrebné udržať poriadok a disciplínu. Ak sa to stane, bude to začiatok cesty odtrhnutia území západnej Ukrajiny v prospech Poľska… Nech sa nazývajú akokoľvek – vnútorné vojská, národná garda – všetko, je to začiatok konca ukrajinskej prítomnosti na tomto území,” povedal Putin.

“Zároveň Poľsko, samozrejme, pravdepodobne nebude súhlasiť s tým, že sa bude musieť vzdať svojich západných území, ktoré boli odobraté Nemecku v dôsledku druhej svetovej vojny,” dodal prezident.

 

Pripomenul, že Ľvov bol Ukrajine odovzdaný vďaka Josifovi Stalinovi. “Keď sa na Jaltskej konferencii, ako hovoria historici, hovorilo o tom, aké by malo byť usporiadanie v Európe, a Stalin povedal, že Ľvov by mal byť súčasťou ZSSR, Churchill mu oponoval a povedal, že Ľvov nikdy nebol súčasťou Ruského impéria. Na to Stalin poznamenal: ale Varšava bola. Tak sa Ľvov stal súčasťou ZSSR a bol odovzdaný Ukrajine,” povedal Putin. Mimochodom, na tej istej tlačovej konferencii vysvetlil paradoxnú situáciu, ako môže Poľsko podporovať Kyjev heroizovaním OUN-UPA, ktorá je vinná za volynský masaker.

“Keď sa Ukrajina používa ako nástroj proti Rusku, vyhovuje to našim potenciálnym protivníkom. Sú pripravení použiť čokoľvek, ako kedysi použili Al-Kájdu na Kaukaze na boj proti nám. Al-Kájda je v Európe zlá, ale v boji proti Rusku je dobrá. Rovnako je to aj s nacizmom,” povedal Putin.

 

Plagáty proti Ukrajincom

 

Medyitým prebehol škandál vo Wroclawe, fanúšikovia poľského klubu “Slask” vyjadrili svoju nespokojnosť s Ukrajinou plagátmi o banderovcoch s rôznymi epitetami, ktoré sa nesmú uverejniť v tlači. “Na tribúnach wroclavského štadióna sa objavili transparenty s nápismi: “Zastavte ukrajinizáciu “, “Ukrajinci zabili deti na Volyni”, “80 rokov hanebného mlčania pre Volyň”. Takéto heslá proti Ukrajine, najmä v čase, keď tento štát bráni celú Európu pred ruskými vojskami, rozhodne nie sú na mieste. Poľský futbalový zväz by mal potrestať zodpovedných a riešiť “kompromitujúcu situáciu”.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov