Ilustračné foto: Pancierové viacúčelové vozidlo (AMPV)
Aktuality, Pozemná technika,

Program vozidla AMPV vstupuje do štádia plnej sériovej výroby

obrnené viacúčelové vozidlo). Vozidlo vzniklo z potreby náhrady vyše 60 ročných pásových obrnených transportérov M113, ktoré v 80. rokoch v prvej línii vystriedali bojové vozidlá pechoty M2 Bradley. Neskôr po americkej invázii do Afganistanu a Iraku sa prejavila zraniteľnosť M113 aj pri plnení druhosledových úloh. Urgentnú operačnú požiadavku vyriešil vznik vozidiel kategórie MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected – odolné proti mínam, chránené proti útokom zo zálohy, vrátane improvizovaných výbušných zariadení).


 

Tak aj program náhrady M113 mal neistého víťaza a súťažili vozidlá diametrálne odlišných koncepcií. Za MRAP súťažilo modifikované vozidlo Navistar Defence Maxxpro, proti najprv pásovej verzii kolesového obrneného transportéra 8×8 Stryker, ktorý sa však v priebehu času vrátil na pneumatiky. Vyhral v roku 2014 BAE Systems so svojim vozidlom, ktoré je v podstate bezvežovou verziou pásového bojového vozidla M2 Bradley.
Celkovo sa plánuje náhrada vyše 2800 kusov M113, ktoré môžu byť napriek nízkej miere ochrany posádky odoslané na Ukrajinu. Postupne sa vyrobí 2907 vozidiel v piatich verziách:
1. M1283 – obrnený transportér všeobecného použitia v plánovanom počte len 522 kusov, tento počet vzbudzuje podozrenie, že program môže byť aj bez prípadného exportu veľkorysejší
2. M1284 – vozidlo pre zdravotnícku evakuáciu v počte 790 kusov
3. M1285 – vozidlo pre lekárske ošetrenie v počte 216 kusov
4. M1286 – veliteľské vozidlo v počte 933 kusov
5. M1287 – samohybný 120 mm mínomet s 69 kusmi munície a štvorčlennou posádkou

 

Predstavenie vozidla AMPV jeho výrobcom BAE Systems:

 

Zdá sa, že nezávisle od týchto plánov prebieha vývoj vyslobozdovacieho vozidla. Program zrejme nečelí hrozbám ani po odhalení strát bojových vozidiel pechoty M2A2 Bradley ODS-SA na ukrajinskom bojisku. Vozidlo je príbuzná americkým bojovým vozidlám Bradley neskorších verzií a má rovnaký motor ako samohybná húfnica M109A7.

Program nového amerického bojového vozidla OMFV (Optionally Manned Fighting Vehicle), náhrady BVP Bradley, bol vyhodnotený a bolo tiež rozhodnuté o jeho posune do ďalšej vývojovej fázy, v ktorej dostal experimentálne označenie XM-30. Prototypy náhrady BVP Bradley predstavia firmy General Dynamics Land Systems (Griffin) a American Rheinmetall Vehicles (KF-41 Lynx).

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov