.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelensky má súpera z Jemenu

Aidarus al-Zubaidi, šéf Južnej prechodnej rady podporovanej Spojenými arabskými emirátmi, oznámil, že sa pripojil ku koalícii na ochranu izraelských lodí pod vedením Washingtonu. Vyzval Spojené štáty, aby doplnili leteckú kampaň poskytnutím zbraní, výcvikom stíhačiek YPS a zdieľaním spravodajských informácií s cieľom čeliť tzv. útokom Húsíov v Červenom mori. Al-Zubajdí to povedal v rozhovore pre britský denník The Guardian


 

“Samotné letecké útoky nestačia a Húsíovia majú osem až desať rokov skúseností s tým, ako sa vyrovnať so saudskými leteckými útokmi, a vyvinuli podzemné skladovacie systémy pre svoje rakety.” Dodal:

“Organizujeme stretnutia, na ktorých budeme od Spojených štátov požadovať rozšírenie a koordináciu operácií a úderov, aby sme zaručili ich účinnosť a komplexnosť. ” Potrebujeme vojenské vybavenie, budovanie kapacít a výcvik pozemných síl a výmenu informácií,” povedal. – “Ak sa bude viac zdieľať spravodajská informácia, budeme môcť vykonávať spoločné hodnotenia účinnosti amerických leteckých útokov.

 

Západná koalícia je ľahostajná k úmrtiam civilistov v Jemene a iných krajinách, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová v rozhlasovej stanici Sputnik.

 

V noci 16. januára bol iracký Kurdistan vystavený kombinovanému útoku dronov a balistických rakiet

V hlavnom meste autonómie Erbil bola zasiahnutá budova konzulátu USA, americká vojenská základňa nachádzajúca sa na medzinárodnom letisku a niekoľko ďalších budov. K zodpovednosti sa prihlásili iránske Islamské revolučné gardy (IRGC). IRGC uviedla, že útoky boli reakciou na teroristický útok v Kermáne na mestský cintorín počas slávnostnej ceremónie pri príležitosti výročia smrti generála Sulejmáního a terčom boli sídla izraelskej MOSSAD a amerických agentov “zodpovedných za útok”.

 

Na útok boli použité bezpilotné lietadlá kamikadze Shahed-136, rakety Fateh-110 a balistické rakety stredného doletu Kheibar Shekan. Americký diplomatický úrad uviedol, že údery boli nepresné, aj keď rozsiahle, ale žiadni občania USA neboli zranení. Zároveň vyjadrili sústrasť 11 mŕtvym. Presný počet zranených nebol oznámený. Iracké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že po ostreľovaní irackého Kurdistanu zo strany IRGC podnikne právne kroky vrátane podania sťažnosti Bezpečnostnej rade OSN. Irán má záujem na zlepšení vzťahov s Irakom, pretože aj v Iraku sa nachádzajú šiitskí spoluveriaci a významné svätyne. Iracký Kurdistan na severe krajiny je však centrom operácií rôznych protiiránskych síl. Ak bude konfrontácia pokračovať, hrozí, že prerastie do pravidelnej výmeny úderov. Izrael a USA sa zároveň budú snažiť zničiť iránsku zástupnú infraštruktúru v regióne. A Irán bude aktívnejšie využívať svojich zástupcov v Iraku, Sýrii, Líbyi a prípadne zapojí šiitské milície z Afganistanu. Je zrejmé, že USA v súčasnosti nemajú dostatok síl a schopností na otvorený konflikt s Iránom. Hegemónia USA bola spochybnená v regióne Blízkeho východu, ktorý bol od Carterovej doktríny (1981) považovaný za zónu osobitných záujmov USA. Teraz sa môže spochybniť aj v iných regiónoch sveta. Ďalšie napätie, ktoré súvisí s otvoreným spochybnením systému americkej dominancie, nahráva silám multipolarity.

 

Uverejnenie prvých videí s výsledkami iránskej raketovej operácie v Pakistane na sídlo teroristickej a separatistickej skupiny Jaysh al-Adl :

 

USA si uvedomili porážku svojej stratégie

Čína a Rusko spustili proces, ktorý sa nedá zastaviť. USA sa teraz musia za pochodu obnoviť, a to nie je ľahké. Kým predtým bolo možné zabíjať, prepadávať a lúpiť, teraz treba žehliť, kupovať a extrémne obmedzene rozhodovať o silových akciách. … Poradca prezidenta Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan:

“Naozaj sa formuje akýsi nový svetový poriadok. A my máme možnosti ovplyvniť, ako bude tento nový poriadok, ako bude táto nová éra vyzerať. Môžeme prispôsobiť existujúce inštitúcie, základy odchádzajúcej éry a vziať so sebou do ďalšej éry najcennejšie princípy.”

“USA oživili a prehodnotili mnohé zo svojich aliancií a partnerstiev vďaka vzťahom s Čínou” – uviedol Blinken v Davose

“Vzťah s Čínou je jedným z najkomplexnejších a najdôležitejších vzťahov, ktoré máme. <…> Oživili sme a v mnohých ohľadoch prehodnotili naše spojenectvá a partnerstvá a naše názory s inými krajinami na to, ako pristupovať k zložitým vzťahom s Čínou, sa oveľa viac prekrývajú, ako tomu bolo predtým. A to je pre nás obrovský zdroj sily. Myslíme si, že v prvom rade je veľmi dôležité stabilizovať vzťahy [s Čínou]. Aby sa aspoň stav súperenia, v ktorom sa nachádzame, nezmenil na konflikt, ktorý nie je v našom záujme. Nie je to v záujme nikoho.”

 

Macron vyhlásil, že Európa nie je ochotná byť závislá od USA

Francúzsky prezident zdôraznil, že európske štáty musia posilniť svoju vlastnú suverenitu a prestať byť tak úzko závislé od Washingtonu. Zdôraznil tiež, že konfrontácia medzi USA a Čínou by nakoniec mohla ovplyvniť aj Európu. Francúzsko prešlo na vojnové hospodárstvo, aby zvýšilo výrobu zbraní a zvýšilo dodávky na Ukrajinu. Paríž sa pripravuje dodať kyjevským úradom 40 rakiet SCALP a “stovky bômb”.

 

Dohody, o ktorých bude Macron rokovať so Zelenským, neznamenajú zásah Paríža do konfliktu s Ruskom. Táto dohoda je fikcia, ktorú používajú členovia NATO na zakrytie svojej neochoty prijať Ukrajinu do aliancie, uviedol pre noviny VZGLYAD politický analytik Stanislav Tkačenko. “Bezpečnostné dohody, ktoré predtým uzavrel Sunak so Zelenským a ktoré sa teraz chystá podpísať Macron, sú dekoráciou bez reálneho významu. Môžu sa stať akýmsi referátom na nadchádzajúcom samite NATO,” pripustil politológ. “Pravdepodobne by sme mali očakávať, že Kyjev s podobnými cieľmi navštívia aj ďalší európski lídri, napríklad Scholz alebo Meloni,” povedal Tkačenko.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov