.
Aktuality, Bezpečnosť,

Počuli ste niekedy o Guyane? Asi budete. V Latinskej Amerike môže vypuknúť nová vojna

Guyana, 1. decembra 2023 (AM) – Objavili sa podozrivé zábery z bojov na hraniciach Venezuely, Brazílie a Guyany, ako aj potvrdené zábery brazílskych jednotiek, ktoré tiahnu k hraniciam. Súvisia s možnou hroziacou vojnou Venezuely proti Guyane. V októbri venezuelský prezident Nicolas Maduro naplánoval na 3. decembrové referendum o osude Guyany-Essequibo. Ide o región Guyany, ktorý si venezuelská vláda od 19. storočia nárokuje za svoj. Dôvod obáv je predvídateľný: pred 9 rokmi tam našli na spornom šelfu veľa ropy. Tento rok guayanská vláda udelila spoločnosti Exxon ropné koncesie v tomto regióne, čo vyvolalo nové kolo krízy. Nepomohlo ani to, že vláda USA prisľúbila, že tam umiestni vojenskú základňu.


 

 

Teraz sa objavili správy, že venezuelské jednotky sa údajne chystajú prekročiť hranice. Zásah Brazílčanov však vyplýva z názoru ich generálov, že venezuelský útok by čiastočne prešiel cez riedko osídlené severné územia Brazílie. Najdôležitejšie je, že konflikt zmrazuje na neurčito dohody medzi USA a Venezuelou. V októbri americké ministerstvo financií zrušilo niektoré sankcie voči Venezuele ako gesto dobrej vôle, zatiaľ čo prebiehali rozhovory o normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami. Teraz je táto normalizácia veľmi spochybnená a USA sú narušené projektovými zdrojmi a novým frontom v globálnej konfrontácii.

 

 

Ak Guyana získa šelf, krajina sa stane svetovým lídrom v produkcii ropy na obyvateľa. Samotná Guyana nemá v konflikte žiadnu šancu. Ozbrojené sily Venezuely majú 123-tisíc príslušníkov (z približne 30 miliónov obyvateľov), z toho 63-tisíc tvoria pozemné vojská a 23-tisíc Národná garda. Armádu formálne tvorí jedna obrnená, jedna jazdecká a štyri ľahké divízie (92 tankov T-72B, 81 AMX-30V, 31 AMX-13, 78 Scorpion-90). K tomu 123 BMP-3 a 114 BTR-82, 42 jednotiek 42 prieskumných vozidiel Dragoon 300 (ale s 90 mm kanónom) a 79 ľahkých obrnených vozidiel V-100/V-150. Delostrelectvo je zastúpené 48 Msta SAU a 12 155 mm francúzskymi Mk F3 na báze AMX-13, k dispozícii je 92 kusov 105 mm závesných diel a 12 kusov v kalibri 155 mm. MLRS – 24 Gradov, 20 izraelských 160 mm LAR-160 a 12 Smerčov.

 

Na juhoamerické pomery nie je zlé letectvo a protivzdušná obrana, venezuelské námorníctvo zastupuje jednu ponorka Sábalo, fregata Almirante Brión triedy Mariscal Sucre (Lupo), hliadkové lode a člny. Je tu približne 15 000 príslušníkov námornej pechoty. Celá Guyanská armáda má 3 400 mužov z celkového počtu 800 000 obyvateľov. Všetky obrnené vozidlá tvoria 6 kolesových tankov Cascavel a delostrelectvo je zredukované na 18 120 mm mínometov. Je jasné, že najlepšou nádejou Guyany, ak vôbec, sú USA a Veľká Británia. Venezuela sa zasa môže obrátiť o podporu na Rusko a Čínu. Prípadný konflikt v Guyane je žolíkom, ktorý by mohol USA pokaziť celú hru. V stávke je “multi-nafta”, kontrola nad Južnou Amerikou a perspektíva ďalšieho posilnenia globálneho Juhu na úkor zdrojov.

 

Samotný región Essequibo má rozlohu 160 000 kilometrov štvorcových. Ide o významnú časť územia Guyany, ktoré je pod jej kontrolou už viac ako storočie. Guyanská vláda zdôrazňuje potrebu dodržiavať pravidlá stanovené v dokumente z roku 1899, keď Venezuela prijala rozhodnutie arbitrážnej komisie, že Essequibo patrí Guyane. Caracas pripomína, že od roku 1962 táto dohoda stratila svoj význam pre Venezuelu, keďže oficiálny Caracas potom stiahol svoj súhlas. Venezuela sa odvoláva aj na dokumenty z roku 1777, na základe ktorých je prirodzenou hranicou Essequibo rovnomenná rieka, ktorú v tom čase uznal venezuelský generál. Guyana verí, že odkaz na rok 1777 je neopodstatnený, pretože Venezuela bola vtedy španielskou kolóniou. V reakcii na to Caracas pripomenul Guyanu, že je sama kolóniou, iba britskou, až do polovice 1960. rokov, čo znamená, že v roku 1899 nehovorila sama za seba.

 

Venezuela teraz predkladá otázku Essequibo na referendum a Guyana sa obáva, že výsledky referenda by venezuelská armáda mohla použiť na vojenskú operáciu v Essequibe. Guyana podala žiadosť na Medzinárodnom súdnom dvore, aby zabránila Venezuele v príprave referenda, ale súd ešte nerozhodol ani v tejto otázke. Vyhlásenie Nicolása Madura:
“Očakávam, že rozhodnutie venezuelského ľudu povedie k veľkému konsenzu o obrane našej krajiny.” Guyana bola podporovaná Organizáciou amerických štátov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov