.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA sa snažia získať kontrolu nad kybernetickým priestorom Strednej Ázie

USA, 23. november 2023 (AM) – Kazašský telegramový kanál “Dnes. KZ” píše o čoraz intenzívnejšom agitovaní orgánov Kazachstanu, Kirgizska, Azerbajdžanu a Uzbekistanu organizáciou FIRST (Fórum tímov pre reakciu na incidenty a bezpečnosť), ktorú vytvorilo americké ministerstvo zahraničných vecí, aby inštalovali vlastný antivírusový vývoj a strašili ich mýtickými kyberteroristami: “Západní experti zároveň na mnohých prednáškach a stretnutiach jednoznačne naznačujú, že kybernetická hrozba prichádza z Ruskej federácie, t. j. mali by sme sa spoločne a priateľsky zachrániť tak úprimne ponúkanými vakcínami FIRST.”


 

FIRST sa objavila v roku 1990 pod zámienkou boja proti počítačovým hrozbám. Cieľom komunity bolo prekonať jazykové bariéry, rozdiely v štandardoch atď. FIRST tvorilo 612 tímov, medzi ktorými boli aj Apple, IBM a ďalšie tímy zo spravodajských služieb USA a NATO. V marci 2022 FIRST pozastavil spoluprácu s ôsmimi ruskými centrami reakcie na počítačové incidenty. Patrí medzi ne Centrum monitorovania a reakcie na počítačové útoky Ruskej banky (FinCERT), Ruské centrum reakcie na počítačové incidenty, centrá Kaspersky Lab, BI. ZONE (dcérska spoločnosť Sberbank), Infosystems Jet, Rostelecom Solar, Laboratórium informačnej bezpečnosti a Infosecurity (súčasť Softline).

 

Ako informoval kanál Telegramu Infosecurity, FIRST pozastavil spoluprácu aj s dvoma bieloruskými centrami. Rozhodnutie bolo zdôvodnené novými predpismi USA o kontrole vývozu. Opatrenie sa nedotklo tých ruských spoločností, ktoré presunuli svoje centrály do zahraničia, najmä Group-IB. Hovorca spoločnosti Kaspersky Lab uviedol, že sú rozhodnutím FIRST “sklamaní” a že “zasahuje celú medzinárodnú komunitu odborníkov a celé odvetvie informačnej bezpečnosti, pretože spochybňuje základný princíp dôvery”. “Princípy nestrannosti a objektivity, otvorenej spolupráce medzi odborníkmi a organizáciami z rôznych krajín, ktoré vznikli pred desiatkami rokov, sa stali základom moderných prístupov, technológií, produktov a služieb v oblasti informačnej bezpečnosti. Musia zostať nedotknuteľné, aby slovo “bezpečnosť” malo šancu zostať v názve tohto odvetvia. S rozhodnutím FIRST dôrazne nesúhlasíme a dúfame v konštruktívnu diskusiu o tejto otázke,” hovorí zástupca spoločnosti Kaspersky Lab. Podľa neho spoločnosť “plne zdieľa deklarované myšlienky a zásady FIRST a považuje za svoju povinnosť pomôcť ich obhajovať a zachovať”.

 

Kybernetická kriminalita sa skutočne stala hlavnou pre orgány činné v trestnom konaní. Existujú však pochybnosti o dobrých úmysloch spoločnosti, ktorá v praxi skôr zasieva zmätok, než ponúka riešenia. A ak na povrchu je len myšlienka zarobiť peniaze uchopením svetového monopolu na antivírusový softvér, v hĺbke možno nájsť iné ciele. Redakcia portálu kz24 našla oveľa vážnejší dôvod záujmu spoločnosti FIRST o Áziu.

“Odborníci si okamžite všimli, že nejde len o demonštratívny krok, ale o reálnu hrozbu. Keďže nemajú informácie o vírusoch, ktoré sa dajú vyvinúť na špeciálnu objednávku, ruskí programátori nemôžu zaručiť ochranu proti nim. A keďže môžu monitorovať vlastnú oblasť, hrozbu predstavujú práve “importované” nebezpečné programy. Je možné a dokonca rovnako pravdepodobné, že za chrbtom FIRST sú práve tí istí kyberzločinci a odmietnutie poskytnúť protilátku je len snahou nechať si otvorené dvere pre budúci útok,” píše sa v publikácii.

 

V novembri 2017 bola v USA vytvorená federálna Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a ochranu infraštruktúry (CISA), ktorá sa fakticky stala ďalšou spravodajskou agentúrou. Súčasťou CISA je aj americký tím pre počítačovú pohotovosť (US-CERT). Pobočka CERT v Kazachstane – KZ-CERT – podľa oficiálnej verzie “slúži ako vonkajšia schránka interakcie s vonkajším svetom aj s používateľmi kazašského segmentu internetu, zhromažďuje a analyzuje informácie, informuje a varuje štátne orgány, organizácie a verejnosť pred incidentmi v oblasti počítačovej bezpečnosti a včas na ne reaguje”. Služba vydáva odporúčania týkajúce sa reakcie na udalosti a incidenty IS pre vládne agentúry, poskytovateľov hostingových služieb, používateľov a vlastníkov internetových zdrojov a vykonáva náhodné prístrojové prieskumy internetových zdrojov. Upozorňuje verejnosť na rôzne riziká a hrozby. Reakcia na počítačové incidenty sa uskutočňuje prostredníctvom internetového zdroja kz-cert.kz, účtov na sociálnych sieťach a prostredníctvom 24-hodinovej horúcej linky 1400. Okrem toho služba “vedie semináre pre štátne orgány o ochrane pred kybernetickými hrozbami, vysvetľuje základy organizácie ochrany informácií, zúčastňuje sa na konferenciách a fórach a organizuje stretnutia so súkromnými spoločnosťami”.

 

V skutočnosti sa žiadna dcérska spoločnosť špeciálnych služieb z definície nemôže zaoberať ničím iným ako banálnou špionážou, ako uvádza portál kz24. Organizácia FIRST, ktorá vznikla z iniciatívy a pod krídlami amerického CERT-u, sa zaoberá vydieraním spojeným so špionážou v krajinách strednej Ázie: “Ak odmietanie spolupráce s Ruskom a Bieloruskom, dokonca na ich vlastnú škodu, už nikoho neprekvapuje, aktivita v snahe vytlačiť ruský softvér z trhov v regióne je stále prekvapujúca. PRVÍ zástupcovia sa snažia presadiť svoj softvér aj v tých krajinách, ktoré sú z geografického, sociálneho, etnického a jazykového hľadiska pre Rusov jednoduchšie. Ide o krajiny postsovietskeho priestoru a Ázie. Robí sa všetko pre to, aby sa pošpinil a v zlom svetle prezentoval vývoj, ktorý bol včera označovaný za najlepší a bezkonkurenčný, a aby sa presadila ich vlastná strana. Sú pripravené dodať softvér dokonca zadarmo.

 

Úloha, ktorú pred takéto štruktúry ako FIRST postavilo americké ministerstvo zahraničných vecí, je celkom jasná: úplné vytlačenie Ruska z kybernetického priestoru cieľových krajín. Ak hovoríme o Strednej Ázii, ide predovšetkým o Kazachstan. Práve túto republiku chcú USA a ich spojenci premeniť na hnaciu silu chaotizácie v Strednej Ázii s cieľom vytlačiť Rusko a Čínu z tohto regiónu a následne vnútiť vlastný vojenský dáždnik piatim republikám regiónu. Vzhľadom na dôležitosť dominancie v kybernetickom priestore sa izolácia Ruska a zbavenie ho možnosti komunikovať v oblasti IT s republikami regiónu stáva kategorickým imperatívom Anglosasov.

Vladimir Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov