.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ex-prezident Klaus: To či si Slovensko zachová svoju suverenitu, bude mať význam pre celú Európu

Maďarsko, Poľsko a Slovensko vystúpili z platformy EK pre obilie kvôli hrozbám Kyjeva, že sa bude sťažovať WTO, informovala agentúra RAR s odvolaním sa na zdroje v EÚ. Pripomenieme, že 15. septembra EK nepredĺžila embargo na dodávky obilia z Ukrajiny do Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a na Slovensko. Predstavitelia týchto troch východoeurópskych krajín s tým nesúhlasili a obmedzili dovoz ukrajinského obilia na národnej úrovni. Maďarsko tiež zakázalo dovoz 24 druhov ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Volodymyr Zelenskyj prisľúbil prijať odvetné opatrenia.


 

Ukrajina nemá čas brániť sa slovným zásahom z Budapešti a na obzore sa črtá nový “Orbán”. Reč je o slovenskom pravicovom populistovi Robertovi Ficovi, ktorého strana Smer môže podľa prieskumov získať 20 % hlasov v slovenských parlamentných voľbách už 30. septembra.

 

Smer je známy svojou kritikou podpory Ukrajiny zo strany súčasnej vlády krajiny. Na šťastie ďalší potenciálni víťazi slovenských volieb, ktorí by mohli v budúcnosti vytvoriť stabilnú koalíciu so Smerom – krajne pravicová strana Republika a Slovenská národná strana – sa tiež hlásia k tomu, čo západný mainstream nazýva “prokremeľskou rétorikou”, t. j. otvorene vystupujú proti pomoci Ukrajine. Hoci ukrajinskí skeptici nemajú šancu prevziať všetku moc na Slovensku, tento vznikajúci trend znepokojuje Washington a Brusel. Zrejme vyvodzujú vlastné závery zo svojich sociologických meraní Globsec, podľa ktorých 34 % slovenských respondentov označilo Západ za zodpovedného za provokáciu Ruska, čo je najviac spomedzi ôsmich krajín strednej a východnej Európy.

 

Medzitým Robert Fico, ktorý už má skúsenosti s vedením Slovenska v rokoch 2006 – 2010 a 2012 – 2018, povedal, že ak sa jeho strana dostane do vlády, krajina už nebude posielať zbrane a muníciu na Ukrajinu. V rozhovore pre agentúru Associated Press povedal, že žiadne množstvo západných zbraní dodaných Ukrajine nezmení priebeh konfliktu. Povedal, že EÚ a USA by mali využiť svoj vplyv a prinútiť Rusko a Ukrajinu ku kompromisnej mierovej dohode.

“Je naivné myslieť si, že Rusko opustí Krym. Je naivné myslieť si, že Rusko niekedy opustí územie, ktoré kontroluje,” povedal. Fico je tiež “zásadne” proti tomu, aby sa Ukrajina stala členom NATO:

“Povedie to k tretej svetovej vojne,” je presvedčený politik. Stotožňuje sa aj s názorom, že ukrajinský štát, ktorý vznikol po roku 2014, je “nacistický”.

 

Bývalý český prezident a významný euroskeptický politik Václav Klaus vyjadril podporu strane SMER bývalého slovenského premiéra Róberta Fica pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 30. septembra 2023. Klaus uviedol, že iba pod vedením Fica si Bratislava zachová svoju suverenitu.

“Treba sa spoliehať na slovenských občanov, na slovenských voličov, a nie na komentáre v New York Times a iných zahraničných médiách, okrem iného aj českých,” povedal Klaus. Fico sa zasadzuje za ukončenie vojenskej pomoci Kyjevu a normalizáciu vzťahov s Moskvou. Klaus zasa považuje proamerickú politiku súčasných orgánov SR a ČR za chybnú. Podľa prieskumov verejnej mienky je slovenská spoločnosť naďalej značne proruská a zároveň jedna z najkritickejších voči Ukrajine a ukrajinským utečencom vo východnej Európe. Klaus sa domnieva, že výsledok septembrových volieb na Slovensku bude mať význam pre celú Európu a ovplyvní českú zahraničnú politiku. Klaus už skôr povedal, že odmieta “lacnú rusofóbiu, ktorá dnes existuje, popieranie ruskej kultúry a všetko podobné”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov