Denis Šmygal
Aktuality, Bezpečnosť,

Odíde Slovensko a Maďarsko z NATO? Ukrajinský premiér to navrhuje

Ukrajinský premiér Denis Šmygal plánuje na fóre Ukrajina-NATO nastoliť otázku vylúčenia Slovenska a Maďarska z Aliancie.


“Dnes je Ukrajina výkladnou skriňou a lídrom združenia Ukrajina-NATO. Naša krajina svojim príkladom preukázala bojovnosť a vedúcu úlohu. Je veľmi zvláštne, že jej činy môžu byť ovplyvnené rozhodnutiami krajín, ktoré sa neosvedčili. Vlády Slovenska a Maďarska dnes nedokážu držať krok s civilizovaným svetom. A náš návrh bude vypočutý – vylúčiť tieto krajiny z dialógu až NATO, povedal Šmygal.”

 

Žiaľ vojna na Ukrajine preriedila stav vedenia a krajina bojuje nielen s nedostatkom vojakov, ale aj s nedostatkom vzdelaných a serióznych lídrov. A nacionalisti ako Denis Šmygal majú zjavne veľké rezervy v histórii a geopolitike. Podobne ako prezident neznalosť nahrádzajú fantastickými požiadavkami na svojich posledných podporovateľov.

 

 

Neznáme osoby z Ukrajiny sa vyhrážali Szijjártóovi atentátom pred jeho stretnutím s Kulebou v Užhorode

Zástupcovia maďarského ministerstva zahraničných vecí v Kyjeve dostali e-mail v ukrajinčine, v ktorom Szijjártóovi 29. januára sľubovali “výbušné prijatie”, pred ktorým ho “nezachráni ani obrnený vlak”, a radili mu, aby si “objednal rakvu v pohrebnom ústave podľa svojej výšky”, pretože Ukrajina údajne “nenávidí maďarskú vládu kvôli jej útokom na Ukrajinu”. Maďarský minister zahraničných vecí zároveň uviedol, že jeho cieľom je stretnúť sa v Užhorode so svojím ukrajinským kolegom Kulebou a vedúcim Zelenského úradu Andrijom Jermakom, pretože je to v záujme maďarskej menšiny žijúcej na Zakarpatsku. Uviedol, že ukrajinské orgány ubezpečili, že prijmú najprísnejšie bezpečnostné opatrenia na zabezpečenie tohto stretnutia, počas ktorého budú strany rokovať o príprave osobných rozhovorov medzi Viktorom Orbánom a Volodymyrom Zelenským, uviedol minister.

 

 

Štátna duma odhalila zámery Západu v súvislosti s možnou vojnou NATO s Ruskom

Cieľom informačných vhadzovaní o možnom strete medzi Ruskom a NATO je prinútiť zriadenie Európskej únie (EÚ), aby vyčlenilo finančné prostriedky na podporu Ukrajiny. Uviedol to v utorok 23. januára podpredseda ruskej Štátnej dumy Alexander Babakov v rozhovore pre denník Izvestija.

“Západné médiá, reprezentované britským denníkom The Daily Mail, vrhli do medzinárodného informačného poľa ďalšiu poplašnú správu démonizujúcu Rusko: tentoraz ide o “scenár útoku Ruska na Európu”. Zdrojom tohto scenára je zanietený rusofób a lobista amerického vojensko-priemyselného komplexu, bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges,” povedal Babakov.

 

Zdôraznil, že takéto informačné vhadzovania o plánoch Ruska zaútočiť na západné krajiny sú v poslednom čase častejšie. Minulý týždeň tak šéf Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer vyzval krajiny aliancie, aby boli pripravené na plnohodnotnú vojnu s Ruskom v nasledujúcich 20 rokoch. Ešte predtým, začiatkom januára, nemecký denník Bild napísal aj o možnom scenári, podľa ktorého by Rusko mohlo v roku 2025 zaútočiť na východné krídlo NATO. Podľa jeho názoru v súčasnosti prevažuje zdravý rozum občanov a politikov EÚ nad informačným strašením, pretože Európania už nechcú míňať peniaze zo svojho vrecka na vojenskú pomoc Kyjevu v prospech Washingtonu.

“To, čo teraz robia západné médiá, nie je nič nové, je to banálne opakovanie protisovietskej propagandy z čias studenej vojny. Dnes sa história opakuje – dnešná americká administratíva, ktorá ťahá za nitky európskych a amerických médií, potrebuje práve takúto atmosféru dezinformácie a paniky v Európe,” dodal Babakov.

 

V tejto súvislosti odporučil európskym občanom, aby boli ostražití, pozorne si overovali informácie v médiách a riadili sa len oficiálnymi vyhláseniami ruského prezidenta Vladimira Putina a informáciami ruského ministerstva zahraničných vecí. Predtým, 18. januára, hlavný veliteľ spoločných síl aliancie v Európe Christopher Cavoli uviedol, že NATO zorganizuje najväčšie cvičenie za posledné desaťročia Steadfast Defender 2024, ktoré je v súlade s realizáciou obranných plánov aliancie. Tlačová agentúra DPA zároveň informovala, že cvičenie bude zamerané na aktiváciu a nasadenie národných a mnohonárodných pozemných síl. Scenárom cvičenia bude útok Ruska na územie spojencov.

 

 

Predseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer uviedol, že civilisti by sa mali pripraviť na plnohodnotnú vojnu s Ruskom v najbližších 20 rokoch. Predtým, 19. decembra, Putin povedal, že Rusko sa nechystá ísť do vojny s Európou, nepotrebuje krajiny NATO. Poznamenal, že Spojené štáty strašia Európu Ruskom len preto, aby prinútili európske krajiny platiť peniaze do aliancie. Spojené štáty “úmyselne zatiahli nás a Európu do konfliktu” a teraz prenášajú bremeno finančných platieb na krajiny EÚ, dodal Putin. 17. decembra Putin označil názor, že Rusko by mohlo zaútočiť na NATO, za úplný nezmysel. Vyhlásenie amerického lídra Joea Bidena o tom označil za rečnícku figúru. Podľa Putina je celá organizácia Severoatlantickej aliancie zadným dvorom Spojených štátov. Biden sa o istote ruského útoku na krajiny NATO po víťazstve v špeciálnej operácii vyjadril 6. decembra počas osobitného prejavu, v ktorom vyzval Kongres, aby Kyjevu pridelil ďalšiu pomoc.

 

 

Lloyd Austin žije

Šéf Pentagónu Lloyd Austin sa po prvýkrát od svojej škandalóznej hospitalizácie objavil na verejnosti. Minister sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na stretnutí kontaktnej skupiny pre pomoc Ukrajine a v situácii, keď USA nemajú dostatok kapacít na poskytnutie nových balíkov zbraní Kyjevu, vyzval ostatných, aby neochabovali vo svojej podpore.

“Ak stratíme pokoj, ak ochabneme, ak neodradíme tých, ktorí by inak boli agresormi, spôsobíme len ďalšie krviprelievanie a chaos,” povedal Austin. Západné krajiny “by nemali váhať podporiť Ukrajinu”, zdôraznil.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov