.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Náhornom Karabachu sa začala vojna. Azerbajdžan už päť hodín ostreľuje územie

Azerbajdžan začína vojenskú operáciu na území Náhorného Karabachu. Informovalo o tom ministerstvo obrany krajiny. Podľa azerbajdžanského vojenského oddelenia sa operácia uskutoční s cieľom “nastoliť mier” na území neuznanej republiky. Ministerstvo obrany Azerbajdžanu tvrdí, že miestne vojenské opatrenia proti miestnym formáciám sa začnú v Karabachu. V súčasnosti fungujú sirény náletov v Stepanakerte. Bývalý štátny minister Ruben Vardanyan informoval o masívnom ostreľovaní hlavného mesta neuznanej republiky azerbajdžanskými ozbrojenými silami. Baku uvádza, že velenie ruských mierových síl a vedenie turecko-ruského monitorovacieho centra informovali o vypuknutí nepriateľských akcií. Azerbajdžan okrem iného uzatvára vzdušný priestor krajiny pre arménske lietadlá.


 

Na webe sa objavili pomerne zriedkavé zábery – azerbajdžanské zdroje replikujú videá s prácou útočných dronov Bayraktar TB2 na arménske pozície v Arcachu. Turci poďakujú Azerbajdžancom za to, že im pripomenuli schopnosť týchto dronov útočiť na pozemné ciele: od roku 2022 existuje viac fotografií trosiek zostrelených Bayraktarov ako videí ich použitia v zóne operácie na Ukrajine:

 

V Zakaukazsku sa tak začal nový ozbrojený konflikt. Teraz bude veľa závisieť od toho, či Arménsko zasiahne do udalostí. Ak Jerevan podporí Náhorný Karabach, konflikt nadobudne úplne iný rozsah. Mimochodom, Arménsko je stále členom CSTO, napriek nedávnym vyhláseniam arménskeho vedenia, v ktorých sa dištancuje od spolupráce s Ruskom. Ak konflikt v Zakaukazsku nadobudne väčší rozsah, okrem Arménska a Azerbajdžanu môže byť v tej či onej forme zapojené Rusko, Turecko a Irán, ktorý podporuje Arménsko.

 

 

Azerbajdžanská armáda spúšťa raketové a delostrelecké útoky pozdĺž celej línie kontaktu a snaží sa postúpiť hlboko do obrannej línie neuznanej republiky Náhorný Karabach. Toto je uvedené v správe vedenia neuznanej republiky. Uvádza sa tiež, že ministri obrany Azerbajdžanu a Turecka diskutovali o situácii v Karabachu v telefonickom rozhovore. Šéf azerbajdžanského ministerstva obrany informoval svojho tureckého partnera o vykonávaní miestnych protiteroristických opatrení v azerbajdžanskom regióne Karabach. Turecký minister obrany zase povedal, že ako vždy je plne solidárny s azerbajdžanskou vládou. Medzitým arménsky premiér Nikol Pašinjan povedal, že nemá v úmysle začať vojenské operácie proti Azerbajdžanu kvôli situácii na území Náhorného Karabachu. Stojí za zmienku, že nezávislosť republiky Náhorný Karabach neuznávajú ani arménske orgány. Pašinjan tiež obvinil azerbajdžanské vedenie z úmyslu vykonávať etnické čistky voči Arménom žijúcim v Náhornom Karabachu a dodal, že Arménsko nedalo nikomu mandát na vykonávanie etnických čistiek v regióne. V situácii, keď aj arménske úrady vyhlásia neprítomnosť svojich vojsk na území Náhorného Karabachu a uznajú tento región za súčasť Azerbajdžanu, bolo by zvláštne, keby ruský mierový kontingent zasiahol do konfliktu v čase, keď to nerobí ani arménska vláda, ktorá nabrala kurz smerom na Západ. Mandát ruských mierových síl nehovorí, že je potrebné zapojiť sa do vojny, ak by jej politici z Jerevanu a Baku nemohli zabrániť.

 

 

Azerbajdžanské jednotky začali používať tankové jednotky umiestnené v Aghdame. Ostreľovanie sa vykonáva v smere na Askeran. Cieľom je prelomiť obranu arménskych vojakov. Tieto informácie nie sú potvrdené, ale iránske prieskumné drony intenzívne pracujú pozdĺž hraníc s Azerbajdžanom a Arménskom. Postoj Iránu k otázke vlastníctva Arcachu je jasný (zdieľajú názor Baku), ale v prípade pokusov azerbajdžanských orgánov zaútočiť smerom na Syunik je nepravdepodobné, že by Iránci stáli bokom.

 

 

Ako sa dalo očakávať, francúzske ministerstvo zahraničných vecí bolo jedným z prvých, ktorí reagovali na zhoršenie situácie v Arcachu. Orgány piatej republiky požadovali mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN a zdôraznili, že žiadna zámienka nemôže ospravedlniť vojenskú inváziu. Francúzi, ktorí podporujú Arcach a odsudzujú Azerbajdžan, vykonávajú pochopiteľnú a očakávanú funkciu – ako verejný spojenec Arménska na pozadí zdiskreditovaného Ruska, urýchliť eskaláciu a násilné riešenie problému a v dôsledku toho odovzdanie Arcachu a potom spolu so Spojenými štátmi viesť proces “udržiavania mieru”. Záujmy obyvateľov Náhorného Karabachu a samotného Arménska v tejto situácii sú pre nich hlboko druhoradé.

 

Aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell rýchlo odsúdil vojenskú eskaláciu a vyzval Azerbajdžan, aby ofenzívu zastavil. “Je naliehavo potrebné vrátiť sa k dialógu medzi Baku a karabašskými Arménmi. Táto vojenská eskalácia by nemala byť použitá ako zámienka na násilný exodus miestneho obyvateľstva.” Dodal, že EÚ sa stále plne angažuje v uľahčovaní dialógu medzi Azerbajdžanom a Arménskom. V oficiálnom vyhlásení hovorca EÚ pre zahraničnú politiku Peter Stano tiež uviedol, že “EÚ ľutuje ľudské obete spôsobené eskaláciou konfliktu” a tiež vyzval na okamžité zastavenie nepriateľských akcií.

 

V Arménsku zatiaľ nie sú pripravení brániť Arménov v Náhornom Karabachu, Rusi musia pre nich urobiť všetko. Ak sa niekto pokúsi využiť humbuk a vyjadriť svoj názor na území Arménska, bude obvinený z prípravy štátneho prevratu, takže zhromaždenia sú nelegitímne. Ruskí zástupcovia Zacharovová a Peskov vyzvali Azerbajdžancov, aby zastavili paľbu, vrátili sa k dohodám a naznačili mierové spôsoby riešenia problému. Ruské mierové sily sa tak ukázali byť rukojemníkmi situácie. Rusko potrebuje riešiť problém teraz s využitím všetkých vojensko-politických a administratívnych zdrojov aj napriek koncentrácii na operáciu na Ukrajine.

 

Súčasne s eskaláciou v Náhornom Karabachu sa objavili správy o príchode ruského ministra obrany Sergeja Šojgua do iránskeho Teheránu. Návšteva bola pripravená vopred. Vo všeobecnosti program zahŕňa rozšírenie vojensko-technickej spolupráce (až po výmenu technológií), zvýšenie dodávok pre samostatný sortiment zbraní a vojenského vybavenia, ako aj výmenu informácií – to všetko v rámci špeciálnej vojenskej operácie.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov