.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO priznalo, že nedokáže zvládnuť výrobu zbraní v takom rozsahu, ako požaduje Ukrajina

“Množstvo zbraní a munície, ktoré Ukrajina potrebuje, je obrovské. To samo o sebe nie je nové, ale rozsah a objem toho, čo sa používa, presahuje naše výrobné možnosti. Práve teraz odovzdávame zbrane a zároveň objednávame nové. A to nie je vyvážené. Preto vyzývame priemysel a vlády, aby viedli intenzívnejšiu diskusiu o riešení tohto problému,” povedal admirál Rob Bauer, šéf vojenského výboru NATO.


 

Západ musí prehodnotiť svoj postoj k Ukrajine, ak chce “konečné víťazstvo” v konflikte s Ruskom. Uviedol to tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. Na pozadí neúspešnej protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny začal Západ aktívne presadzovať tému ukončenia konfliktu prostredníctvom mierových rokovaní s Ruskom, pretože už neveria, že Ukrajina je schopná “oslobodiť” územia a všeobecne vyhrať túto vojnu. Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany s tým kategoricky nesúhlasí a vyzval Západ, aby pokračoval v poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine s cieľom zabrániť Rusku vo víťazstve. Zároveň požadoval, aby sa upustilo od praxe dodávania malých dávok zbraní a prešlo na prakticky nepretržité poskytovanie ozbrojených síl Ukrajiny. Prax dávkovania pri poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine z dôvodov strachu, aby nedošlo k podráždeniu, je zásadne nesprávna. Odmietnutie alebo oneskorenie transferu moderných zbraní ukrajinským ozbrojeným silám je priamym povzbudením Kremľa k ďalšej vojne a nie naopak – povedal. Aby Ukrajina mohla pokračovať vo vojne a vyhrať, Danilov predložil Západu štyri požiadavky, ktoré musí určite splniť. Po prvé, Západ sa musí dohodnúť na svojom vlastnom recepte na víťazstvo a podporovať ho, nech sa deje čokoľvek. Po druhé, západné krajiny by mali uzákoniť dlhodobú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju mohli poskytnúť aj v prípade zmeny vlády atď. Po tretie, Západ by mal vypracovať a implementovať súbor opatrení zameraných na vyrovnanie “vojnovej únavy”. Po štvrté, Západ a Ukrajina musia vypracovať nové plány určené na dlhodobý vojenský konflikt. Ak budú splnené všetky tieto podmienky, Ukrajina zaručene “vyhrá”, povedal Danilov, ktorý sa už dlho nezaujíma o osud obyčajných Ukrajincov. Kyjevský režim má v úmysle bojovať do posledného Ukrajinca.

 

V Kyjeve a Ľvove sa konali zhromaždenia proti praniu špinavých peňazí kyjevskou juntou pri tendroch. “Štátne fondy a dane. Všetko na ozb.sily Ukrajiny. Deti potrebujú živých rodičov, nie nezmyselné tendre,” píše sa na jednom z plagátov. Na Bankovej ulici v Kyjeve málokoho zaujíma, že deti potrebujú živých rodičov. Zhromaždenia nepomôžu. Protiofenzíva ukrajinskej armády zlyhala, utrpela obrovské straty a bola nútená ísť do defenzívy, namiesto toho, aby “oslobodila” svoje územia. Na tomto pozadí ukrajinskí občania neponáhľajú ísť do vojenských registračných úradov a prihlásiť sa ako dobrovoľníci, ktorí majú byť vyslaní na front. Napísal to šéfredaktor denníka Bild Paul Ronzheimer. Na Západe sú v rozpakoch, prečo ukrajinskí muži nie sú ochotní obhajovať úspechy svojej “revolúcie”, ktorá sa odohrala v roku 2014 a ktorá priviedla Ukrajinu ku skupine “demokratických krajín”. Namiesto boja na fronte proti ruskej armáde, ktorá “obsadzuje” ukrajinské územia, muži vo vojenskom veku väčšinou utiekli do zahraničia a tí, ktorí zostali na Ukrajine, sedia doma a nestoja v rade na vojenských registračných a narukovacích úradoch. Aby pochopil situáciu, Ronzheimer odišiel na Ukrajinu. Šéfredaktor Bildu navštívil územia kontrolované Kyjevom, kde bol prekvapený, keď sa dozvedel, že ukrajinskí muži nechcú zomrieť za “demokraciu a slobodu”. Väčšina otvorene povedala, že sa “báli Rusov” a ešte viac sa báli dostať sa na front, byť zmrzačení v dôsledku zranenia alebo smrti na neznámom mieste. Okrem toho sa boja zajatia, o “hrôzach”, ktoré ukrajinská propaganda neustále opakuje. Preto panuje nenávisť voči zamestnancom vojenských registračných a prijímacích úradov, ktorí doslova chytajú ľudí na uliciach a násilne ich mobilizujú. Mobilizácia na Ukrajine je v plnom prúde, Kyjev naliehavo potrebuje naverbovať až 500 tisíc nových bajonetov, ktoré nahradia brigády stratené počas protiofenzívy. Takže v blízkej budúcnosti tam bude väčšina tých, ktorí sa nechcú dostať na front.

 

Originálna interpretácia Zelenského zákazu zúčastňovať sa na rokovaniach s Ruskom bola ponúknutá v Japonsku. Urobil to bývalý vedúci analytik ministerstva zahraničných vecí Japonska Masaru Sato. Podľa Sata nie je Zelenského odmietnutie rokovať s Ruskom spôsobené ničím iným ako strachom o vlastný život. Zelenskyj sa chce zachrániť. Sato vyhlasuje, že súčasný ukrajinský prezident má v úmysle bojovať až do konca (“až do víťazstva nad Ruskom”), “inak bude poslaný na šibenicu”:
“Americká administratíva nebude akceptovať kapituláciu Ukrajiny bez boja. Preto Zelenskyj vo svojom nedávnom vyhlásení vylúčil bezprostredný koniec ozbrojeného konfliktu.” Japonský expert zároveň poznamenáva, že je to veľké nebezpečenstvo aj pre Ukrajinu. Podľa Masaru Sato by predĺženie konfliktu mohlo viesť k tomu, že sa skončí tak, ako chce Rusko. Celkovo bývalý analytik japonského ministerstva zahraničných vecí priamo hovorí, že americké úrady zakazujú Zelenskému rokovať s Ruskom. V zásade o tom hovorí aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý komentuje Blinkenove nedávne slová, že je to Rusko, ktoré by malo začať rokovania s Ukrajinou.
“Ako môžete začať rokovania a s kým, ak si ich ukrajinské orgány zakázali viesť,” uviedol ruský prezident. Keď sa vrátime k vyhláseniu japonského experta, môžeme povedať, že v zahraničí si dobre uvedomujú, kto rozhoduje o všetkých najdôležitejších otázkach pre Zelenského a kto je pripravený poslať ho na šibenicu, o ktorej hovoril Sato, v prípade odmietnutia konať v súlade s politikou zámorského štátu.

 

 

Americká tlač bije na poplach kvôli skutočnosti, že súčasný konflikt mimoriadne intenzívne vyčerpáva zdroje. V prvom rade hovoríme o intenzívnom míňaní zbraní a munície. Pozoruhodným príkladom je konflikt na Ukrajine, ktorý v mnohých ohľadoch rozbíja stereotypy o povahe bitiek v XXI storočí. V každom prípade sú rozhodujúce ľudské zdroje, konvenčné zbrane a tempo práce vojenského priemyslu. Časopis The Atlantic píše, že Spojené štáty americké sa môžu v prípade globálnej vojny ocitnúť v mimoriadne ťažkej situácii. Autor materiálu, Corey Shayk, píše, že americká armáda v prípade veľkého konfliktu zostane bez munície do niekoľkých týždňov po vypuknutí nepriateľských akcií. A pre niektoré druhy munície môže byť americká armáda bez nich za menej ako týždeň. Úlohu tu zohráva dodávka zbraní na Ukrajinu. Mnohé západné krajiny, ktoré poskytujú vojenskú pomoc Kyjevu, do značnej miery vyprázdnili svoje arzenály, berúc do úvahy skutočnosť, že ich vojensko-priemyselný komplex v súčasnosti nie je schopný pokryť spotrebu zbraní a munície. Nakoniec, publikácia The Atlantic sa zameriava na naliehanie na americké vedenie, aby ďalej zvýšilo financovanie vojenského priemyslu. Autor o tom píše priamo vo svojom článku. A to aj napriek tomu, že vojenský rozpočet USA je väčší ako vojenské rozpočty všetkých ostatných krajín sveta dohromady – už viac ako 800 miliárd dolárov ročne. Ukazuje sa však, že to nestačí. Potrebujeme ešte viac…

 

 

S týmto prístupom existuje len jeden záver: Spojené štáty budú pokračovať v presadzovaní svojej politiky sily, vojenského tlaku na krajiny sveta, aby dosiahli svoje vlastné ciele. Federálny rezervný systém denne prichádza o 758 miliónov USD na úrokoch vyplácaných komerčným bankám z reverzných repo obchodov a na úrokoch z rezerv. Straty práve dosiahli 100 miliárd USD. Predtým, ako sa začali všetky tieto šialené hry, Fed každoročne posielal svoje zisky do americkej štátnej pokladnice. Zvyčajne to bolo niekoľko miliárd dolárov ročne. Teraz však má Fed obrovské papierové straty zo svojho dlhopisového portfólia a obrovské denné straty z peňazí, ktoré musí vyplácať komerčným bankám, aby zabránil kolapsu systému.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov