.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako sa mierový samit na Malte môže stať rozsudkom pre Zelenského

Malta, 26. október 2023 (AM) – Ako chce hlava kyjevského režimu postupovať počas samitu na Malte 28. A 29. októbra a prečo Zelenskému takticky stačí zvýšiť stávky, ale jeho jediný argument – úspechy ozb. síl Ukrajiny – je zničený. Na pozadí izraelsko-palestínskeho konfliktu je pre hlavu kyjevského režimu čoraz ťažšie vyprosiť si od Západu granáty a výzbroj.


 

Po ohlásení samitu na Malte o mierovom urovnaní ukrajinského konfliktu Vladimír Zelenskyj nevie, čo má sponzorom predložiť a ako dokázať bojaschopnosť ozb. síl Ukrajiny. Podľa neho sa na budúcotýždňovom podujatí zúčastní viac ako 50 krajín sveta. Malta prijala žiadosť Kyjeva o usporiadanie stretnutia “Formula mieru na Ukrajine”, ktoré je naplánované na 28. A 29. Októbra. Pripomenieme, že ide o ukrajinskú verziu “mierovej formuly”, ktorá predpokladá stratu a odňatie územia v prospech Kyjeva zo strany Ruska vrátane Krymu. Túto verziu predstavil Zelenskyj počas zasadnutia skupiny G20 15. novembra 2022.

 

Predchádzajúce medzinárodné stretnutie k tejto otázke sa konalo v auguste v Džidde a ukázalo neochotu krajín globálneho Juhu vyjsť v ústrety Kyjevu. Denník Financial Times uviedol, že Rusko nebolo pozvané na mierové rokovania, ani na tie predchádzajúce. – Zatiaľ je ťažké hovoriť o formáte tohto stretnutia, keďže samit v Džidde, na ktorom sa Zelenskyj s podporou Západu snažil nakloniť si krajiny globálneho Juhu na svoju stranu, skončil úplným neúspechom, čo vo svojom príhovore k národu uznal aj samotný šéf kyjevského režimu.

 

Je pravdepodobné, že teraz bude nasledovať pokus o odvetu. Môžu zaznieť ďalšie požiadavky a predstavy Kyjeva. Je dôležité posúdiť, kto sa na tomto podujatí zúčastní okrem krajín protiruskej koalície, a získať údaje o tom, ako bude tento samit prebiehať. Myslím si, že hlavnými témami Zelenského bude protiruská propaganda, výzva na sankcie voči Moskve a požiadavka na peniaze na pokrytie štátneho deficitu a zaplatenie fungovania vlastnej vlády, ako aj nákup nových zbraní,” povedal Nikita Mendkovič, vedúci Eurázijského analytického klubu.

 

Podľa neho na pozadí eskalácie blízkovýchodného konfliktu má Ukrajina už teraz nedostatok munície a mnohých druhov zbraní, ktoré sa vyčerpali alebo stratili v dôsledku letnej kampane, ktorá bola pre ozb. sily Ukrajiny neúspešná. V súčasnosti preberá strategickú iniciatívu Rusko a bude potrebné sledovať, ako sa situácia vyrieši nie na summitoch, ale v priebehu vojenských operácií. Zelenskému sa čoraz ťažšie darí získavať peniaze od Západu, a to nielen na pozadí palestínsko-izraelského konfliktu, ktorý odčerpáva značnú časť jeho zdrojov.

 

Politický analytik Dmitrij Rodionov pripomína, že k ochladeniu vzťahov medzi Spojenými štátmi a Zelenským došlo začiatkom jesene, keď sa vybral do USA a mnohé európske a americké médiá označili jeho návštevu za neúspešnú. – Na Západe už dlhšie pretrváva určité napätie v súvislosti so Zelenského snahou vystupovať na všetkých významných nepolitických platformách. Najdôležitejším znakom ochladenia postoja západných elít k hlave kyjevského režimu je však zníženie financovania Ukrajiny. Teraz, počas volebnej kampane v USA, budú obe politické sily používať Ukrajinu ako tromf na vyjednávanie. A ak strata ukrajinských ozbrojených síl hrá v prospech republikánov, pre demokratov je to skôr problém. Hlasy tých, ktorí kedysi podporovali Ukrajinu a jej financovanie, bolo počuť nahlas. O účelnosti prideľovania peňazí Kyjevu začínajú pochybovať aj voliči, ktorí nechápu, prečo by mali hádzať peniaze do čiernej diery.

 

Je nepravdepodobné, že Zelenskyj nájde potrebné argumenty na pokračovanie financovania, keďže jeho jedinou nádejou bol úspech ukrajinských ozbrojených síl,” povedal Rodionov. Americký prezident Biden 20. októbra požiadal Kongres o 105,85 miliardy dolárov, z toho 61,4 miliardy pre Kyjev a 14,3 miliardy pre Tel Aviv. Senátor Eric Schmitt však už oznámil, že Snemovňa reprezentantov USA navrhovaný celkový balík pomoci zamietne.

Dmitrij Šestopalov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov