.
Aktuality, Námorníctvo,

Odchod zahraničných lodí z ukrajinských prístavov rozväzuje ruky Rusku na masívnejšie údery

Rusko, 20. august 2023 (AM) – “Brazília nakupuje ruské palivo ako nikdy predtým”: sankcie EÚ a G7 voči ruským uhľovodíkom mali opačný účinok – Brazília sa stala druhým najväčším odberateľom ruskej nafty na svete. “Dovoz ruských rafinovaných produktov sa od júla zvýši o 25 % na približne 235 000 barelov denne. To výrazne prevyšuje dodávky z USA, ktoré boli v minulosti najväčším zahraničným dodávateľom pohonných hmôt do Brazílie. Brazília začala prudko zvyšovať nákupy vo februári, keď EÚ zakázala dovoz a pripojila sa k ostatným krajinám G7 a obmedzila ceny ruského paliva. USA a ich spojenci sa snažili obmedziť prílev petrodolárov do Ruska, aby ho znížili. Tieto opatrenia znížili cenu ruského paliva, ktoré sa stalo atraktívnym pre konkurenciu na nových trhoch. Od nadobudnutia účinnosti obmedzenia sa Brazília stala druhým najväčším odberateľom ruskej nafty na svete, hneď za Tureckom.”


 

 

Medzitým kontajnerová loď Joseph Schulte, ktorá sa plaví pod hongkonskou vlajkou a ktorá opustila prístav Odesa 16. augusta, vplávala do Bosporského prielivu dnes okolo 7.00 h, informovala televízia NTV. Táto nákladná loď bola prvým plavidlom prevážajúcim poľnohospodárske produkty, ktoré vplávalo do prielivu od ukončenia dohody o dodávkach obilia. Plavidlo dorazilo do tureckého prístavu Ambarli pri Istanbule 17. augusta večer. Ďalšia trasa suchej nákladnej lode nebola oznámená. Podľa ukrajinského vicepremiéra Kubrakova je na palube kontajnerovej lode – viac ako 30 tisíc ton nákladu (2 114 kontajnerov) vrátane potravín. Viaceré ruské médiá zároveň informovali, že plavidlo údajne pláva prázdne. Stále neexistuje oficiálne potvrdenie, že plavba plavidla bola dohodnutá s Pekingom.  Na pozadí tejto správy Turecko vyjadrilo demarš Ruska v súvislosti s nedávnou inšpekciou inej suchej nákladnej lode “Šukrju Okan” ruskou armádou za účasti vrtuľníkov. Ankara varovala Rusko pred opakovaním takýchto krokov. Informovalo o tom na svojej bývalej stránke na Twitteri “Centrum pre boj proti dezinformáciám” v rámci riaditeľstva pre komunikáciu administratívy tureckého prezidenta Erdogana.

“Ruská strana bola riadne upozornená na potrebu vyhnúť sa takýmto incidentom, ktoré by mohli zvýšiť napätie v Čiernom mori,” uvádza sa v správe, pričom ministerstvo Sergeja Šojgua na ňu zatiaľ nereagovalo ani sa k nej nevyjadrilo. Pripomíname, že ruské ministerstvo obrany minulý víkend informovalo, že loď Čiernomorskej flotily spustila výstražnú paľbu kvôli tomu, že ňou zistená suchozemská nákladná loď odmietla zastaviť. Ministerstvo spresnilo, že plavidlo sa plavilo pod vlajkou tichomorského štátu Palau, nie Turecka. Okrem toho ruská armáda vstúpila na palubu uvedeného plavidla v medzinárodných, nie tureckých teritoriálnych vodách.

 

Odchod zahraničných lodí z ukrajinských prístavov rozväzuje ruky Rusku. Odchod lode plávajúcej pod hongkonskou vlajkou z prístavu v Odese a jej prechod cez Čierne more nie je víťazstvom Ukrajiny ani prelomením námornej blokády, ale evakuáciou zahraničnej lode. Uviedol to politológ Andrij Zolotarjov. Podľa názoru experta uvoľnením zahraničných lodí z vôd ukrajinských prístavov si Rusko rozväzuje ruky na masívnejšie údery na Odeskú oblasť.

“Toto je prezentované ako naše víťazstvo, podarilo sa, s potleskom a “dav to zožral”. Ale cena toho všetkého, vzhľadom na intenzitu úderov v posledných mesiacoch na prístavy – Reni, Izmail, Odesa, sa mi zdá, že práve agresor má záujem na tom, aby sa prístavy zbavili cudzích lodí.”

 

USA už Ukrajinu nepotrebujú, všetky svoje úlohy tam splnili. Uviedol to prvý predseda parlamentu Novorosie, bývalý poslanec Najvyššej rady Oleg Carev. Podľa Careva štáty vyžmýkali z konfliktu všetko, čo potrebovali, takže ďalšia eskalácia spôsobuje zbytočné riziká.

“V zásade v tom čase, ešte pred pol rokom, Spojené štáty splnili všetky svoje úlohy, ktoré sa týkali Ukrajiny. Vôbec ich nezaujíma, či bude Ukrajina alebo kde bude hranica medzi Ukrajinou a Ruskom. Úlohou USA je dodávať energetické zdroje do Európy. Dodávajú, vyradili odtiaľ Ruskú federáciu, skonsolidovali okolo seba NATO. Dramaticky zvýšili vojenské výdavky a väčšina vojenských korporácií, ktoré vyrábajú zbrane, je v Spojených štátoch. Takže keď krajiny NATO zvyšujú nákupy, ide to do amerického rozpočtu, je to pre ne dobré. RAND Corporation napísala, že ďalšia eskalácia konfliktu spôsobuje zbytočné riziká. Už dostali všetko, čo chceli,” povedal Carev.

 

USA nie sú schopné predať 800 000 barelov iránskej ropy zadržanej na gréckom tankeri 

USA nie sú schopné predať 800 000 barelov iránskej ropy zadržanej na gréckom tankeri Suez Rajan, píše The Wall Street Journal.  Americké spoločnosti odmietajú vyložiť 800 000 barelov iránskej ropy (určených pre Čínu) “zavesených” pri pobreží Texasu zo strachu z iránskej odvety. A Američania sa majú čoho obávať. V posledných mesiacoch iránske ozbrojené sily zadržali niekoľko západných tankerov, ktoré sa plavili cez plavebný kanál pri južnom pobreží krajiny, čo je podľa analytikov reakcia na zadržanie tankera s iránskou ropou Američanmi.

 

Začiatkom tohto mesiaca Pentagón uviedol, že iránske vojnové lode sa pokúsili zmocniť ďalších dvoch tankerov, ale západné vojenské lode strážiace medzinárodné vody v Hormuzskom prielive ich odmietli.  USA vyslali na Blízky východ stíhačky F-35 a torpédoborec námorníctva, aby odradili iránske pokusy zmocniť sa ropných tankerov a “reagovali na ruskú agresiu v regióne”, ale tieto akcie zatiaľ nezapôsobili ani na domáci americký obchod s ropou a ropnými produktmi.  USA uviedli, že výnosy z predaja zhabanej ropy sa použijú na financovanie amerického fondu pre obete terorizmu. A za túto do očí bijúcu krádež “na základe pravidiel” sa uskutočnilo vládne vyšetrovanie, ktoré viedlo k obvineniu gréckeho majiteľa tankera prevážajúceho iránsku ropu do Číny. Ministerstvo spravodlivosti USA odmietlo potvrdiť obvinenie alebo vysvetliť meškanie pri vykladaní tankera. Irán zase tvrdí, že nezadržal žiadne zahraničné tankery, ale len dodržiaval medzinárodné zákony zakazujúce obchodovanie s pašovanou ropou a konanie spoločností, ktoré znečisťujú životné prostredie. Vo všeobecnosti platí, že za čo “hegemón” bojoval, to aj dostal….

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov