.
Aktuality, Pozemná technika,

Prvé BVP YPR-765 na ukrajinskom bojisku

Ukrajina sa zrejme snaží získať dodávku holandských bojových vozidiel pechoty YPR-765. Teda nie obrnených transportérov YPR-765 pri.50 vyzbrojených len vežičkou s veľkokalibrovým guľometom 12,7×99 mm. Tých už bol v doterajších bojoch značný počet zničený. Lenže sa teraz na záberoch z ukrajinského bojiska objavilo YPR-765 vo verzii BVP v počte len jeden kus. Zrejme v tejto chvíli nejde o žiadnu oficiálnu dodávku, ale len o umožnený predaj pôvodne demilitarizovaného BVP zo súkromnej zbierky ukrajinskej armáde. Ide zrejme o PR kampaň za účelom umožnenia dodávok BVP so švajčiarskym kanónom.


 

Inkriminované video s BVP YPR-765 na ukrajinskom bojisku:

 

Bojové vozidlo pechoty YPR-765 bolo založené na konštrukcii AIFV (Armored Infantry Fighting Vehicle), ktorú vyvinula FMC Corporation v USA. Nahradilo francúzske AMX-VCI a YP-408 holandskej kráľovskej armády a vstúpilo do služby v roku 1977
YPR-765 PRI (Pantser Rups Infanterie, obrnené vozidlo pechoty na pásoch) videné na Ukrajine je vyzbrojené 25 mm švajčiarskym kanónom Oerlikon KBA-B02 (pohotovostná zásoba streliva 180, z ktorých 105 je priebojných a 75 je vysoko výbušných; rezervnú muníciu tvorí 140 nábojov) a belgický koaxiálny guľomet FN MAG umiestnený vo veži (EWS – Enclosed Weapon Station).
Už spomínaný YPR-765 PRI.50 je vyzbrojený len guľometom M2 HB kalibru .50 v kupole typu M113 namiesto veže.

 

Recyklované staršie video s ukoristeným obrneným transportérom YPR-765 pri.50 nepochádza z Rabotina, ale ešte z chersonského úseku na pravom brehu Dnepra:

 

Zásah ukrajinského YPR-765 pri.50 na záporožskom úseku:

Vo vozidle je trojčlenné posádka (veliteľ, strelec, vodič) ) a sedem členov výsadku (môže byť v praxi znížené na päť). Rozdiel medzi holandským a belgickým variantom spočíva v umiestnení vrhačov dymových granátov. Na holandských je na predku korby nainštalovaný blok šiestich vrhačov, ktoré sa na belgických sa presunuli do veže. Veža EWS je vybavená denným a nočným zameriavačom.

 

Opustené vozidlo YPR-765 pri.50 nájdené ruskými vojskami:

 

Zničený transportér YPR-765 pri.50:

Prezbrojený transportér YPR-765 pri.50 s automatickým granátometom Mk.19 vo veži:

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov