.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Najnovší vývoj ručných zbraní. Načo potrebuje Rusko tisíce makiet útočných pušiek Kalašnikov

V článku nebudú uvedené aktuálne informácie o vývoji samopalov (automatická ručná zbraň na pištoľové náboje schopná streľby dávkou), reaktívnych granátometov a plameňometov, munície alebo výstroje.


 

1. Krátke zbrane

a) Splnený plán dodávok kompaktných pištolí Lebedeva

Iževský mechanický závod (IMZ) dodal ruským silovým zložkám viac než 10 000 kompaktných pištolí Lebedeva PLK kalibru 9×19 mm Luger. Splnil tak už začiatkom decembra výrobný plán v plnom objeme. Iževský mechanický závod začal sériovú výrobu kompaktnej pištole Lebedev koncom minulého roka a výsledky za rok 2023 potvrdzujú, že spoločnosť je pripravená vyrábať pištole PLK na požiadanie silových rezortov v požadovaných objemoch. IMZ má na tento produkt podpísané vládne zmluvy na rok 2024,” uviedol generálny riaditeľ IMZ Valentin Kargin.

 

Teraz závod pripravuje začiatok sériovej výroby dvoch nových produktov – modulárnej pištole Lebedev (MPL) a pištole 6P72 “Udav”.
Kompaktná pištoľ Lebedev bola vyvinutá na základe iniciatívy v koncerne Kalašnikov konštruktérskou skupinou vedenou Dmitrijom Lebedevom. Jej hlavnými výhodami oproti svojim predchodcom a zahraničným analógom sú vynikajúca ergonómia, vysoká spoľahlivosť bez ohľadu na prevádzkové podmienky, ako aj možnosť použitia všetkých typov streliva 9×19 mm, vrátane extrémne výkonných ruských nábojov 7N21-01. PLK prešlo kvalifikačnými testami v marci 2021 a v októbri bola prijatá Ministerstvom vnútra Ruskej federácie. Prázdna pištoľ váži 720 g a má zásobník na 14 nábojov, účinný dostrel je 50 m. Ide o prvú ruskú kompaktnú pištoľ na náboj 9×19 mm. Existuje aj traumatická verzia.

 

Ukážka pištolí PLK:

 

 

b) SIG Sauer predstavil taktické pištole M17X a M18X, športovú súťažnú pištoľ P-322 COMP

Švajčiarska firma SIG Sauer predstavila taktické pištole M17X a M18X, ktoré sú nástupcami modelov M17 a M18. Tieto boli preferovanou voľbou americkej armády (nahradili pištole Beretta M9, a tiež Sig Sauer P228 – M11). Sú teraz vybavené vylepšenými funkciami, vďaka čomu sú vhodnejšie pre vojenské použitie. Oba modely M17X a M18X sú vybavené optikou ROMEO-M17 namontovanou vo výrobe. Táto optika sa vyznačuje hliníkovým krytom a asférickou sklenenou šošovkou, ktorá zaisťuje nulové skreslenie. ROMEO-M17, špeciálne navrhnutá pre tieto pištole, je úplne uzavretá a vodotesná a ponúka ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Montuje sa pomocou patentovaného systému SIG LOC spoločnosti SIG, ktorý umožňuje nízke umiestnenie optiky.
Obidve pištole sú vybavené modulom rukoväte XSeries coyote tan, ktorá zlepšuje strelcovu kontrolu nad zbraňou, najmä v stresových situáciách. Modul rukoväte je navyše vybavený predĺžením zásobníka. Plochá spúšť radu X je tiež vlastnosťou týchto noviniek. Každá z týchto pištolí sa dodáva s tromi zásobníkmi na 21 nábojov.

 

M17X je pištoľ štandardnej veľkosti. Má celkovú dĺžku 203 mm, výšku 163 mm a celkovú šírku 41 mm. Dĺžka hlavne je 119 mm a pištoľ váži 935 gramov so zásobníkom. Rádius zameriavača je 168 mm, v kombinácii s optikou ROMEO-M17 má zaisťovať presné mierenie. M17X je pištoľ kalibru 9×19 mm Luger, nemá manuálnu poistku. Na druhej strane M18X je kompaktná verzia radu X. Má celkovú dĺžku 183 mm, s rovnakou výškou a šírkou ako M17X. Dĺžka hlavne je 99 mm a váži o niečo menej ako jeho náprotivok, 873 gramov. Vďaka tomu, že rádius zameriavača je stále 147 mm si zachováva presnosť, pričom je vhodnejšia na skryté nosenie alebo v situáciách, kde je vhodnejšia kompaktnejšia zbraň. Rovnako ako M17X je to pištoľ kalibru 9×19 mm Luger. Taktiež nemá manuálnu poistku. Sig Sauer predstavil aj pištoľ P322-COMP, vylepšenú verziu modelu P322. P322-COMP, navrhnutá tak, aby zvýšila latku v kategórii súťažných pištolí kalibru .22LR, vyhovuje rôznym strelcom, od začiatočníkov až po expertov, s funkciami optimalizovanými pre športovú súťažnú streľbu.

 

Prezentácia nových pištolí M17X a M18X výrobcom:

 

2. Automaty/útočné pušky

V tejto kategórii vyšiel samostatný článok o novom ruskom náboji 6,02X41 mm a útočnej puške AK-22.

Dostanú ruské vojská automat Kalašnikova AK-22 a pušku Čukavina kalibru 6,02×41?

 

a) Bangladéš si objednal juhokórejské útočné pušky DSAR-15

Bangladéš nedávno získal juhokórejské útočné pušky DSAR -15. Zbraň je určená pre bangladéšske špeciálne námorné sily. Táto akvizícia potvrdzuje rastúce postavenie Južnej Kórey ako dodávateľa zbraní na medzinárodnom trhu, ktorý ponúka konkurencieschopné alternatívy k tradičným dodávateľom vojenského vybavenia. V roku 2022 dosiahol export zbraní z Južnej Kórey rekordných 17,3 miliardy USD, čo je podstatný nárast zo 7,25 miliardy USD v roku 2021. Tento rast bol do značnej miery podporený veľkými dohodami s krajinami ako Poľsko.

 

DSAR-15 je útočná puška typu AR-15, ktorú navrhla a vyrobila juhokórejská spoločnosť Dasan Machineries. Táto zbraň, odvodená od DSAR-15P, je komorovaná v kalibri NATO 5,56×45 mm. Špeciálne sily Kórejskej republiky si ju vybrali ako svoju budúcu zbraň.
DSAR-15P bol vybraný ako náhrada za karabínu K1A 5,56 mm používanú Veliteľstvom špeciálnych síl Armády Kórejskej republiky. Tento výber uskutočnila Správa programu akvizícií obrany (DAPA) Južnej Kórey. Správy uvádzajú, že sa očakáva, že približne 1 000 jednotiek neupraveného DSAR-15PC bude dodaných skupine špeciálnych misií 707 a 13. brigáde špeciálnych misií Veliteľstva špeciálnych síl, po čom bude nasledovať dodávka 15 000 vylepšených pušiek všetkým jednotkám velenia.

 

DSAR-15PC s dĺžkou 760 mm kombinuje niektoré vlastnosti AR-15 so systémom plynových piestov s krátkym zdvihom, podobným puške Heckler & Koch HK416. Má efektívny dostrel 550 metrov a rýchlosť streľby 700 až 950 rán za minútu. Puška váži 3 kg a jej hlaveň meria 11,5 palca (29,21 cm), vďaka čomu je vhodná na boj zblízka. (K dispozícii sú tri dĺžky hlavne: 11,5 palca, 14,5 palca a 16 palcov.) Puška je vybavená lištou Picatinny namontovanou na vrchnej časti, ako aj na každej strane zbrane a pod hlavňou, čo umožňuje inštaláciu rôznych typov príslušenstva, ako sú panoramatické mieridlá, baterky, laserové mieridlá atď. Je komorovaná v kalibri NATO 5,56×45 mm a používa štandardný 30-ranový zásobník. DSAR-15P má tiež obojručný 3-polohový bezpečnostný menič režimu streľby a nastaviteľnú pažbu so 6 polohami.

 

Streľba z pušky DSAR-15 s hlavňou s dĺžkou 11,5 palca. Okrem Južnej Kórey a Bangladéša sa používa aj v Indonézii:

 

b) Rusko výrazne zvýšilo počet útočných pušiek AK-12

Dňa 1. novembra 2023 Kalašnikov oznámil úspešnú dodávku novej série útočných pušiek AK-12, čím splnil podmienky rozšíreného kontraktu. Táto nedávna dodávka znamenala významný nárast, takmer zdvojnásobenie počtu pušiek AK-12 dodaných ruskej armáde v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

 

AK-12, puška kalibru 5,45×39 mm, je štandardná útočná puška ruských ozbrojených síl. Tento model, ktorý bol predstavený ako významná evolúcia systému AK, vyniká svojou ergonómiou, presnosťou a prispôsobivosťou pre nepretržité používanie počas dňa. Od roku 2018 prechádza ruská armáda prezbrojovaním týmito puškami. AK-12 je navrhnutý s dĺžkou hlavne 415 mm a váži 3,7 kg. Bol súčasťou výbavy Ratnik. Medzi jeho vlastnosti patrilo voľne plávajúce predpažbie s Picatinny lištami, ktoré umožňovalo inštaláciu rôznych doplnkových zariadení, ako sú dvojnožky, taktické svetlá alebo gripy a zároveň malo zlepšiť ventiláciu hlavne. Neskôr bola práve táto časť zbrane zosilnená. Písalo sa o tom v článku z 2.9.2023.

 

 

Raptor už nie je Bespoke gun a konkuruje mu Barrett killer. Novinky ručných zbraní na ukrajinskom bojisku

S kapacitou zásobníka 30 nábojov a použitím nábojov 5,45×39 mm má AK-12 celkovú dĺžku 875-935 mm s rozloženou pažbou a 690 mm so zloženou pažbou. Mieridlá sú nastaviteľné na vzdialenosť až 800 metrov.

 

Streľba z pušky AK-12:

 

c) Rusko nakupuje makety útočných pušiek AK-74M

Koncern Kalašnikov vyrobil viac ako 7 tisíc hmotnostných a rozmerových analógov – makiet útočnej pušky AK-74M-M. Dopyt po maketách dnes výrazne prevyšuje schopnosť podniku ich vyrábať, ale produkcia sa uskutočňuje súbežne s plnením štátneho obranného príkazu (objednávok) na vojenské ručné zbrane, čo je pre koncern prioritnou úlohou. Hmotnostná a rozmerová maketa je kópia útočnej pušky, ktorá veľkosťou a hmotnosťou zodpovedá originálu. Umožňuje zapnúť a vypnúť poistku, natiahnuť a uvoľniť spúšťový mechanizmus a vykonať čiastočnú demontáž a opätovnú montáž zbrane. Výrobok nie je zbraň a jeho používanie je bezpečné, na jeho nákup nie je potrebná licencia. V súvislosti so zavedením jednotného modelu kariérneho poradenstva na ruských školách dostáva koncern množstvo požiadaviek na výrobu makiet pre prácu s teenagermi. S pomocou makiet sa zoznámia s dizajnom automatu, naučia sa ho používať a vďaka tomu prejavia záujem o zbrojárske profesie.

 

3. DMR

Opäť v tejto kategórii už vyšiel samostatný článok uvedený vyššie, ktorý pojednával aj o možnosti použitia nového náboja 6,02×41 v puške Čukavina.

 

a) India zdvojnásobí počet pušiek Sig-716

Indická verejnosť bola svojho času vyrušená smrťou 43 nepálskych vojakov ozbrojených indickou puškou INSAS kalibru 5,56×45 mm NATO. Podľahli v boji s maoistickými povstalcami vyzbrojenými puškami AK-47/Type 56 kalibru 7,62×39 mm a G3 kalibru 7,62×51 mm. Puška INSAS bola označená za hlavného vinníka, keďže sa v priebehu 10-hodinového boja prejavila jej nespoľahlivosť. Indickí vojaci už ale mali predtým aj výhrady k náboju 5,56×45 mm NATO. Vtedy sa stalo to, že India kúpila licenciu na výrobu ruských útočných pušiek AK-203 kalibru 7,62×39 mm, ktorých nakoniec bude minimálne 670 000+ kusov.

 

Súbežne India kúpila aj 72 400 pušiek SIG 716i kalibru 7,62×51 mm, ktoré boli vyrobené v USA. To bolo ešte v roku 2019 a dnes sa prejavila potreba zvýšiť počet týchto pušiek. India teda objednáva ďalších 72 400 a opäť budú vyrobené v USA. Pušku SIG 716i pritom v Indii neoznačujú ako DMR (designated marksman rifle – puška pre presnú streľbu), ani ako battle rifle (bitevná puška) ale ako útočnú pušku. SIG 716 je verziou útočnej pušky SIG 516, ktorá sa líši predovšetkým komorovaním pre náboje NATO 7,62 x 51 mm a použitím zásobníkov vzoru SR-25.

 

SIG 716 G2 alebo Generation 2 je aktualizovaná verzia SIG716, ktorá zahŕňa plynový systém s krátkym zdvihom na zmiernenie zanášania. Séria G2 zahŕňa modely ako G2 Patrol a G2 DMR (Designated Marksman Rifle), pričom druhá menovaná používa náboj 6,5 mm Creedmoor. Aktuálne sa predpokladá aj jej víťazstvo vo filipínskom tendri na dodávku pušiek DMR, nahradí pušky americké pušky M14 kalibru 7,62×51 mm a sčasti zrejme aj filipínske pušky MSSR kalibru 5,56×45 mm.

 

Možnosť použiť SIG716 ako útočnú pušku a v režime streľby dávkou závisí čiastočne aj od fyzických dispozícií strelca:

 

4. Guľomety

a) Nemecko hľadá cestu späť ku guľometu

Na výstave DSEI 2023 predstavila firma Heckler & Koch aj guľomet HK 421 kalibru 7,62×51 mm. HK 421 je evolúciou MG5, ktorý bol vyvinutý ako moderný nástupca MG3/MG42. MG5 bol známy svojim modulárnym dizajnom a množstvom technických a ergonomických inovácií ale výrazne sa nepresadil. Zdá sa, že HK 421 prináša svoju vlastnú sadu vylepšení, ale Heckler & Koch zatiaľ dôležité podrobnosti tají.

 

Guľomety HK5 boli dodané Ukrajine:

 

b) Ukrajinské murény idú na bojisko

Ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo, že povoľuje použitie dvoch taktických guľometných systémov – RBPP-500 a „Chyžak” – v armáde, keďže svoju účinnosť preukázali v testoch. Konkrétne súprava „Chyžak” – Predátor je určená na nepretržité zásobovanie guľometov nábojmi kalibru 7,62 x 54 mmR a RBPP-500 je navrhnutý pre náboje 7,62 x 51 mm. Tieto systémy navrhnuté vo forme batohov vyrábajú ukrajinskí špecialisti, ktorí svoj systém nazvali „Murena”. Výrobca tvrdí, že tento systém umožní v porovnaní s inými analógmi niesť zvýšené množstvo munície: 650 nábojov. Deklarovaná hmotnosť: Murena prázdna (schránka, rukáv, batoh): 9 kg. Murena so 650 nábojmi a náhradnou hlavňou: 28 kg.

 

Ukážka skúšky systému RBPP-500 pre guľomet M240 kalibru 7,62×51 mm:

 

5. Ostreľovacie pušky
a) HAMAS má vyrábať kópie rakúskej pušky Steyr HS.50

Pevné východisko pre mierové rokovania v Gaze sa objavilo dňa 21.12.2023. Uvádza sa, že v podzemných tuneloch má hnutie HAMAS dielňu na výrobu pušiek AM-50 Sayyad – iránskej kópie rakúskeho modelu Steyr HS.50. To sú ďalekonosné veľkokalibrové ostreľovacie antimateriálové pušky komorované na náboj 12,7×99 mm. Irán z nich v roku 2006 kúpil 800 kusov a odvtedy naladil domácu výrobu ich kópií, ktorá sa mala preniesť aj do podzemných tunelov hnutia HAMAS. Kým sa dielňa nenájde, nemá zmysel končiť vojnu, bez ohľadu na to či skutočne existuje alebo je to hoax.

 

Rakúska ďalekonosná odstreľovacia puška HS.50:

 

6. Granátomety

a) Atlant dostal digitálny systém riadenia streľby
Ruský automatický granátomet AGS-30 Atlant dostal nový digitálny zameriavač s balistickým počítačom. Prístroj berie do úvahy vonkajšie parametre ako teplotu a tlak vzduchu a námer granátometu. Na obrazovke zameriavača sa priebežne zobrazuje vzdialenosť dopadu granátov pri daných vstupných údajoch. Pri skúškach na bojovej línii mal byť prvým granátom bez opravy zasiahnutý ukrajinský pick-up na vzdialenosť 2 km, pri maximálnom dostrele granátometu 2100 m. Výhodou 30 mm granátometu AGS-30 Atlant je malá hmotnosť. Na bojisku sa však častejšie vyskytuje starší 30 mm automatický granátomet AGS-17 Plamja. Nevie sa veľa o nasadení 40 mm automatického granátometu AGS-40 Balkan. Ale nedávno sa objavili zábery, na ktorých nie je nič vidieť, bezpochyby však zobrazujú v noci bojujúce ruské bojové vozidlo pechoty s vežou Epocha. Tá používa nízkotlaký rýchlostrelný kanón/ťažký automatický granátomet kalibru 57 mm.

 

AGS-30:

 

b) Rheinmetall verejne predstavil granátomet SSW 40

Nemecká zbrojovka Rheinmetall na výstave DSEI 2023 prvýkrát verejne predstavila svoj nový automatický granátomet SSW 40, ktorý rozmerovo pripomína útočnú pušku. Strieľa 40 mm nízkej alebo strednej rýchlosti typov HE Fragmentation (HEFRAG) – vysokovýbušný fragmentačný, Anti-Tank (HEDP) – kumulatívny, Door Breaching (HEBE) – na vyrážanie dverí, Air Burst (HEAB) – vzdušný výbuch, Training (TPM, TPM-T) – cvičný, Illumination / Fog, Flash&Bang – osvetľovací/ zadymovací a ohlušujúci and ‘tear gas’ Riot Control Ammunition (CS) – slzný plyn. Rozhrania na SSW40 tiež umožňujú použitie príslušenstva, vrátane laseru, jednotiek riadenia paľby, IR programátorov pre muníciu so vzdušným výbuchom, ako aj integráciu na kruhové streliská a dvojnožky.

 

Prvé správy o novom nemeckom ručnom automatickom granátomete sa objavili pred rokom:

 

c) Rusko zvyšuje nasadenie granátometov GM-94

Holding „Vysokopresné systémy” štátnej korporácie Rostec v predstihu splnil objednávku na dodávku granátometov GM-94. Táto zbraň ako tu bude popisovaná je žiadaná najmä u útočných jednotiek v zóne špeciálnych vojenských operácií, pretože zabezpečuje efektívne ničenie nepriateľa do opevnení. Výhodou nového produktu navrhnutého organizáciou Shipunov Instrument Design Bureau so sídlom v Tule je široká škála použiteľnej 43 mm munície, vrátane fragmentačných a zápalných typov. Hmotnosť GM-94 bez munície je necelých 5 kg, dĺžka o niečo viac ako 80 cm s predĺženou pažbou a necelých 54 cm so zloženou pažbou.

 

Granátomet GM-94:

 

Treba dodať, že na službe v jednotkách radiačnej, chemickej a biologickej ochrany ruskej armády je podobná zbraň označená LPO-97 – ľahký pechotný plameňomet. Ako už bolo opakovane uvedené, tieto jednotky nemajú za úlohu len ochranu pred zbraňami hromadného ničenia, ale bojujú zápalnými a termobarickými zbraňami. Význam zbraní GM-94 a LPO-97 v nasledujúcom období vzrastie.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov