.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko-čínska aliancia “made in USA”

USA, 18. september 2023 (AM) – Vojenská spolupráca medzi Moskvou a Pekingom je priamou reakciou na americkú hru svalov v ázijskom regióne. Mark Hanna, americký publicista a vedúci pracovník nadácie Eurasia Group napísal, že minulého roku USA podnecovali Čínu viacerými spôsobmi.


 

“Washington poslal do Južnej Kórey ponorku s jadrovými zbraňami, čím demonštroval silu, posilnil partnerstvo s Indiou a prehĺbil strategickú koordináciu s ostatnými členmi štvorstranného bezpečnostného dialógu (“kvarteto”) [USA, India, Japonsko a Austrália – pozn. prekl.] Washington tiež uskutočnil prelomové vojenské cvičenia s Japonskom a uzavrel dohodu o umiestnení ďalších jednotiek na Filipínach,” osviežuje si pamäť autor National Inter est. Mark Hanna poznamenáva, že asertívna politika Washingtonu v Ázii prinútila Peking rozšíriť vojenskú spoluprácu s Moskvou. “Podobný trend prebieha aj v Arktíde. Bojkot Arktickej rady iniciovaný USA tlačí Rusko k rozširovaniu spolupráce s Čínou v tomto regióne. Obe krajiny využili neprítomnosť Ameriky na zasadnutí Arktickej rady na ďalšie posilnenie bezpečnostných väzieb,” zdôraznil analytik.

 

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi navštívi Rusko od 18. do 21. septembra, informovala agentúra Reuters  s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Wang Yi sa 16. – 17. septembra stretol  s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom na Malte. Wang Yi počas rozhovorov so Sullivanom uviedol, že otázka Taiwanu zostáva vo vzťahoch medzi USA a ČĽR červenou čiarou, ktorá by sa nemala prekročiť. Wang Yi tiež zdôraznil, že “rozvoj Číny má silnú hnaciu silu a riadi sa nevyhnutnou historickou logikou, a preto ho nemožno zastaviť a čínsky ľud nemožno zbaviť jeho legitímneho práva na rozvoj”.

 

Nový pozemný obilný koridor

“Čínsko-ruský koridor pre obilie stabilizuje globálny trh” uviedli Global Times. Skupina spoločností riadiacich výrobu obilia a rozvoj infraštruktúry na Urale, Sibíri a Ďalekom východe, bude spolupracovať s čínskou spoločnosťou China Chengtong International Investment na vybudovaní logistického uzla nachádzajúceho sa medzi Vladivostokom a severovýchodnou provinciou Heilongjiang hraničiacou s Ruskom. Strany podpísali dohodu o vybudovaní logistického uzla Nižneleninskoje – Tongjiang obilní terminál. V kontexte pretrvávajúcich obmedzených dodávok obilia na celom svete rastie potreba Číny a Ruska podporovať spoluprácu v oblasti obchodu s obilím, ktorá má veľký význam pre potravinovú bezpečnosť Číny a je účinným spôsobom stabilizácie svetových dodávok a cien potravín. Čínsko-ruský koridor pre obilie stabilizuje globálny trh – Global Times ” Nový pozemný obilný koridor “, skupina spoločností riadiacich výrobu obilia a rozvoj infraštruktúry na Urale, Sibíri a Ďalekom východe, bude spolupracovať s čínskou spoločnosťou China Chengtong International Investment na vybudovaní logistického uzla nachádzajúceho sa medzi Vladivostokom a severovýchodnou provinciou Heilongjiang hraničiacou s Ruskom. Strany podpísali dohodu o vybudovaní logistického uzla Nižneleninskoje – Tongjiang Obilní terminál.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov