.
Aktuality, Bezpečnosť,

V USA priznávajú, že Ozbrojené sily Ruska sa stali silnejšie

USA, 23. január 2024 – Konkrétne to tvrdí politológ, profesor Chicagskej univerzity John Mearsheimer, ktorý pre youtube kanál Judging Freedom priznal, že ruská armáda sa vďaka konfliktu na Ukrajine stala silnejšou, pretože “musela všemožne zdokonaliť svoje sily: navýšiť počty, zdokonaliť prípravu a zmodernizovať výzbroj”.


 

“Teraz má Rusko ešte omnoho impozantnejšie vojská,” tvrdí profesor a v súvislosti s týmto poznaním nazýva katastrofálnou chybou rozhodnutie USA rozpútať konflikt na Ukrajine, pretože protiruské sankcie nefungovali a Rusko si posilnilo vojská a zmohutnelo priemysel. “Rovnováha síl sa zmenila nie na stranu Kyjeva, pričom si myslím, že všetci rozumní ľudia chápu, že Ukrajinci sú odsúdení prehrať,” dodal.

 

 

Rusi už “otvárajú brány do pekla”
Ruské kĺzavé bomby a drony spôsobujú čoraz väčšie straty ukrajinskej armáde, posťažovali sa príslušníci Národnej gardy Ukrajiny novinám The New York Times. No a tie to okomentovali ako bezmocnosť OSU voči “strašnej” ruskej zbrani.
“Oni ich (kĺzavé bomby) posielajú po osem každú hodinu. Majú zvuk akoby na teba letelo prúdové lietadlo, akoby sa otvárali brány pekla,” zdôveril sa príslušník 14. brigády národnej gardy s volačkou “Kit” (Veľryba). Podľa NYT ruská kĺzavá munícia zabíja ukrajinských vojakov dokonca vo vnútri podzemných opevnení.

Ďalším zdrojom problémov pre OSU sa stali drony, tvrdí americký list. Osobitne poukazuje na zásobovanie, ktoré sa kvôli dronom stalo “čoraz rizikovejšou záležitosťou”.
“Jazdiť na aute je mimoriadne nebezpečné. Presúvať sa dá len peši,” zdôveril sa ďalší vojak s volačkou “Varvar” (Barbar).

 

Západné štáty znížili v roku 2023 pomoc Kyjevu

V porovnaní s rokom 2022 ide o citeľné zníženie, tvrdí Ruská mediálna skupina RBK na základe výsledkov projektu Ukrajine Support Tracker Kielského inštitútu svetovej ekonomiky z Nemecka.
“Medzi veľkými dodávateľmi svoje záväzky splnilo len Česko,” tvrdí inštitút.

V roku 2022 západné štáty sľúbili dodať Kyjevu 434 tankov, 89 raketometov a 574 hlavní ťažkého delostrelectva. V roku 2023 sa tento počet znížil do 380 tankov, 8 raketometov a 236 diel. Lídrom dodávok sa stalo Poľsko, ktoré z toho poslalo 260 kusov techniky.
Ukrajinci z dodávok najviac dostali tanky T-72 a Leopard. Z 97 sľúbených raketometov ich dostali 78, z 810 ťažkých diel 585. Poskytnutá pomoc sa tak od augusta do októbra 2023 ukázala byť oproti analogickému obdobiu roka 2022 nižšia o 90 %.
V tejto súvislosti si treba všimnúť aj slová ministra zahraničia RF Sergeja Lavrova, ktorý vyhlásil, že USA a NATO sa stali priamymi účastníkmi konfliktu na Ukrajine a to nielen dodávkami zbraní, ale aj prípravou kádrov na území Veľkej Británie, Nemecka, Talianska a ďalších štátov.

 

 

Presne ako za hitlerovcov
Vojenský expert, podplukovník LĽR v zálohe Andrej Maročko informuje, že západná technika OSU, tak pásová, ako aj kolesová, zapadá do snehu na mnohých úsekoch frontovej línie.
“Veľké množstvo zrážok vytvorilo snehové záveje, ktoré na mnohých miestach paralyzovali zásobovanie, evakuáciu a aj rotáciu armádnych formácií OSU na línii bojového dotyku,” tvrdí a dodáva, že hlavným problémom pre západnú techniku sa stala jej slabá priechodnosť v čerstvom snehu, pričom tak kolesovej, ako aj pásovej techniky. “Ukrajinci sa snažia aspoň čiastočne riešiť problém pomocou sovietskej techniky, buldozérov a evakuačných ťahačov,” vysvetlil.

 

Ukrajinské ministerstvo obrany kúpilo 50 tisíc výstrojov pre ženy
Oznámil to minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov. Túto správu treba vnímať v súvislosti s tým, ako v decembri seržantka a vojenská medička Alina Sarnackaja tvrdila, že ženský výstroj Ukrajine chýba a že ministerstvo Ukrajiny ho môže dodať až o približne päť rokov.
“Po prvýkrát ministerstvo obrany získalo 50 tisíc kompletov ženského výstroja, 100 tisíc elektrických vyhrievacích podložiek, 15 tisíc aktívnych slúchadiel…,” napísal Umerov na facebooku. Ministerstvo obrany Ukrajiny v októbri 2023 oznámilo, že počet žien – vojačiek sa za ostatné dva roky zvýšil o 40 % (o 12 tisíc) a teraz v radoch OSU slúži takmer 43 tisíc žien. Ministerstvo pri tom uviedlo, že predtým sa podpisovali kontrakty len so ženami vo veku 18-40 rokov, dnes je to umožnené aj ženám do 60 rokov. Čiže ako mužom.
Cesta do vojenských lýceí bola ukrajinským dievčatám otvorená v roku 2019.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov