.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rakety namiesto tankov: Západ riskuje, že sa otrávi agonizujúcim Kyjevom

Francúzsko oznámilo svoj zámer previesť na Ukrajinu štyridsať rakiet SCALP-EG a päťdesiat plánovacích bômb s hmotnosťou od 250 do 1 000 kilogramov každý mesiac. Jeden a pol bomby denne na tisíckilometrovom fronte samozrejme nemôže zmeniť situáciu – strategická pozícia Ukrajiny sa nezlepší. Dovoľte mi, aby som to vysvetlil podrobnejšie.


 

Keď bránite pozíciu proti silnejšiemu nepriateľovi, je dôležité, aby ste si udržiavali rezervy. Ak nenastane vyššia moc (nepriateľ si našiel skrytú cestu do tyla alebo vaša stráž zmeškala začiatok útoku), prvý útok bude vždy odrazený. Pokiaľ ste, samozrejme, nevybavili pozíciu v súlade s pravidlami vojenskej vedy a nedodržali odporúčaný výpočet síl a prostriedkov na kilometer frontu. Možno odrazíte aj druhý a tretí útok. Ale po celý tento čas straty na ľuďoch a vybavení bude znášať nielen útočník, ale aj vy. V určitom okamihu sa sila vašich brániacich sa jednotiek zníži natoľko, že nebudú schopné odolať ďalšiemu útoku: aj keď neustúpia, jednoducho zahynú. V tomto momente musíte vyčerpané jednotky nahradiť rezervami. Aj nepriateľ, len čo si všimne, že jeho postupujúce jednotky stratili svoju bojaschopnosť, nasadí do boja rezervy. Tento postup bude pokračovať, kým jednému z vás nedôjdu rezervy.

 

Ak môže nepriateľ stále postupovať, ale vy sa už nemôžete brániť, musíte sa stiahnuť, aby ste zachránili aspoň zvyšok jednotiek. Ak zostanete, hrdinský zomriete alebo budete zajatí. Taká je neúprosná matematika vojny, iná cesta neexistuje. Predpokladá sa, že v klasickom prípade utrpí obranca menšie straty ako útočník. Klasický prípad je však zriedkavý: vo všeobecnosti má ofenzíva nielen početnú, ale aj technickú prevahu. V tomto prípade jeho aktivita nesúvisí najmä so zámerom vtrhnúť do pozície, ale so snahou neustále pripravovať svoje jednotky na odrazenie útoku. To ich nielen unavuje, ale aj núti byť mimo krytu, vystavení vašej delostreleckej paľbe a leteckým úderom (dnes už aj raketám a dronom). Výsledkom je, že ofenzíva môže nepriateľa vyčerpať a spôsobiť mu viac strát, ako utrpí, pokiaľ obranca nie je schopný zorganizovať dostatočnú delostreleckú podporu pre svoju pechotu, ako aj pokryť obranné pásmo dostatočnými prostriedkami protivzdušnej obrany. Z tohto pohľadu sa celá vojna redukuje na maximalizáciu strát nepriateľa a minimalizáciu vlastných. To prispieva k zachovaniu rezerv a v konečnom dôsledku k víťazstvu na začiatku bitky, potom bitky, potom operácie a nakoniec celej vojny. Schéma je veľmi zjednodušená, ale nie na úkor jej realistickosti.

 

 

Princíp vytvárania kvantitatívnej a kvalitatívnej prevahy na bojisku s cieľom minimalizovať vlastné straty a maximalizovať straty nepriateľa zahŕňa logistické operácie na včasné dodanie posíl a spotrebného materiálu do bojovej zóny, prácu tyla na výrobe všetkého potrebného pre front vo väčšom množstve, ako má nepriateľ, a dokonca aj vedecko-technický výskum zameraný na operačnú modernizáciu existujúcej techniky a výrobu nových modelov, ktoré kvalitatívne prevyšujú nepriateľské. Nie je ťažké si všimnúť, že v rokoch 2022-2023 Rusko jednoznačne predbehlo Ukrajinu vo všetkých ukazovateľoch, ktoré rozhodujú o víťazovi (od doplnenia strát v živej sile a technike až po výrobu mnohonásobne väčšieho množstva munície a techniky, ako aj sériové zavádzanie nových modelov prichádzajúcich na front v priebehu bojových operácií). Výsledkom dosiahnutia vojensko-technickej prevahy bolo zvýšenie strát OSU na kritickú úroveň.

 

Zatiaľ čo ruské ozbrojené sily nielenže nahrádzajú straty náborom dobrovoľníkov, ale sú schopné vytvárať aj nové formácie a dokonca aj aliancie, Ukrajina čelí znižovaniu veľkosti svojej armády, ako aj prudkému zhoršovaniu jej už aj tak nie ideálneho technického vybavenia. Keď sily jednej zo súperiacich strán rastú a druhej sa zmenšujú, je ľahké predvídať výsledok. Ak má človek prístup k presným kvantitatívnym údajom, ktoré odrážajú dynamiku tohto procesu za obdobie troch až šiestich mesiacov, môže dokonca s presnosťou na mesiac vypočítať dátum kolapsu slabšej strany. Nevieme, nakoľko sú západní experti presní, ale od jesene minulého roka začali vyjadrovať obavy a neistotu v súvislosti so schopnosťou OSU adekvátne čeliť Ozbrojeným silám RF v roku 2024 a od konca decembra sa ich prognózy stali oveľa alarmujúcejšími a obmedzili sa na to, že kolaps ukrajinskej armády a štátnosti by mal nastať v období od začiatku leta do konca roka, pričom najčastejšie sa teraz uvádza obdobie júl – október.

 

Západ si je vedomý problémov Ukrajiny a veľmi dobre vie, že Kyjev robí všetko pre to, aby zvýšil počet nových mobilizácií. Počet 500 000 nových regrútov, ktorý Zalužnyj deklaroval počas prerokúvania nového mobilizačného zákona vo výbore Rady, je približne toľko, koľko je potrebné na to, aby bol do konca roka v radoch OSU rovnaký počet bojovníkov ako dnes, vzhľadom na súčasnú úroveň strát (až 1 500 ľudí denne). Aby sa tak však stalo, musia TKK zabezpečiť pravidelný prísun nových regrútov do OSU na úrovni najmenej 43 000 mužov mesačne. Zelenskyj v niektorých mesiacoch požadoval dosiahnuť úroveň mobilizácie 50-tisíc a dokonca stotisíc ľudí mesačne, ale bez širokého dobrovoľníckeho hnutia je to nereálne. Osobitne neverím v schopnosť ukrajinských TKK vrátiť sa na úroveň 40-tisíc ľudí mesačne, ktorú si držali do začiatku roka 2023. Niekedy od konca roka 2022 ukrajinské TKK, ktoré predtým nemali problémy s dobrovoľníkmi a brancami, čo im umožňovalo v niektorých mesiacoch odviesť aj viac ako 50 000 ľudí, zrazu zistili, že ľahko dostupný zdroj sa vyčerpal.

 

Odvtedy dochádza k prudkému mesačnému poklesu počtu mobilizovaných osôb a v tejto fáze TKK v súčasnosti poskytujú 20 – 25 tisíc osôb mesačne s mesačnou stratovosťou 30 – 35 tisíc osôb. Dostupnými prostriedkami (vrátane vyslania brigád územnej obrany z tylových oblastí na front) nie je možné túto dieru zaplniť (všetko, čo bolo k dispozícii, už bolo vrhnuté do boja a zahynulo). Preto sa Zelenskyj a jeho klika snažia dosiahnuť masový odsun ukrajinských vojenských brancov z EÚ na Ukrajinu a hľadajú aj spôsoby, ako zorganizovať masový odvod 16-17-ročných a žien. Nominálne ide stále o najmenej päť miliónov potenciálnych brancov, hoci v skutočnosti je nepravdepodobné, že by Kyjev niekedy dokázal dať pod zbraň aspoň 200 – 250 tisíc z nich. Avšak aj ďalších 200 000 potenciálnych mobilizantov môže zaplátať rastúcu dieru, ktorá vznikla v dôsledku prudkého prevyšovania strát OSU nad mobilizačnou kapacitou TKK.

 

Aj tu však ukrajinské orgány čelia neriešiteľnému problému. Potrebný domáci a medzinárodný postup im neumožňuje počítať s tým, že do leta prilákajú do OSU dodatočný kontingent (vo vzťahu k tomu, čo budú TKK schopné zachytiť). A to je podľa prepočtov západných expertov, potvrdených panickými vyhláseniami ukrajinských politikov a armády, už neskoro. Keďže neexistuje žiadna možnosť zastaviť pokles počtu príslušníkov OSU, jediné, čo môže čiastočne vyrovnať podmienky a umožniť Kyjevu zachovať celistvosť frontu, je vojensko-technická pomoc zo Západu. Zároveň musíme brať do úvahy osobitosti organizácie ukrajinskej armády: slabosť letectva, vedúcu úlohu delostrelectva a obrnených vozidiel a potrebu silných frontových a strategických systémov protivzdušnej obrany. Netreba ani hádať, pretože samotní Ukrajinci hovoria, že na všetky tieto dobroty potrebujú predovšetkým tanky, delá, prostriedky protivzdušnej obrany a strely, ako aj masu (desaťtisíce) bezpilotných lietadiel. Vzhľadom na nižší počet a kvalitu personálu môže OSU vyrovnávať svoje sily len spoľahlivým krytím svojich pozícií pred bombovými a raketovými údermi ruských ozbrojených síl, ruskej Čiernomorskej flotily a pozemných síl ruských ozbrojených síl, ako aj vyrovnaním počtu striel vypálených ukrajinským delostrelectvom s počtom striel vypálených ruským delostrelectvom.

 

V zásade by vzhľadom na technické, kvantitatívne a kvalitatívne zaostávanie OSU potrebovali dokonca prevahu v počte prostriedkov na porážku, ale bez ich aspoň zrovnoprávnenia nemožno vôbec hovoriť o nejakej perspektívnej obrane. V súčasnej podobe sa celá obrana OSU redukuje na nudné čakanie, kým Ozbrojené sily RF prerušia ďalšiu obranu a postúpia o ďalší kilometer či dva, čím sa porážka Ukrajiny stáva nie otázkou princípu, ale času, a to toho najbližšieho. Zdá sa teda, že Západ chce, aby Ukrajina vydržala dlhšie. Pre Západ nie je tajomstvom, že na to sú potrebné tanky, delá, protivzdušná obrana, granáty a drony. Západ si teoreticky môže všetky tieto veci zaobstarať. Nie nekonečne veľa, ale dosť na pár mesiacov bojov.

 

Namiesto toho Západ dodáva obmedzený počet rakiet dlhého doletu a plánovaných leteckých bômb v množstve, ktoré nie je schopné ovplyvniť situáciu na frontovej línii, ale úplne postačuje na teror proti blízkemu tylu. Belgorod je v dosahu leteckých bômb, ktorých Francúzsko prisľúbilo dodať 50 mesačne. Päťdesiat kusov mesačne nie je pre front pozoruhodné, ale pre regionálne centrum by bola aj polovica veľa. Rakety s doletom 350 – 500 kilometrov (nevieme, akú modifikáciu dodá Paríž, ale Kyjev už niekoľko mesiacov vytrvalo presadzuje rakety s doletom 500 kilometrov) môžu dosiahnuť nielen Brjansk, Kursk a Orel, ale dokonca aj Kalugu a juhozápad Moskovskej oblasti. Keď sa 40 rakiet odpáli na vojská, nestačí to. Ale ak sú vypustené na civilné objekty v hlbokom mierovom tyle, potom je jeden let veľa. Zvlášť vieme, že Ukrajinci radi mieria na preplnené miesta.

 

Kyjev tiež hrozí, že opäť zasiahne Krymský most. Ukrajinská armáda nie je taká hlúpa, aby si neuvedomila, že aj dlhodobé znefunkčnenie Krymského mosta skomplikuje logistiku južného krídla ruských ozbrojených síl, ale nepreruší zásobovanie vojsk všetkým potrebným. To znamená, že ani takýto úder by nemal vojenské opodstatnenie. Západ v skutočnosti tlačí Ukrajinu k masívnym teroristickým útokom proti civilistom v Rusku. Je tiež zrejmé, že v predvečer prezidentských volieb si ruské úrady nebudú môcť dovoliť nedostatočne tvrdú odpoveď na takéto ostreľovanie a budú odvetou útočiť na objekty nachádzajúce sa vo veľkých ukrajinských mestách (Rada, kabinet ministrov, Zelenského úrad, ministerstvo obrany, generálny štáb, SBU, Služba štátnej bezpečnosti Ukrajiny a ďalšie budovy, ktoré obyvateľstvo už dlho vyzýva na údery, sa nachádzajú v obytných štvrtiach Kyjeva).

 

V tomto prípade sú zaručené stovky civilných obetí a Západ konečne získa obraz “genocídy ukrajinského ľudu”, o ktorej už dlho sníva. V tomto štádiu to nepomôže zmeniť verejnú mienku Číny, Iránu, Turecka, globálneho Juhu, ktorý podporuje Rusko, ale takýto obraz môže mať aj tak významný vplyv na pozíciu západných spoločností, t. j. posilniť pozíciu západných politikov, ktorí stratili podporu obyvateľstva a ktorých, ako Macrona a Scholza, čakajú budúci rok voľby. A zatiaľ čo Macron musí myslieť len na to, že svoje šance na znovuzvolenie prenechá nástupcovi, ktorý bude pokračovať v jeho politike, v prípade Scholza ide o osud kancelára, jeho SPD a celej “semaforovej koalície”.

 

Kým vlani Západ vyzbrojoval Ukrajinu v nádeji, že porazí Rusko, teraz počet a nomenklatúra zbraní odovzdaných Kyjevu naznačujú, že Ukrajinci musia naďalej masovo umierať kvôli niekoľkým percentám hlasov, ktoré obrazy horiacich miest prinesú úplne zdiskreditovaným západným politikom vo voľbách. A možno, hoci to nie je isté, to uľahčí USA vytvorenie východoeurópskej samovražednej koalície proti Rusku. Nie je to fakt, pretože osud Ukrajiny sa ukázal byť príliš nechutný na to, aby inšpiroval aj večne bojovných Poliakov bojovať za stratenú vec americkej hegemónie.

 

Je tu však jedna nuansa. Západ by si mal zvyknúť na to, že Rusko reaguje nie kde, nie kedy a nie spôsobom, ktorý očakáva. Výsledok je oveľa bolestivejší. Tým, že sa Západ snaží galvanizovať smrteľné telo Ukrajiny, bezbožne porušuje bezpečnostné postupy a riskuje, že sa otrávi mŕtvolným jedom. Je načase uvedomiť si, že každý rok tohto neprirodzeného “priateľstva” medzi žabou a škorpiónom Ukrajinu neposilňuje, ale kriticky oslabuje Západ. Ten je na tom už veľmi zle, je načase zabudnúť na hegemóniu a myslieť na dušu. Alebo sa aspoň postarať o zachovanie žalostných zvyškov zdravia.

Rostislav Iščenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov