CV90
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Minister Šojgu si obzrel ukoristené CV90

Ruský minister obrany si počas návštevy centrálnej skupiny vojsk obzrel ukoristené švédske bojové vozidlo pechoty CV90. Bolo upresnené, že zasiahnuté bolo ručným protitankovým granátometom RPG-7 – elementárnou ruskou protitankovou zbraňou na opakované použitie vyvinutou v roku 1958 a prijatou do výzbroje v roku 1961. Iste je stále aktuálna pridávaním nových druhov munície vrátane tandemových kumulatívnych hlavíc (na prekonávanie prípadnej dynamickej ochrany) a termobarických granátov. Zbraň sa už vyrába aj v USA, modernizovaná firmou AirTronic, ktorej výrobky boli dodané ukrajinským vojskám dlho pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie. RPG-7 sa licenčne vyrábala v ČSSR.


 

Pokiaľ ide o CV90, predbežne 152 bojových vozidiel pechoty CV90 Mk. IV si objednalo v zložení bez samohybných mínometov Slovensko za 1,3 miliardy Eur. Česká republika si objednala 246 vozidiel za 2,2 miliardy USD. Ukrajina prejavuje záujem o 1000 bojových vozidiel pechoty CV90. Tieto tri krajiny podpísali deklaráciu o spoločnom postupe pri obstarávaní a prevádzke CV90. Teraz je podstatné uvidieť, ako sa vozidlo osvedčí pri skutočnom nasadení na ukrajinskom bojisku. RPG-7 nie a nie sklamať.

 

Minister Šojgu pri BVP CV90:

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov