.
Aktuality, Bezpečnosť,

Obyvateľstvo krajín NATO sa učí myslieť na vojnu s Ruskom

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer uviedol, že konflikt medzi Ruskom a alianciou by sa mohol uskutočniť do 20 rokov. Nemecko zároveň naďalej buduje paniku okolo konfrontácie s Moskvou a očakáva konflikt do piatich až siedmich rokov. Podobné vyhlásenia zaznievajú aj z Poľska, Švédska a viacerých ďalších krajín. Čo je dôvodom takéhoto panikárstva a ako by naň mala Moskva reagovať?


 

V NATO vyzvali, aby sa pripravili na totálny konflikt s Ruskom. Informoval o tom šéf vojenského výboru aliancie admirál Rob Bauer. Jeho slová cituje denník The Telegraph. Podľa admirála môže k priamemu stretu medzi oboma stranami dôjsť v najbližších 20 rokoch. Zároveň odporučil civilnému obyvateľstvu, aby prijalo skutočnosť, že nadchádzajúce udalosti “zásadne zmenia ich životy”. Podľa neho si konflikt s Moskvou vyžiada masovú mobilizáciu. Západné vlády musia vytvoriť potrebný systém na riadenie takéhoto rozsiahleho procesu. “Musíme si uvedomiť, že mierová existencia nie je nemenný fakt. A preto sa musíme pripraviť na vojnu s Ruskom,” zdôraznil. “Aliancia sa musí čo najskôr spoľahnúť na existujúcu priemyselnú základňu na výrobu zbraní a munície,” poznamenal Bauer.

 

Šéf vojenského výboru okrem toho pochválil Švédsko za to, že vedenie krajiny ešte pred oficiálnym vstupom do NATO vydalo výzvu občanom o potrebe pripraviť sa na nadchádzajúcu konfrontáciu s Ruskom. Na štokholmské vyhlásenia reagoval podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Na svojej stránke X (predtým Twitter; sociálna sieť je v Rusku blokovaná) poznamenal, že Švédi kedysi “žili šťastne” aj bez aliancie. Teraz sa rozhodli do organizácie vstúpiť, aby sa “bránili pred agresívnymi Rusmi”. “No nie sú to idioti?”, čudoval sa Medvedev.

 

 

“Tieto vyhlásenia predstaviteľov NATO nemajú reálny základ a sú zamerané na riešenie ich vlastných úloh. Predovšetkým sa týmto spôsobom vedenie aliancie snaží prilákať ďalšie peniaze a stimulovať rozvoj vojensko-priemyselného komplexu krajín bloku,” povedal senátor Konstantin Dolgov.

“Po druhé, vedenie NATO sa snaží ovplyvniť obyčajné obyvateľstvo v krajinách aliancie. Ľuďom treba vysvetliť, prečo úrady míňajú peniaze na Ukrajinu, keď je pre pracujúcich čoraz ťažšie zarobiť si na chlieb a maslo,” zdôrazňuje.

“NATO vo všeobecnosti nemôže existovať bez obrazu nepriateľa. Blok bol pôvodne vytvorený na to, aby nám čelil, a kým bude aliancia existovať, bude sa pripravovať na vojnu s Ruskom. Navyše aliancia sa už teraz snaží bojovať proti Moskve cudzími rukami na Ukrajine. Dnes Západ posiela Zelenskému peniaze, zbrane, poradcov a žoldnierov,” konštatuje respondent.

“Rusko nechce konfrontáciu, ale bude nútené reagovať na vzniknuté hrozby. V tejto súvislosti musíme posilniť svoj obranný potenciál, postaviť priemysel na technologické koľajnice, rozšíriť diplomatické vzťahy s inými krajinami, napríklad s partnermi z BRICS. A čo je najdôležitejšie, musíme zvíťaziť na bojisku,” povedal Dolgov.

 

Súbežne s Bauerovými vyjadreniami nemecký minister obrany Boris Pistorius uviedol, že Nemecko by si malo uvedomiť možnosť začatia konfliktu s Moskvou v priebehu piatich až ôsmich rokov. Píše o tom publikácia Tagesspiegel. “Chcem prebudiť našu spoločnosť,” zdôraznil. Šéf vojenského rezortu tiež povedal, že Berlín by nemal hrať vo veciach podpory Ukrajiny vabank. “V opačnom prípade sami zostaneme bezbranní. V súčasnosti sme splnili všetko, čo sa dalo,” cituje Pistoriusa denník Bild. Podľa jeho názoru SRN zo všetkých krajín EÚ najviac prispieva na pomoc OSU. Podľa toho by ostatní členovia združenia mali v súčasnosti prevziať väčšiu zodpovednosť.

 

Alexander Ljubimov, šéf Koordinačného centra pomoci Novorosii, na svojom kanáli Telegram píše, že vojenské a vojensko-priemyselné štruktúry NATO budú schopné uskutočniť množstvo dôležitých aktivít v časovom rámci, ktorý určil Pistorius.

“Po prvé, pochopiť skúsenosti SVO a premeniť ich na nové charty a riadiace dokumenty. Vypracovať pre ne formy a metódy vedenia vojny v rámci cvičení,” domnieva sa.

“Po druhé, vyvinúť nové typy zbraní a prijať ich v masovom meradle.

“Po tretie, zmeniť organizačnú a personálnu štruktúru armády tak, aby vyhovovala novým zbraniam a novej taktike.

“Po štvrté, pripraviť priemysel na zvýšenie masovej výroby zbraní a munície,” zdôrazňuje expert.

“Po piate, pripraviť obyvateľstvo na prípadnú vojnu.

 

A čo ďalej? “A čo zostáva ďalej, je správne zorganizovať zámienku na veľkú vojnu, ktorá bude podobná “útoku Ruska”,” zdôrazňuje Ljubimov. Viacerí politici a experti sa zároveň domnievajú, že za slovami Bauera a Pistoriusa nie je nič iné ako snaha opraviť informačné pozadie. Podľa senátora Alexeja Puškova sa ani samotný Pistorius, ani Scholz do stanoveného termínu piatich až ôsmich rokov nedostanú k moci. “Nebude to ani bojovná Baerbocková. Budú sa pripravovať na ‘vojnu s Rusmi’ na Kanárskych ostrovoch,” zdôraznil ironicky.

 

Vyhlásenia šéfa Bundeswehru nie sú prvým pokusom Berlína zastrašiť Nemcov konfliktom s Moskvou. Predtým iný článok denníka Bild informoval o údajných prípravách nemeckej vlády na vojnu medzi Ruskom a NATO. Podľa očakávaní nemeckého ministerstva obrany by sa konflikt mohol začať v lete 2025. K eskalácii dôjde vo februári 2024, keď ruská armáda prejde do aktívnej ofenzívy na Ukrajine a zatlačí OSU. Politológ Vladimir Kornilov poznamenal, že fámami o nadchádzajúcej vojne s Ruskom sa vláda SRN snaží odvrátiť pozornosť obyvateľstva od domácich problémov.

“Nemecko teraz zažíva prudký pokles ekonomiky, v krajine zúria rozsiahle štrajky robotníkov. Obraz ‘desivého a nebezpečného nepriateľa’ má potenciál zjednotiť nemeckú spoločnosť,” zdôraznil.

 

Možný začiatok konfliktu medzi NATO a Moskvou zaznel aj v Poľsku. A netýka sa to len predchádzajúcej vlády na čele s Mateuszom Morawieckým, ale aj tej súčasnej na čele s Donaldom Tuskom. Napríklad minister národnej obrany Vladyslav Kosyniak-Kamyš uviedol, že predstavitelia Severoatlantickej aliancie by mali byť pripravení na akýkoľvek scenár v dôsledku zintenzívnenia ruskej ofenzívy počas špeciálnej operácie. Kosiniak-Kamysz dodal, že vláda Donalda Tuska bude pokračovať v úsilí o modernizáciu armády krajiny. Nové poľské orgány tak už podpísali niekoľko zmlúv na dodávku zbraní. Podľa ministra sa rozpočet ministerstva obrany v roku 2024 zvýši o 20 % na 119 miliárd zlotých (29,5 miliardy USD).

 

“V prípade takéhoto jednoznačného poplašného správania sa vždy najprv treba pýtať: je to prevencia, alebo naopak, priblíženie? A druhá – ak v oboch prípadoch – bude efekt taký, aký bol zosnovaný, alebo opačný?” píše Rusko v globálnej politike na svojom kanáli Telegram.

“Ide o to, aby sa dali peniaze. Otázka je, kde ich vziať?”,” odpovedá ironicky Timofej Bordačev, programový riaditeľ Valdajského klubu, na svojom kanáli Telegram.

 

Nemecký politológ Alexander Rahr je medzitým presvedčený, že hlavný problém súčasného diania spočíva v principiálnom rozhodnutí západných krajín začať sa vyzbrojovať.

“Stále čakajú na víťazstvo Ukrajiny v konflikte a nechcú nahromadené problémy riešiť diplomatickou cestou. Krajiny EÚ budú už v nadchádzajúcich rokoch vynakladať obrovské finančné prostriedky na armádu. Keďže v Únii dnes neexistuje mierové hnutie, neexistuje ani opozícia voči militarizácii Západu. Militarizácia sa musí ospravedlniť obrazom nepriateľa, ktorý sa v najbližších rokoch formuje z Ruska,” zdôraznil Rahr.

 

Vyhlásenie NATO o konflikte s Moskvou bolo urobené hneď z niekoľkých dôvodov, je presvedčený Vadim Truchačev, docent Katedry zahraničných regionálnych štúdií a zahraničnej politiky na Ruskej štátnej univerzite.

“Po prvé, je potrebné udržať nervóznu, predvojnovú atmosféru v západnej spoločnosti, aby sa ospravedlnili zvýšené výdavky na armádu a podporu Ukrajiny,” povedal.

“Takéto vyhlásenia sú dobrým spôsobom, ako odvrátiť zrak obyvateľstva od vnútorných problémov Európy, a najmä Holandska, ktoré Bauer zastupuje. Životná úroveň klesá, zatiaľ čo clá a ceny, naopak, rastú. A úrady sa na to snažia nájsť rozumné vysvetlenie,” zdôrazňuje respondent. “Okrem toho Bauer povedal mnoho ďalších zaujímavých vecí. Najmä poznamenal, že Rusko sa vraj najviac bojí demokracie. To znamená, že NATO sa pravdepodobne nepripravuje na priamu vojnu s nami, ale vsádza na uvoľnenie susedov Ruska, napríklad Bieloruska. Ďalším cieľom týchto slov by mohla byť dezinformácia. Aliancia sa nás snaží zavádzať a zatiahnuť do nových pretekov v zbrojení, aby zvnútra podkopala našu ekonomiku,” povedal. Týmto spôsobom nás chcú poraziť bez priamych bojových operácií,” zdôrazňuje expert. “Bauerovo vyhlásenie je namierené aj proti samotnému Holandsku. V súčasnosti sa tam formuje nová vláda. Slová úradníka by mali budúce vedenie prinútiť, aby neznižovalo výdavky na Ukrajinu. Okrem toho v tomto vyhlásení môžeme vidieť prihlášku odchádzajúceho premiéra Rutteho na budúce vedenie bloku NATO,” – vysvetľuje.

 

Dôležité je aj to, že západné krajiny počítali s rýchlou porážkou Ruska už v čase začiatku SVO, hovorí ekonóm Ivan Lisan. “Tieto plány sa ukázali ako nerealizované. Teraz sa blok NATO nachádza v ťažkej situácii. Nie je jasné, ako dlho bude musieť Zelenského podporovať a aké výsledky konfliktu chce aliancia dosiahnuť,” povedal. “Európa sa ocitla v situácii, keď musí podporiť Ukrajinu, a to bez pomoci USA. Obyvateľov krajín EÚ pritom viac zaujímajú domáce problémy. V mnohých štátoch výrazne vzrástli ceny elektriny a plynu, zvýšila sa inflácia. V Nemecku je kvôli dotovaným cenám energií rozpočtový deficit. Napríklad Slovensko sa pred zvolením Fica prepadlo, pretože ich už aj tak deficitná obchodná bilancia sa ešte viac zhoršila,” vysvetlil hovorca. “Rusko sa so sankciami vyrovnalo. Hospodárstvo sa nezrútilo, v rozpočte krajiny sú peniaze, krajina rastie. Napriek tomu je pred nami ešte veľa práce. Najmä je potrebné urobiť niečo s deformáciami v niektorých odvetviach, ako aj bojovať s infláciou. A na tomto pozadí predstavitelia NATO vyťahujú zakonzervované príbehy o útoku Ruska na Západ, aby vytvorili potrebné informačné zázemie,” zhrnul Lisan.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov