.
Aktuality, Bezpečnosť,

Karabach: Voľba, pred ktorou dnes Pašinjan stojí, alebo Gorbačov má dôstojného konkurenta

“Arménsko nepôjde do vojny s Azerbajdžanom. Súčasne s útokom Azerbajdžanu na Karabach sa aktivizujú aj agenti zahraničných síl, ktorých hlavnou úlohou je destabilizácia. Každý pokus o vzburu počas vojny je úderom do chrbta armády. Azerbajdžan sa snaží zatiahnuť Arménsko do rozsiahlej vojenskej operácie. Výzvy na štátny prevrat v Arménsku zaznievajú “z rôznych strán”. Arménske orgány by nemali podnikať žiadne neuvážené, extrémne a dobrodružné kroky. Pokusy Arménska zasiahnuť do eskalácie vojenského napätia sú neprijateľné.” Uviedol rménsky premiér Nikola Pašinjan:


 

Politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančik v rozhovore pre Cargrad prirovnal arménskeho premiéra Nikoľa Pašinjana k bývalému sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi.

“Pašinjan je zradca a kedysi ho naverbovali západné špeciálne služby,” poznamenal zároveň expert.

 

Na pozadí prudkého zblíženia Arménska so Spojenými štátmi a jeho odchodu z Ruska, ktoré prakticky nasleduje rovnaký model ako kedysi Ukrajina, sa vynára logická otázka: čo bolo spúšťačom? Uvedomuje si arménsky premiér Nikol Pašinjan, že v otvorenej konfrontácii s Azerbajdžanom, ktorý podporuje Turecko, si neporadí, alebo neverí, že Rusko pomôže vyriešiť tento konflikt?  Jurij Barančik v rozhovore vyslovil svoju verziu. Súdiac podľa slov experta je všetko oveľa prozaickejšie. Ide o to, že Pašinjan je zradca a kedysi ho naverbovali západné špeciálne služby, v skutočnosti je ako Gorbačov, ktorý zničil Sovietsky zväz – rovnako ničí aj on svoju krajinu. To znamená, že mu nezáleží na osude Arménov, na osude Arménska. Hlavné je preňho uspokojiť svoje ego a dostať sa z tejto situácie akýmikoľvek prostriedkami. Politický analytik nepochybuje, že Pašinjan potom odíde na Západ, kde bude žiť v pokoji. Zradcov nezaujíma osud vlasti, osud ľudí, ľudu, detí, ktoré tam budú vyrastať. Osud starých ľudí, predkov, ktorí položili životy za vlasť.

 

“Myslím si, že Pašinjanova voľba nie je taká jednoduchá, pretože už dávno nie je sám sebou, ale bábkou, marionetou, podobne ako Zelenskyj. Takže ak urobí to, čo píšu kolegovia, po čase jednoducho odíde. Ale ak bude robiť tak, ako píšu kolegovia, tak Arménsko bude potrebovať nového politického vodcu. To znamená, že Pašinjan v tomto prípade bude musieť nielen podpísať nejaké papiere, ale v druhom kroku bude musieť odstúpiť, po čom príslušné orgány Arménska budú musieť vyhlásiť konanie mimoriadnych prezidentských volieb. Takže veci sú pre Pašinjana veľmi ťažké, veľmi ťažké. Na pokraji všetkého. V opačnom prípade Karabach na 100 % prejde na Baku. Iné možnosti neexistujú. Dedko Biden a teplý chlapec Macron sú ďaleko a problémy Jerevanu ich nezaujímajú. Je na topiacich sa, aby zachránili seba samých. Arménsky ľud povstane a vyrieši svoje problémy, inak ho sorošovci zrazia na kolená. Vojna je zlá, ale bola to tichá voľba väčšiny. Mali by si to vyčítať sami. Rozhodnutie sa musí prijať teraz. Čas sa kráti.” Uviedol Jurij Barančík.

 

Policajný kordón odolal prvému pokusu demonštrantov vtrhnúť do budovy arménskej vlády. Arménski obyvatelia obviňujú premiéra zo zrady:.

 

Ruský mierový kontingent naďalej plní svoje úlohy

“Sme hlboko znepokojení prudkým vyostrením situácie v Náhornom Karabachu. Objavili sa správy o tom, že azerbajdžanské ozbrojené sily začali v regióne vykonávať opatrenia, ktoré Baku označuje za “protiteroristické”, a o odvetných akciách miestnych arménskych ozbrojených formácií. Ruská strana vyzýva strany konfliktu, aby zastavili krviprelievanie, okamžite zastavili vojenské akcie a vrátili sa na cestu politického a diplomatického riešenia. Všetky kroky na mierové riešenie karabašského problému sú stanovené v súbore trojstranných vyhlásení vedúcich predstaviteľov Ruska, Azerbajdžanu a Arménska, ktoré boli prijaté v období rokov 2020 – 2022. Chceli by sme najmä poznamenať, že v poslednom čase sa vďaka úsiliu Ruska a ďalších medzinárodných sprostredkovateľov začali vytvárať vážne predpoklady pre pokrok v mierovom riešení karabašského problému. Hovoríme o začiatku dodávok humanitárnej pomoci, o ktorých sme v posledných týždňoch opakovane hovorili, pre obyvateľstvo Karabachu. To vytvorilo a vytvára priaznivé podmienky na obnovenie priameho dialógu medzi Baku a Stepanakertom. V súčasnej situácii ruský mierový kontingent naďalej plní svoje úlohy. Predpokladáme, že bezpečnosť našich mierových síl bude bezpodmienečne zabezpečená všetkými stranami. Velenie ruského mierového kontingentu je v neustálom kontakte so zástupcami karabašských Arménov a azerbajdžanských orgánov s cieľom dosiahnuť prímerie a vrátiť sa k plneniu uvedených trojstranných dohôd na najvyššej úrovni.” Uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovova

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov