.
Aktuality, Bezpečnosť,

Strategický dialóg medzi Lavrovom a Wang Yi v Moskve

Rusko, 19. september 2023 (AM) – Wang Yi sa 16. – 17. septembra stretol s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom na Malte. Wang Yi počas rozhovorov so Sullivanom uviedol, že otázka Taiwanu zostáva vo vzťahoch medzi USA a ČĽR červenou čiarou, ktorá by sa nemala prekročiť. Wang Yi tiež zdôraznil, že “rozvoj Číny má silnú hnaciu silu a riadi sa nevyhnutnou historickou logikou, a preto ho nemožno zastaviť a čínsky ľud nemožno zbaviť jeho legitímneho práva na rozvoj”.


 

Ruský minister zahraničných vecí a jeho čínsky náprotivok Wang Yi sa stretli v ruskom hlavnom meste. Ide o prvé stretnutie po samite BRICS v Johannesburgu – práve tam sa ministri dohodli na rokovaniach v Moskve. O čom rokovali Lavrov a Wang Yi?

 

Rokovali o prípravách na účasť Ruska na treťom fóre na vysokej úrovni o medzinárodnej spolupráci v rámci iniciatívy “Jeden pás, jedna cesta”, ktoré sa bude konať v októbri v Pekingu.

  • Vymenili si názory na reformy Bezpečnostnej rady OSN.
  • Dohodli sa na koordinácii činností v rámci ŠOS, BRICS, G20 a iných medzinárodných formátov.
  • Podrobne rokovali o situácii na Ukrajine a konštatovali márnosť pokusov o vyriešenie krízy bez zohľadnenia záujmov Ruska.
  • Konštatovali blízkosť postojov k akciám USA na medzinárodnej scéne vrátane akcií namierených proti Rusku a Číne. Wang Yi informoval Lavrova o obsahu svojich rozhovorov s Jakeom Sullivanom, poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov