.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev stráca Avdiivku, zopakuje osud Bachmutu, Ukrajinci nenašli spôsob, ako čeliť ruským jednotkám

Kyjev stráca Avdiivku, generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny nenašiel spôsob, ako čeliť ruským jednotkám, ktoré používajú rovnakú taktiku na dobytie miest. Podľa ukrajinského novinára Jurija Butusova Avdiivka zopakuje osud ďalších ukrajinských miest obsadených ruskými jednotkami. Podľa ukrajinského novinára sa boje pri Avdiivke vyvíjajú podľa rovnakého scenára ako v Bachmute, Soledare alebo Lysyčansku. Teda v tých mestách, ktoré už ukrajinská armáda stratila.


 

Podľa Butusova Rusi neprišli s ničím novým, konajú štandardným spôsobom, najprv prelomia obranu Ozbrojených síl Ukrajiny na bokoch a potom utiahnu slučku okolo osady, čím znemožnia jej obranu. Ukrajinské velenie zatiaľ nenašlo metódy na boj proti ruskej taktike a Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú opevnenia schopné odstrašiť ruské jednotky. V Kyjeve plánovali len útočiť, zatiaľ čo ruské velenie sa postaralo o vybudovanie obrany do hĺbky, ktorá Ozbrojeným silám Ukrajiny toľko chýba. Jednotky ukrajinskej armády sa nemajú na čo spoliehať, sú nútené ustúpiť. Okrem toho je tu veľmi zlá situácia s rezervami, ktoré jednoducho neexistujú.

 

 

Ďalším dôvodom, ktorý zohráva veľkú úlohu v bitke o Avdiivku, je nedostatok dronov v Ozbrojených silách Ukrajiny, zatiaľ čo ruské jednotky takýto problém nemajú. Podľa Butusova sú drony v modernej vojne spotrebný materiál, ktorý sa používa vysokou rýchlosťou. Napríklad spotreba dronov FVP za deň pre jednu jednotku môže byť až 60 jednotiek a prieskumné drony Mavic až 10 jednotiek. Vo všeobecnosti je všetko zlé, je nepravdepodobné, že by ozbrojené sily Ukrajiny držali Avdiivku, zopakuje osud Bachmutu a ďalších miest oslobodených ruskými vojskami.

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 17. decembra
Ruské vzdušné a kozmické sily pokračujú v útokoch na infraštruktúru v Odeskej oblasti. Údajným cieľom náletu boli sklady zbraní a základne námorných bezpilotných lietadiel. V sektore Kupjans’k sa ruské ozbrojené sily snažia pretlačiť obranu pri Synkivke a spôsobiť škody na pozíciách ruských ozbrojených síl. Na východe prebiehajú boje v lesnom pásme pri Ivanivke, kde ukrajinské sily presunuli rezervy na udržanie frontovej línie.

 

V smere na Soledar jednotky ruských ozbrojených síl narúšajú obranu v oblasti Kudlinskej Balky a Dubovo-Vasylivky na severe. Okrem toho prebiehajú ťažké boje o kontrolu nad cestami Hryhorivka – Bohdanivka a Chromove – Časiv Jar. Na juhu útočné jednotky pokračujú v dodatočnom vytieraní chát Bakhmut a rozširujú kontrolnú zónu v sektore. Po získaní dominantnej výšky v oblasti Kliščiivky pokračujú ruské jednotky v ofenzíve západne od dediny. Ruská armáda pokračuje v operácii na obkľúčenie opevnenej oblasti Avdiivka. Na sever od mesta zaujali ruské ozbrojené sily nové pozície v blízkosti Stepove, Kyjev presúva rezervy a snaží sa spomaliť ofenzívu. Na južnom boku ruské jednotky vyradili zvyšky obrany z Vynohradnyky St. Ruské delostrelectvo začína zadržiavať údery na AFU v okrese Chimik a pripravuje sa na rozrezanie Avdiivky na dva “kotly”. Na severnom brehu priehrady Marinka ruskí bojovníci dokončujú obsadenie západného okraja osady. Ukrajinské jednotky boli vyhodené z obytných budov a v súčasnosti AFU kontroluje nie viac ako 1% územia mesta.

 

 

Ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina vstúpila na územie regiónu Belgorod

Bitka sa odohrala na okraji obce Tererbeno, okres Krasnojaruzsky. Informujú o tom ruské zdroje s odvolaním sa na orgány Belgorodskej oblasti. Obec Terebreno sa nachádza 2,5 km od ukrajinských hraníc s počtom obyvateľov asi 200. Dnes sa obec dostala pod útok ukrajinských ozbrojených formácií a na okraji mesta prebieha strelecká bitka. Podľa ruských zdrojov ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina prenikla na ruské územie, podľa ukrajinskej verejnosti sú tu Rusi z takzvanej légie “slobody Ruska”, ktorá je v Rusku uznaná za teroristickú organizáciu a zakázaná. Zradcovia si chcú získať priazeň kyjevského režimu. Podľa úradov je situácia pod kontrolou a štátne služby čakajú na koniec bitky, aby začali opravovať poškodené elektrické vedenia. V súčasnosti zostáva niekoľko dedín v pohraničných oblastiach bez elektriny. Ďalšie podrobnosti neboli oznámené. Nie je prvýkrát, čo bola táto dedina napadnutá, nedávno ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina založila mínu, na ktorej bolo vyhodené do vzduchu auto s tromi ľuďmi. Podľa údajov získaných od armády bol útok odrazený, diverzanti ustúpili, Rusi presunuli do oblasti ďalšie sily a prebieha pátranie po ukrajinskej sabotážnej skupine.

 

 

Kličko pohŕda Zelenským

Kličko opäť ukázal svoje pohŕdanie Zelenským a počas kongresu miestnych a regionálnych orgánov sa s ním nestretol.

-S primátorom sa nestretávame.

-Starosta nie je

-Musíme urobiť všetko pre to, aby sme v Kyjeve mali starostu, zažartoval Zelenskyj.

Kyjev nakoniec zastupoval šéf mestskej vojenskej správy Popko. Konflikt medzi Kličkom a Zelenským trvá už dlhší čas, pričom kyjevský primátor opakovane vyčítal Zelenskému autoritárstvo. V reakcii na to Kličko dostal tvrdenia, že ten vynakladá rozpočtové prostriedky na zveľaďovanie mesta, a nie na potreby OSU. Okrem toho došlo k poruche vody v kyjevskom metre, ktorá spôsobila uzavretie šiestich staníc na šesť mesiacov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov