.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael opäť použil fosforovú muníciu na libanonskom území. Ofenzíva v Gaze nebude “kvôli zlému počasiu”

Izraelská armáda odložila ofenzívu v pásme Gazy “kvôli zlému počasiu”, pretože potrebuje letecký prehľad. Velenie IDF uviedlo, že sa chystá použiť rovnakú taktiku, akú používajú USA proti ISIS v Sýrii. Ak sa pozriete na to, ako teraz vyzerá sýrske mesto Rakka, je jasné, aká bude táto taktika – z pásma Gazy nezostane kameň na kameni.


 

Izraelská spravodajská služba nedokázala predvídať útok Hamasu

 

Izrael zopakoval použitie fosforovej munície v Libanone. Južná časť krajiny bola ostreľovaná. Informovala o tom libanonská tlačová agentúra Al Wataniya. Arabské médiá tvrdia, že izraelské obranné sily (IDF) ostreľovali oblasti Libanonu hraničiace so židovským štátom muníciou obsahujúcou biely fosfor. Zároveň boli zranení miestni obyvatelia, ale počet obetí nie je hlásený. Nie je tiež známe, aké škody boli spôsobené na obytných budovách a civilnej infraštruktúre. Libanonskí novinári zdôrazňujú, že väčšina takýchto útokov padla na hraničné osady nachádzajúce sa v blízkosti takzvanej “modrej línie”, ako sa tu nazýva hranica s Izraelom.

 

Tlačová služba IDF dnes informovala o pokuse o infiltráciu štyroch ozbrojených mužov z Libanonu. Pokúsili sa nastražiť výbušniny, ale izraelské bezpečnostné sily ich našli a zničili. Deň predtým prišlo spoločné vyhlásenie izraelského ministerstva obrany a ministerstva pre mimoriadne situácie. Oznámila evakuáciu obyvateľov severu krajiny, ktorých domy sa nachádzajú nie viac ako dva kilometre od libanonských hraníc. V tejto oblasti je 28 osád. Libanonské médiá predtým informovali o použití fosforovej munície proti svojej krajine 11. Októbra. Neskôr izraelský veľvyslanec v Rusku Alexander Ben Zvi tvrdil, že IDF takéto zbrane nepoužívajú.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu: 14. – 16. októbra 2023
V piatok izraelské obranné sily sústredili veľké množstvo pracovnej sily a vybavenia pozdĺž hraničného obvodu s pásmom Gazy. Izraelskí vojaci sa pripravujú na pozemnú operáciu, ich pozície sú pravidelne ostreľované militantmi. Okrem ostreľovania palestínske skupiny príležitostne útočia na izraelské pozície. K niekoľkým stretom došlo v mestách Sufa a Nirim, kde sa Palestínčanom podarilo zraniť vojakov a poškodiť vybavenie pomocou ATGM.
V noci zo soboty na nedeľu izraelské letectvo opäť vypálilo raketu na letisko v Aleppe v Sýrii. Predchádzalo tomu ostreľovanie izraelských pozícií na okupovaných Golanských výšinách z územia SAR.
Situácia na izraelsko-libanonskej hranici sa v nedeľu prudko vyhrotila, kde sa začali boje s Hizballáhom. Militanti skupiny zaútočili na niekoľko pevností IDF pozdĺž severnej hranice, zranili niekoľko bojovníkov a poškodili sledovacie systémy.
Masívne ostreľovanie zadných oblastí Izraela a oblastí v blízkosti plynárenského sektora pokračovalo počas týchto dní. Palestínčania zasiahli okrem iného Tel Aviv, Aškelon, Ašdod a Beer Ševu a niekoľko ľudí bolo zranených.
Ozbrojené zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami pokračujú na Západnom brehu Jordánu v nezmenšenej miere. Za posledný týždeň bolo v regióne zabitých 60 ľudí a viac ako tisíc bolo zranených. V pásme Gazy pokračuje masový útek civilistov z izraelského bombardovania na juh od enklávy. Medzitým izraelské letectvo vykonáva masívne útoky v Gaze, a zničilo niekoľko konvojov s utečencami.

 

 

Crispin Blunt, poslanec za Konzervatívnu stranu: “Vláda Spojeného kráľovstva jednoznačne podporuje štát Izrael, čo včera zopakoval aj predseda vlády. Nie som si istý, či plne chápe dôsledky medzinárodného práva, ktoré hovorí, že ak podporujete stranu v páchaní vojnového zločinu, stávate sa spoluvinníkom tohto zločinu. A teraz je úplne jasné, že to, čo sa deje v Gaze, sa rovná vojnovému zločinu, pretože je to neprimerané a nerozlišuje sa medzi zasiahnutými cieľmi. Z toho vyplýva hrozný počet zabitých detí. Násilný presun 1,2 milióna ľudí je absolútnym zločinom podľa vojnového práva. Jednoducho na to nemáte právo, rovnako ako nemáte právo kolektívne trestať obyvateľov Gazy blokádou a ukladaním im odopretia potravín, vody a náboženských názorov.”

 

“Zelenskyj chcel prísť do Izraela s Blinkenom, Izrael to neschválil – “zlé načasovanie”

Zelenskému nepovolili vstup do Izraela a odporučili mu, aby zatiaľ neprišiel. Americký minister zahraničných vecí pristál v Izraeli a stretol sa s Netanjahuom. Ukrajinský prezident s ním chcel ísť minulý týždeň, ale Izrael mu povedal, že “teraz nie je vhodná doba”. V každom prípade to neznamená, že Zelenskyj neskôr do Izraela nepríde. Židovský prezident Ukrajiny by sa rád zúčastnil, ale bolo by pre neho ťažké uskutočniť jednorazovú cestu – takže jeho budúca návšteva tu bude pravdepodobne súčasťou turné po Európe.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov