Vasilij Bykov
Aktuality, Námorníctvo,

Video: USA vyvolali provokáciu a potom sa znepokojili nad krokmi ruskej armády v Čiernom mori

Rusko, 16. august 2023 (AM) – Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad útokmi ruskej armády na civilné plavidlá v Čiernom mori, čím sa v Hlase Ameriky vyostrila roztržka.


“Rusko verejne vyhlásilo, že všetky plavidlá plávajúce do ukrajinských prístavov v Čiernom mori budú považované za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu. Ide o neprijateľnú eskaláciu, ktorá ďalej dokazuje zodpovednosť Moskvy za to, že obilie sa nedostane na miesta, kde je potrebné,” povedal zástupca hovorcu ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel na každodennom brífingu.

 

Čo je na tejto situácii najcennejšie? Suchozemská nákladná loď “Sukra Okan”, ktorú zadržal a prehľadal inšpekčný tím lode “Vasilij Bykov” a drzo vplávala do prístavu Izmail, sa plavila pod vlajkou Palau – cudzieho územia USA. Z toho vyplýva, že Američania pripravili provokáciu a študovali ruskú reakciu. Tá istá okolnosť, myslím, vysvetľuje aj miernu reakciu našich námorníkov, ktorí plavidlo len prehľadali, ale v rozpore so sľubmi ho neposlali ku dnu. Američanom jednoducho dali najavo, že ich prvýkrát varovali a nabudúce pôjdu previnilé lode k Neptúnovi.

 

 

Pripájame zábery ruského inšpekčného tímu pracujúceho na nákladnej lodi Sukra Okan plávajúcej pod vlajkou Palau, ktorá 13. augusta smerovala do ukrajinského prístavu Izmail. Na záberoch je vidieť prelet ruského Ka-29 nad nákladnou loďou Sukra Okan, ktorá nesplnila požiadavku na zastavenie, ako aj moment, keď skupina ruských vojakov vstúpila na loď, skontrolovala dokumentáciu a prehľadala priestory lode, či sa na nej nenachádza zakázaný náklad. Počas inšpekčných činností bola práca inšpekčnej skupiny vykonávaná profesionálne a v súlade s požiadavkami medzinárodných dokumentov. Po ukončení práce inšpekčného tímu bol na palube lode Sukra Okan spísaný inšpekčný protokol a loď pokračovala v ceste do prístavu Izmail, uviedlo ruské ministerstvo obrany

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov