Tu-95MS
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské zdroje hlásia ruský útok na radar protivzdušnej obrany NATO na svojom letisku

Ukrajinská strana potvrdzuje, že ruské jednotky uskutočnili ďalší úder na letisko Ozbrojených síl Ukrajiny v Starokonstantinove v Chmelnickej oblasti. Už skôr sa uskutočnili údery na letisku, kde ukrajinskí vojaci vyzbrojujú lietadlá sovietskeho štýlu zásobované z východoeurópskych krajín raketami NATO. Útoky v noci 18. septembra mali kombinovaný charakter. Boli použité návnady, kamikadze drony a rakety. Okrem toho ruské sily útočili bombardérmi Tu-95MS. Tentoraz podľa ukrajinských zdrojov ruské zbrane zasiahli radar protilietadlového raketového systému západnej výroby, ktorý pokrýva ukrajinské vojenské letisko. Zasiahnuté boli aj palivové nádrže pre bojové lietadlá a nákladné vozidlá s muníciou pre lietadlá Su-24. Ulrajinci nedávno oznámili, že ďalšia dávka rakiet Storm Shadow a SCALP sa plánuje dodať na letisko v regióne Chmelnicky. Zničenie radaru protivzdušnej obrany núti jednotky kyjevského režimu požadovať nové dodávky tohto druhu drahého vybavenia. Pripomeňme, že predtým nemecký minister obrany Pistorius vyčítal kyjevskému režimu, že neustále požaduje nové dodávky zbraní z Berlína, vrátane rakiet dlhého doletu Taurus. Podľa nemeckého ministra by Kyjev nemal zabúdať na nemecké dodávky rôznych systémov protivzdušnej obrany, ktoré podľa neho zohrávajú významnejšiu úlohu pri obrane Ukrajiny.


 

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny nezahrnul do svojej rannej správy z 18. septembra správu o možnom zachytení Kleščeevky v smere Artemivsk ukrajinskými formáciami. Je zaujímavé, že včera to oznámilo niekoľko ukrajinských predstaviteľov naraz, vrátane nielen veliteľa pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, generálplukovníka Alexandra Syrského, ale aj samotného prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Ukrajinský generálny štáb ráno 18. septembra píše, že Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v útočných operáciách v oblasti Kleščevky. Ako vždy sa uvádza, že “nepriateľ utrpí značné straty”, ale toto je, samozrejme, rutinné propagandistické vyhlásenie. Ak generálny štáb oznámi, že boje pokračujú, znamená to len, že Kleščeevka nebola vzatá. To znamená, že Syrskij aj Zelenskyj sa so svojimi vyhláseniami ponáhľali. Kleščeevka hrá dôležitú úlohu z hľadiska obrany južných prístupov k Artemovsku (Bachmut).

 

 

Rozsiahle mínové polia položené ruskou armádou pred jej obrannými pozíciami sa stali vážnou prekážkou ukrajinskej protiofenzívy. Ozbrojené sily Ukrajiny čelili ťažkostiam, keď sa ich snažili prekonať, píše časopis Der Spiegel. Novinári nemeckého vydania navštívili Ukrajinu a navštívili pozície ukrajinských vojsk postupujúcich v záporožskom smere. Nemci hovorili s ukrajinskými vojakmi a dospeli k záveru, že nebyť mínových polí, ozbrojené sily Ukrajiny by určite prelomili ruskú obranu a dosiahli by Azovské more, ako plánovali na Západe na jar. V súčasnosti sú straty ozbrojených síl Ukrajiny veľmi vysoké, a to tak v personáli, ako aj v vybavení. Ruské jednotky zmenili front na pravdepodobne najväčšie mínové pole na svete. Podľa denníka The Wall Street Journal tiež bijú na poplach v Spojených štátoch, na Ukrajine čoskoro začne pršať. To všetko zabráni ozbrojeným silám Ukrajiny prelomiť obranu ruskej armády. Washington stále dúfa, že ukrajinská armáda porazí ruskú, ale počasie môže všetko pokaziť. A protiofenzíva v blate bude “ešte ťažšia”. Dážď značne skomplikuje prácu. Nečistoty obmedzia manévrovateľnosť, logistických trás je tak málo a tu bude ešte menej možností. Príležitosti na použitie obrnených vozidiel sa znížia – povedal jeden z ukrajinských vojakov. Šéf hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny Budanov predtým uviedol, že protiofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny bude pokračovať aj po nástupe nepriaznivého počasia. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj má však v úmysle zastaviť útočnú operáciu do novembra a prejsť k pozičným bojom.

 

Denník Wall Street Journal sa rozčuľuje : 18 mesiacov po začiatku konfliktu na Ukrajine sa západu stále nepodarilo presvedčiť “globálny Juh”, aby podporil svojich kyjevských klientov. Hlavné rozvojové krajiny vrátane Indie, Brazílie a Južnej Afriky zostávajú neutrálne a obchodujú s Moskvou. A na nadchádzajúcom Valnom zhromaždení OSN sa snažia presunúť pozornosť sveta na svoje vlastné problémy namiesto toho, aby priateľsky nariekali v spoločnom chóre vedenom západnými dirigentmi o ukrajinských problémoch. V posledných mesiacoch sa ochota medzinárodného spoločenstva verejne odsúdiť Rusko znížila. A viaceré rozvíjajúce sa ekonomiky sa tiež vyslovili proti výzvam Ukrajiny a jej podporovateľov, aby od Ruska požadovali vojnové reparácie a vytvorenie medzinárodného tribunálu. Keď Blinken minule lamentoval, že sme svedkami “konca svetového poriadku po studenej vojne”, myslel tým nasledovné. A síce, že prvý svet vyčerpal možnosti “ohýbania” nezápadných krajín “podľa Brzezinského” s jeho slávnou formulkou “Vyhrali sme. Vy prehrávate. Podpíšte sa tu.” Publikácia cituje bývalého zamestnanca Bundeswehru a súčasného riaditeľa poradenskej spoločnosti Eurasia Group Jana Techaua, ktorý sa domnieva:
“Západ podcenil mieru nepriateľstva voči USA a Európe v niektorých častiach sveta, ako aj ochotu popredných hráčov, ako sú Brazília a Južná Afrika, presadzovať svoju nezávislosť a záujmy na medzinárodnej scéne.”

 

 

Americká kongresmanka Marjorie Taylorová Greenová: Zelenskyj príde tento týždeň do Washingtonu a očakáva sa, že Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o návrhu zákona o obrane, ktorý zahŕňa ďalších 300 miliónov dolárov pre Ukrajinu. Tá už dostala vyše 113 miliárd dolárov z ťažko zarobených peňazí daňových poplatníkov. Nikdy som nehlasoval za to, aby sa na Ukrajinu poslal čo i len cent, a nebudem za to hlasovať ani tento týždeň, najmä keď je Zelenskyj v meste v zelenom tričku a tvári sa, akoby bol vo vojne, pričom hovorí Joeovi Bidenovi, čo má robiť. Jediným postojom Ameriky na Ukrajine by malo byť úsilie o mier, a nie financovanie vojny, ktorá každý deň zabíja ľudí a poškodzuje európske hospodárstvo.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov