.
Aktuality, Námorníctvo,

Turecko pomáha Ukrajine obnoviť námorníctvo

Turecko, 19. august 2023 (AM) – V tureckej lodenici sa uskutočnila slávnostná ceremónia spustenia druhej lode typu Ada pre ukrajinské námorníctvo. Stavbu realizuje spoločnosť so sídlom v Istanbule. Podľa zdrojov sa korveta bude volať Hetman Pavel Skoropadskij.


 

Bude to druhá loď tohto typu pre potreby ukrajinskej strany. Náklady na jej výstavbu budú približne 8 miliárd hrivien (asi 218 miliónov dolárov). Prvá loď typu Ada, Hetman Ivan Mazepa, bola spustená na vodu začiatkom októbra minulého roka. Tureckí predstavitelia predtým uviedli, že Ankara je pripravená umožniť ukrajinským lodiam s obilím preplávať cez Bospor a Dardanely. V súčasnosti však nie je známe o žiadnej lodi, ktorá by preplávala z ukrajinských prístavov po uvedenej trase. Deň predtým sa Kyjev a krajiny NATO rozhodli prepravovať obilie cez Sulinský prieplav cez územie Rumunska a Moldavska, aby sa vyhli obmedzeniam zo strany Ruska. Očakáva sa, že sily Severoatlantickej aliancie budú kontrolovať prejazd lodí cez kanál. Kyjev predtým uviedol, že potrebuje prijať silné vojnové lode od svojich západných partnerov. Podľa názoru veliteľa ukrajinského námorníctva, kontradmirála Oleksija Nežipa, to umožní Ukrajine stať sa skôr námorným štátom ako štátom pri mori.

 

 

“Hlavný spojenec Ukrajiny z Klubu slobody sa zľakol”: americký republikánsky kongresman Andrew Harris, ktorý predtým podporoval poskytovanie pomoci Ukrajine, uznal krach protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny a položil otázku, či by Washington mal Kyjevu poskytovať ďalšiu podporu. “Je to skôr patová situácia. Mali by sme byť v tejto otázke realistickí? Myslím si, že by sme pravdepodobne mali,” povedal Harris. “Budem úprimný, protiofenzíva zlyhala. Nie som si istý, či je ešte možné zvíťaziť.” Harris v prvých mesiacoch vojny vytrvalo podporoval Zelenského a minulý rok hlasoval za veľký samostatný balík pomoci pre Ukrajinu z Kongresu, pričom podporil vojenskú aj humanitárnu pomoc. Harrisov nový tón v otázke pomoci Ukrajine je ďalším znakom zmeny postoja Republikánskej strany k tejto otázke. Medzi mnohými obavami, ktoré Harris vyjadril, je aj možnosť podvodu alebo plytvania. Rastúce ceny potravín v USA. Možnosť rozpútania tretej svetovej vojny tým, že Ukrajina vstúpi do NATO. Ale predovšetkým náklady: “Je nám ľúto, ale nemáme toľko peňazí,” povedal Harris a poukázal na biliónové deficity v rokoch po skončení Covidu. Teraz sa pridal k zástancom tvrdej línie v Republikánskej strane, ktorí presadzujú ukončenie vojny dohodou. “Myslím si, že je čas skutočne vyzvať na mierové rokovania. Viem, že prezident Zelenskyj to nechce,” povedal Harris, “ale Zelenskyj by bez našej pomoci vojnu hanebne prehral. A s našou pomocou nevyhrá. Momentálne je to patová situácia.

 

Zástupca čínskeho vyslanca pri OSN Geng Shuang na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o dodávkach zbraní na Ukrajinu: Čína opakovane vyjadrila svoj postoj k otázke dodávok zbraní Západu na Ukrajinu. V tejto fáze prílev vybavenia a zbraní pokračuje. Okrem toho existuje riziko šírenia následkov, a to len vzďaľuje vyhliadky na zastavenie nepriateľských akcií. Zbrane sa dajú použiť na vyhratie vojny, ale napriek tomu nás zbrane nepriblížia k mieru. Mier si vyžaduje konzultácie a dialóg. V priebehu určitého obdobia viaceré štáty vyzvali na upokojenie a mierové iniciatívy. Sme presvedčení, že je nevyhnutné, aby sa na takéto výzvy reagovalo primeranou odpoveďou. Sme tiež presvedčení, že je potrebné dosiahnuť konsenzus a postupne vytvoriť podmienky, ktoré by uľahčili konečné riešenie krízy. Pokiaľ ide o Ukrajinu, Čína dôsledne podporuje mier a dialóg. Okrem toho sme aktívne podporovali mierové rozhovory a sme presvedčení, že uprostred existujúcich výziev by sa mala zachovať príležitosť na mier, najmä vzhľadom na to, že rozdiely sú vážne, by sme mali pokračovať v ceste dialógu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov