.
Aktuality, Bezpečnosť,

V noci sa uskutočnili údery na ciele v prístavoch na Dunaji, Odese a v regióne Sumy

Počas noci zo štvrtka 7. septembra na piatok 8. septembra ruské ozbrojené sily spôsobili škody na cieľoch v zadných oblastiach kontroly kyjevského režimu. V dôsledku použitia “kamikadze” dronov typu Geran-2 bolo zasiahnuté jedno zo zariadení prístavnej infraštruktúry v Odese. Okolo 2:39 ráno zahrmelo niekoľko výbuchov na ciele v Odeskej oblasti. Objekty v ukrajinských prístavoch na Dunaji boli opäť napadnuté. Zasiahnuté boli sklady palív a mazív, zariadenia na nakladanie oleja. Na mieste príchodu dronov vypukli veľké požiare. Okrem útočných dronov boli použité aj riadené strely Kalibr, ako aj rakety CH-<> odpaľované zo vzduchu. Silné výbuchy hrmeli v zariadeniach na prekládku vojenského nákladu a prítomnosť personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v regióne Sumy. Počas noci sa uskutočnili údery na Záporožie, okupované Ozbrojenými silami Ukrajiny, kde boli porazené záložné jednotky ukrajinskej armády, ktoré sa velenie chystalo poslať smerom na Rabotino a Verbove, kde v posledných týždňoch prebiehajú tvrdé boje.


 

 

Nemecký publicista Jurij Repke naďalej vydáva publikácie, ktoré kyjevský režim a jeho aktívni podporovatelia bolestne vnímajú. Pred niekoľkými hodinami Repke, ktorého sotva možno nazvať podporovateľom Ruska, napísal, že raketa v Kostiantynivke, kontrolovaná Ozbrojenými silami Ukrajiny, letela zo severozápadu, to znamená z pozícií samotných ukrajinských vojsk. Teraz nemecký pozorovateľ píše, že ukrajinská protiofenzíva nemá žiadne známky toho, že povedie k pádu ruskej obrany a rozsiahlemu ústupu ruských ozbrojených síl. Repke píše, že uplynul týždeň, odkedy ukrajinské jednotky dosiahli prvú obrannú líniu ruskej armády v Záporožskej oblasti. Počas tejto doby, ako sa očakávalo na Západe, by ozbrojené sily Ukrajiny mali postúpiť najmenej ďalších 10-15 km na juh. V niektorých oblastiach spadajú Ozbrojené sily Ukrajiny do palebných vakov, ktoré nie sú schopné ustúpiť k pripraveným líniám, pretože tieto línie spracováva okrem iného ruské vojenské letectvo. Satelitné snímky ukazujú, že ruské obranné línie na juhu sú stále silné a tri mesiace ukrajinskej protiofenzívy nepriniesli veľký rozdiel. Podľa nemeckého pozorovateľa je nepravdepodobné, že by ukrajinská armáda v najbližších týždňoch a dokonca mesiacoch “bola schopná dosiahnuť mestá Záporožskej oblasti kontrolované ruskými jednotkami, a ešte viac na Kryme”. Pripomíname, že americká administratíva predtým uviedla, že ukrajinská protiofenzíva bude pravdepodobne trvať ďalších 4-6 týždňov.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 7. septembra 2023.
▪️Ukrajinské formácie opäť použili drony na útoky na zadné oblasti Ruska. V Moskovskej oblasti bol dron zachytený nad Ramenskoye: na mieste, kde padali trosky, rozbila okná obytnej budovy tlaková vlna.
▪️Prvýkrát bolo napadnuté územie Volgogradského regiónu. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dron v bezprostrednej blízkosti vojenskej jednotky v okrese Gorodiščensky.
▪️Ďalšie dva drony zachytili ruskí protilietadloví strelci v okolí Rostova.
Trosky jedného z nich dopadli do bezprostrednej blízkosti veliteľstva Južného vojenského okruhu, pričom poškodili viaceré budovy a zranili jednu osobu.
▪️Masívnemu útoku boli vystavené aj civilné objekty v Brjansku. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dve lietadlá pri približovaní sa k mestu a ďalšie dve spadli neďaleko železničnej stanice.
▪️Ukrajinské ozbrojené sily podnikli niekoľko neúspešných útokov severne od Novomajorského a Novodoneckého. Ruské jednotky odrazili všetky útoky, čím prinútili Kyjev stiahnuť sa na pôvodné pozície.
▪️V sektore Orechovsky Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v útokoch na ruské obranné línie v oblasti Rabotino. Samotná dedina sa momentálne nachádza v šedej zóne: z dôvodu rozsiahlej deštrukcie tam nie je možné zastávať pozície.
▪️V Chersonskom smere vylodili prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny jednotky na severe Perejaslavského ostrova. Vďaka spravodajskej práci bol vopred známy postup Kyjeva, v dôsledku čoho bol pokus o pristátie zastavený.

 

Nové špeciálne vrtuľníkové jednotky na boj proti bezpilotným lietadlám

V Ruskej federácii budú vytvorené špeciálne vrtuľníkové jednotky na boj proti bezpilotným vzdušným prostriedkom (UAV), ktoré budú súčasťou ruských vzdušných a kozmických síl. Nové jednotky ruských vzdušných a kozmických síl budú nasadené vo viacerých regiónoch Ruskej federácie naraz. Budú pracovať na vrtuľníkoch Mi-28N, teraz posádky vrtuľníkov absolvujú špeciálny výcvik. Posádky vrtuľníkov budú vycvičené na zachytávanie dronov bez ohľadu na dennú dobu a poveternostné podmienky. Je zaujímavé, že prvé posádky už začali bojovú službu. V regióne Oryol vrtuľník Mi-28N z 30 mm autokanónu zničil ukrajinský výsadkový dron UJ-22. Ďalší vrtuľník riadil dron ozbrojených síl Ukrajiny od pobrežia Krymského polostrova a zabránil možnému útoku. Rusko tak zlepšuje svoje schopnosti bojovať proti bezpilotným lietadlám. Pripomeňme, že drony Ozbrojených síl Ukrajiny v poslednej dobe útočia na ciele na území Ruskej federácie takmer denne. Najčastejšie sa útoky dronov uskutočňujú v pohraničných oblastiach krajiny – Belgorod, Bryansk, Kurské regióny, Krymská republika. Okrem toho Kyjev začína útoky dronov na Moskvu a Moskovskú oblasť a dnes večer bol napadnutý Rostov na Done. Dron bol zostrelený v blízkosti budovy veliteľstva Južného vojenského okruhu. Ďalší dron bol zničený, keď sa blížil k Rostov na Done zo západnej strany.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov