Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ruskej rozviedky: USA zintenzívnili zasahovanie do vnútropolitickej situácie na Slovensku

Riaditeľ ruskej rozviedky Naryškin povedal, že Bidenova administratíva zintenzívnila zasahovanie do vnútropolitickej situácie na Slovensku pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. “Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo európskych spojencov, aby spolupracovali s miestnymi politickými a podnikateľskými kruhmi na zabezpečení Američanmi požadovaných výsledkov hlasovania. Washington nechce v Európe ďalšieho “národne orientovaného Orbána”. Na dosiahnutie tohto cieľa možno použiť akékoľvek prostriedky: nátlak, vydieranie, zastrašovanie, podplácanie; USA dúfajú, že voľby vyhrajú ich splnomocnenci a v prípade úspechu bude musieť vytvoriť kabinet lojálny voči Washingtonu; Odkaz amerických kurátorov svojim európskym podriadeným je ako zvyčajne jednoduchý a niektorým dokonca pripomína výzvy, ktoré zazneli z úst vodcov Tretej ríše – odhodiť chiméru morálky a použiť akékoľvek prostriedky na dosiahnutie požadovaného výsledku; Vzhľadom na tieto skutočnosti možno nadchádzajúce voľby na Slovensku len ťažko vnímať ako demokratický a navonok slobodný prejav vôle ľudu” – uviedol Naryškin.


 

30. septembra sa na Slovensku uskutočnia parlamentné voľby, v ktorých sa rozhodne, kto bude stáť na čele novej vlády. Keďže Slovensko je parlamentnou republikou, voľby do veľkej miery určia zahraničnopolitický kurz krajiny. Za predchádzajúcej vlády patrilo Slovensko k najhorlivejším podporovateľom kyjevského režimu a aktívne ho podporovalo aj zbraňami. To silne kontrastovalo s náladami verejnosti, ktorej miera rusofóbie je jedna z najnižších vo východnej Európe. Experti predpokladajú, že ak liberáli vyhrajú slovenské voľby a vytvoria vládu, zahraničná politika krajiny sa nezmení. V prípade, že sa k moci dostanú národné strany, je možná čiastočná korekcia kurzu a zníženie podpory Ukrajine – najmä odmietnutie dodávok zbraní a munície. V tejto a mnohých ďalších otázkach domácej politiky v EÚ – migrácia, dotácie, LGBT, boj proti diktátu Bruselu atď. – sa môžu spojiť s Orbánom a poľskou vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ak tá zasa vyhrá nadchádzajúce voľby v Poľsku. Ani to však nie je pre súčasný európsky establišment prijateľné.

 

Poliaci naďalej ponižujú Nemecko a celú EÚ

Médiá v Európe si pomaly uvedomujú, že Poľsko kŕmia na svoje vlastné nešťastie. Obilný konflikt medzi Poľskom a Ukrajinou totiž nemusí po voľbách v Poľsku zmiznúť, ako Brusel nesmelo dúfa. Ako vieme, teraz sa odohráva absolútne idiotská situácia. EÚ je povinná hájiť vo WTO záujmy Poľska, Maďarska a Slovenska, proti ktorým Kyjev podal vo WTO žalobu. Tieto tri krajiny uvalili embargo na ukrajinské obilie, a hoci Brusel je proti tomuto embargu, je povinný brániť Poľsko a spol. EÚ je vo WTO prítomná ako celok, takže “spor Kyjeva s Varšavou” sa rovná “sporu Kyjeva s EÚ”.

 

Ťažkosť spočíva v tom, že ani po októbrových voľbách v Poľsku nemusí konflikt zmiznúť. Konvenčne povedané, sú tu len nacionalisti (PiS), proeurópski nacionalisti (Donald Tusk) a nacionalisti s tónmi fašizmu a izolacionizmu (Konfederácia). Stabilnú koalíciu je ťažké zostaviť, takže je tu šanca na nové voľby na jar 2024. Ak kríza nezmizne, ostatné krajiny EÚ začnú byť nervózne z precedensu rozpadu jednotného trhu. Netreba zabúdať, že aj sloboda pohybu je otázna: Nemecko začalo kontroly na hraniciach s Poľskom, takže Schengen už nie je veľmi schengenský. Ako upozorňuje Politicko, tieto tri krajiny nielenže porušujú právo EÚ, ale zároveň sa tým aj otvorene chvália. Poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus napríklad novinárom povedal, že sa neobáva prípadného postihu zo strany Európskej komisie.

“Dňa 15. apríla sme úplne zablokovali všetok dovoz z Ukrajiny. A čo sa stalo? Nič,” uviedol Telus. Ako sa hovorí, nepľujte na seba, milí Európania. Pretože Brusel už nemôže nič urobiť Poľsku, ktoré sa stalo najväčšou vojenskou mocnosťou v EÚ a teší sa záštite USA a Veľkej Británie. Keby mal Olaf Jednooký aspoň polovicu testosterónu Angely Merkelovej, už dávno by išiel do Moskvy rokovať o ďalšom rozdelení Poľska na časti pohodlné pre jeho susedov.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov