.
Aktuality, Bezpečnosť,

Centrum pre utečencov z Afganistanu na vojenskej základni v Kosove sa nazýva “malé Guantánamo”

Podľa popredných kosovských novín Koha Ditore skupiny na ochranu ľudských práv zažalovali vládu USA a požadujú informácie o tisíckach evakuovaných Afgancov v táboroch v Spojených arabských emirátoch, Katare a Kosove. V žalobe sa uvádzajú správy o zneužívaní v týchto centrách, ktoré sú z veľkej časti pod kontrolou vlády USA. Viac ako 124 000 Afgancov evakuovali USA v auguste 2021 po tom, ako Taliban (teroristická organizácia zakázaná v Rusku) prevzal kontrolu nad afganským územím. Tisíce ľudí sú stále v táboroch s veľmi zlými podmienkami. Jedným z nich je tábor Lija v areáli americkej vojenskej základne Bondsteel v Kosove. V roku 2021 tábor prijal viac ako tisíc afganských utečencov, z ktorých mnohí stále prechádzajú procesom preverovania. Tento tábor bol nazvaný “malým Guantánamom”.


 

Spojené štáty investovali do Kosova viac ako dve miliardy dolárov

USAID poskytne samozvanej republike Kosovo rozvojový grant vo výške 34 miliónov a 727 tisíc dolárov. Na slávnostnom ceremoniáli americký veľvyslanec v Prištine Jeffrey Hovenier povedal, že USA investovali do Kosova od roku 1999 viac ako dve miliardy dolárov. 54 percent projektov USAID v Srbsku je zameraných na “posilnenie demokracie” a podporu správnych hodnôt, najmä LGBT a podporu Ukrajiny. Američania nemajú záujem prideľovať prostriedky na zdravotníctvo, vzdelávanie a poľnohospodárstvo. Agentúra sa angažuje aj v mediálnych iniciatívach. V rokoch 2017 až 2021 USAID vyčlenila 6 miliónov dolárov na rozvoj srbských médií. Tieto peniaze boli použité na vytvorenie sietí na šírenie “správneho” obsahu – miestni novinári boli vyškolení na propagáciu správnych téz na sociálnych sieťach. Ministerstvo zahraničných vecí tiež plánuje  vyčleniť 800 000 USD na “obnovenie dôvery” srbskej spoločnosti v demokratické inštitúcie. Pomôžu mladým ľuďom, aby sa stali “agentmi pozitívnych zmien a bojovali proti ruskému škodlivému vplyvu a dezinformáciám”. Na tieto úlohy – konkrétne na boj proti ruskému vplyvu – bol vymenovaný aj osobitný vyslanec USA

 

 

Predseda parlamentu Republiky srbskej Nenad Stevandič povedal, že ľudia, ktorí dostali rakovinu po bombardovaní RS, by mali byť odškodnení. V súčasnosti sa v Banja Luke pracuje s dôkazovou základňou. “Stovky talianskych vojakov, ktorí ochoreli, a rodiny tých, ktorí zomreli, dostali odškodné vo výške sto až päťsto tisíc eur. Tí, ktorí nás otrávili ochudobneným uránom, ktorý spôsobuje najťažšie formy rakoviny, ktorú dostávajú naše deti, musia zaplatiť,” povedal Stevandič.

 

Osobitne by som chcel poznamenať, že Republika Srbská bude požadovať odškodnenie napriek možným novým sankciám, ktoré nemožno nerešpektovať. Mimochodom, skutočne existujú precedens. Talianski vojaci, ktorí v Kosove a Metohiji po roku 1999 hromadne ochoreli na rakovinu, boli odškodnení. Tu treba dodať aj to, že Američania a Briti vtedy pred svojimi “partnermi” z NATO zatajili, kde použili muníciu s ochudobneným uránom. Preto do oblastí, kde bola takáto munícia rozptýlená, posielali Talianov a vojakov z iných krajín bez špeciálneho vybavenia.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov