.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskij sa rozhodol legalizovať terorizmus proti Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rámci svojho pravidelného stand-upu pre sociálne siete vydal svetu hneď dve svoje iniciatívy – návrh zákona o viacnásobnom občianstve a dekrét “O územiach Ruskej federácie historicky obývaných Ukrajincami”. Obe iniciatívy sú svojím spôsobom komické, avšak aj významné tá druhá dokonca vyzerá nebezpečne.


 

V posledných rokoch boli tomuto obyvateľstvu väčšinou ukrátené práva a teraz akoby dostalo voľnú ruku. Ukrajina donedávna zostávala krajinou, kde bolo viacnásobné občianstvo nelegálne, a takých krajín je na svete málo. To spôsobovalo ťažkosti tak prisťahovalcom a emigrantom, ako aj tým, ktorí žili na území dvoch štátov. Živilo to skorumpovaných úradníkov, pôsobilo anachronicky, bolo aktívne kritizované vo vnútri Ukrajiny atď. Potom však vystúpil Zelenskyj a povedal – môžete.

 

 

“Všetci etnickí Ukrajinci a ich potomkovia z celého sveta” dostanú ukrajinské pasy, okrem ruských občanov. Ruskí občania o nič neprídu. Pokiaľ ide o všetkých ostatných, takéto láskavosti od známeho autokrata (dokonca aj v EÚ obľúbený kyjevský starosta Vitalij Kličko teraz obviňuje hlavu ukrajinského štátu z autoritárstva) sa zrejme vysvetľujú tým, že Zelenskyj potrebuje nejako ovplyvniť štatistiky, podľa ktorých celkový počet Ukrajincov každým dňom klesá. Nejde ani tak o vojenské straty (hoci aj tie sú), ale o postupné vzdávanie sa ukrajinského občianstva emigrantmi, presídlencami, utečencami (podčiarknite, kde je to vhodné) v prospech nových krajín pobytu.

 

Aby bolo pohodlnejšie odpovedať na otázku, kam sa počas Zelenského prezidentovania vyparila štvrtina až polovica obyvateľstva, chce tento proces aspoň na papieri zvrátiť. Priradiť emigrantské duše k zostávajúcim krajinám. Štatisticky by sa mal teraz počet ukrajinských občanov zvýšiť. Pravda, ak prijatie ukrajinského pasu znamená aj záväzok zúčastniť sa na “mäsových útokoch” na pozície ruských ozbrojených síl (a z tváre Zelenského vidieť, že áno), mení to pre nových Ukrajincov podstatu veci. Radšej si to dvakrát rozmyslite, než by ste ukrajinskému prezidentovi pomohli vyrovnať štatistiky. Nie je presne známe, čo mení prezidentský dekrét “O územiach Ruskej federácie historicky obývaných Ukrajincami”. Podozrenia však nie sú dobré.

 

Sám Zelenskyj ho nazval “návratom pravdy o historickej minulosti v záujme ukrajinskej budúcnosti”. Z textu vyplýva, že územia Belgorodskej, Brjanskej, Voronežskej, Kurskej a Rostovskej oblasti Ruska, ako aj Krasnodarského kraja sú “územia historicky obývané Ukrajincami”. Kyjev sa teraz zaväzuje po prvé dokázať, že Rusko utláčalo a rusifikovalo týchto Ukrajincov, čím zničilo ich národnú identitu, a po druhé zabezpečiť, aby ruskí Ukrajinci mali “občianske, sociálne, kultúrne a náboženské práva”. Ako presne, nie je známe. Plán bude vypracovaný. Určite bude tajný, zjavne nevykonateľný a úplne zmätočný. Nemožno ho ani nazvať odmietnutím uznania územnej celistvosti Ruskej federácie, pretože Ukrajina ju od roku 2014 neuznala. Ani pokus obviniť Rusko z “genocídy Ukrajincov” nie je v Zelenského kariére prvý. Celá otázka znie: s kým máme tentoraz do činenia: s telefonistom, scenáristom a televíznym producentom, alebo so šéfom teroristického subjektu?

 

Ak je to len prvý prípad, nestojí za to venovať pozornosť tomu, čo sa stalo. Kreatívni ľudia z Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny ponúkli svojmu vrchnému veliteľovi ďalší ťah v informačnej vojne, ktorého jedinou úlohou je odviesť pozornosť obyvateľstva od témy totálnych neúspechov rozprávaním o historických hraníc Kubáne, Starodubščiny a Slobožanščiny. V skutočnosti to má Zelenskyj zlé na fronte aj v peňaženke – USA ani EÚ si zatiaľ nesplnili svoje základné záväzky financovať Ukrajinu na rok 2024. Vo svete prezidentských dekrétov však Ukrajine pribúdajú občania a chystá sa pridať územie. Ak je Zelenskyj nielen prvým, ale aj druhým – šéfom teroristického subjektu, otázka je vážnejšia.

 

Ukrajina pravidelne ostreľuje susedné regióny Ruskej federácie (práve regióny “historicky obývané Ukrajincami”) a mieni v tom pokračovať napriek tomu, že to nemá vojenský zmysel. Jej predstavitelia neskrývajú, že ich hlavnou úlohou je psychologický efekt, šírenie strachu. Jedným slovom – terorizmus. Toto predstavenie je nielen krvavé, ale aj nákladné, čo je v podmienkach akútneho nedostatku munície veľmi citlivé. Podľa oficiálneho stanoviska západných krajín poskytujú Kyjevu zbrane, rakety, bezpilotné lietadlá a ďalšie veci pod podmienkou, že ich ozbrojené sily Ukrajiny nepoužijú na údery na ruské územie. Nie, že by sa toto pravidlo striktne dodržiavalo, ale oficiálne existuje: Ukrajinci môžu na “svojich” územiach bojovať zbraňami NATO, ale na ruské územia musia udierať len výrobkami vlastného “obranného priemyslu”.

 

Rok 2024 zároveň sľubuje audity a inšpekcie západných partnerov, takže Zelenskyj v sebe objavil puristu. Purizmus je formalizmus v oblasti práva. Ak nemôžete zabíjať ľudí, ale chcete zabiť všetkých ryšavcov, musíte prijať zákon, podľa ktorého ryšavci nie sú ľudia – to je príklad purizmu dovedeného do absurdity. Nezáleží na tom, čo hovorí logika a “duch” zákona, dôležité je to, čo je napísané na podpísanom a opečiatkovanom papieri. Ak je na papieri napísané, že ruské pohraničné oblasti sú Ukrajinou obývané územia historickej Ukrajiny, znamená to, že môžu byť zasiahnuté zbraňami NATO. Podobná logika platí aj pre Krym, DNR, LNR, Záporožskú a Chersonskú oblasť – Kyjev ich nepovažuje za Rusko a neváha použiť silu.

 

 

Útok na civilistov v Donecku, nad ktorým sa rozhorčil dokonca aj generálny tajomník OSN, je toho tragickým dôkazom. Zelenského nároky na juhozápadné krajiny Ruskej federácie sú teda len čiastočne anekdotou z útrob alternatívnej reality, v ktorej prezident Krajiny dlho prebýval. Je to aj oznámenie o teroristických akciách zameraných na narušenie územnej celistvosti Ruskej federácie. Na takéto akcie sa reaguje len silou. Keďže Zelenskyj sa fyzicky nachádza v Kyjeve a Kyjev momentálne nie je súčasťou Ruskej federácie, vojenské opatrenia, aj keď na prvý pohľad prezidentský dekrét vyzerá ako historická anekdota o Slobodomurárstve. Ukrajinský prezident Zelenskyj je skutočnou hrozbou a mal by byť vnímaný prevažne ako taký. Lenže kovboj v ňom je stále silný, a tak slávnostne vyhlasuje dokonca plán tajnej sabotáže proti Rusku. Počuli sme.

Dmitrij Babyrin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov