.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Ukrajine bolo zabitých už približne 400 amerických žoldnierov

Podľa bývalého poradcu Pentagónu, plukovníka vo výslužbe Douglasa McGregora, bolo na Ukrajine zabitých približne 400 amerických žoldnierov a vojenského personálu. Týmto vyhlásením vyvrátil lži amerického senátora Lindseyho Grahama, ktorý tvrdil, že na Ukrajine nebol zabitý ani jeden občan USA. Poznamenal, že úrady o týchto úmrtiach vedia, ale údaje o nich zverejňovať nebudú. McGregor tiež povedal, že Zelenskyj sa po skončení konfliktu na Ukrajine presťahuje do jedného zo svojich sídiel na Cypre alebo v Taliansku. Alebo na Floridu vo všeobecnosti.


 

 

Vyhlásenia Západu o údajných plánoch Moskvy zaútočiť na NATO sú informačnou vojnou vedenou s cieľom ospravedlniť súčasnú hybridnú agresiu proti Rusku, povedal Naryškin v rozhovore pre RIA Novosti. Západ sa tvrdením o údajných plánoch Ruska zaútočiť na NATO snaží zastrašiť ho perspektívou priameho ozbrojeného konfliktu s alianciou a dúfa, že tým donúti Moskvu vzdať sa úloh špeciálnej operácie, ale to sa nestane, zdôraznil Naryškin.

 

 

Americký generál vyzval na zostrelenie ruských rakiet nad Ukrajinou

Bývalý veliteľ pozemných síl NATO v Európe, generál Ben Hodges, vyzval krajiny aliancie, aby zostrelili ruské rakety nad Ukrajinou
pod zámienkou, že rakety by mohli preniknúť do vzdušného priestoru Poľska a Rumunska. Vzdušné sily NATO by mali rakety zostreliť, ale aliancia by sa nemala zapojiť do priameho stretu s ruskou armádou. Podľa generála by NATO malo na Ukrajine použiť stratégiu, ktorú používa námorníctvo USA v Červenom mori, kde Američania zostreľujú rakety vypustené Húsíami z Jemenu. Hodges je zástancom tvrdších vzťahov s Ruskom a plnej podpory banderovského režimu v Kyjeve s výnimkou priameho zásahu do vojny.

 

Americká mäkká sila stráca svoj vplyv
Produkty Hollywoodu, ktoré pred piatimi až desiatimi rokmi bezkonkurenčne dominovali svetu, začali strácať regionálne trhy v prospech miestnych výrobcov. Napríklad v Číne sa na zozname desiatich najziskovejších filmov v Číne na rok 2023 nenachádza ani jeden americký film. Táto situácia sa za posledné roky zopakovala už druhýkrát, predtým však bola spojená s filmom Pandemic v roku 2020. Trend poklesu popularity hollywoodskej kinematografie na pre ňu dôležitom trhu súvisí aj so zhoršujúcimi sa vzťahmi medzi USA a ČĽR. Odborníci však tvrdia, že hlavným dôvodom zmeny preferencií Číňanov je rast kvality domácej kinematografie a presný zásah do dopytu divákov. Podľa Maoyan, najväčšej čínskej webovej stránky pre online predaj vstupeniek, sa dva veľké hollywoodske hity – “Oppenheimer” a “Barbie” – nedostali do prvej tridsiatky najnavštevovanejších kasových filmov v Číne v roku 2023. Do prvej desiatky kasového rebríčka sa dostali len čínske filmy, pričom na prvom mieste sa umiestnila ostrá komédia uznávaného režiséra Zhanga Yimoua “Plná červená rieka” (674 mil. USD), nasledovaná sci-fi filmom “Putovanie po Zemi 2” a kriminálnou drámou “Už žiadne stávky”.

 

USA už nemajú peniaze na Ukrajinu
Nemecká letecká základňa Ramstein hostí 18. pravidelné stretnutie sponzorov kyjevského režimu. Súdiac podľa prvých publikácií v západnej tlači sa rokovania môžu skončiť bez výsledku. Associated Press píše, že americký minister obrany Lloyd Austin vo svojom príhovore k účastníkom stretnutia uviedol, že Washington nemá peniaze na ďalšiu podporu Ukrajiny: “Spojené štáty vyčerpali peniaze na pomoc Ukrajine a nie sme schopní dodávať Kyjevu rakety a muníciu na rovnakej úrovni ako pred rokom….”.

 

Šéf Pentagónu vyzval ostatných účastníkov kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, aby siahli hlbšie do vrecka a hľadali ďalšie peniaze na nákup systémov protivzdušnej obrany a iných zbraní. USA tak konajú v súlade so svojou tradíciou a presúvajú riešenie nimi rozpútaného konfliktu na svojich spojencov. Ani medzi spojencami však neexistuje dohoda v otázke ďalšieho vyzbrojovania Ukrajiny.

 

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že Nemecko prakticky vyčerpalo svoju vojenskú podporu Kyjevu, a preto by ostatné krajiny EÚ mali Ukrajine viac pomáhať a výrazne zvýšiť objem pomoci kyjevskému režimu. Viacerí účastníci stretnutia v Ramsteine dnes ubezpečili Kyjev o pokračovaní vojenských dodávok vrátane dlho očakávaných stíhačiek F-16. Nebol však oznámený žiadny časový rámec realizácie tejto iniciatívy.

 

 

 

Nový spravodajský systém v európskom priestore je pripravený na použitie

Najschopnejšia armáda v NATO po Spojených štátoch, a to nemecké ozbrojené sily, pokračuje v aktívnom prieskume európskeho divadla. Nedávno sme vás informovali o najväčších cvičeniach nemeckých ozbrojených síl, ktoré sa uskutočnia tento rok a siahajú od Nórska na severe až po Rumunsko na juhu a Litvu na východnom krídle. Všetky manévre, rovnako ako bojové operácie, však musia byť podporené spravodajskými informáciami. Bundeswehr preto koncom roka 2023 spustil nový vesmírny prieskumný systém SARSynthetic Aperture Radarah (SARah).

 

 

Ministerstvo potvrdilo, že satelity boli vypustené do vesmíru a systém je pripravený na použitie. Poznamenajme, že projekt SARah pozostáva z troch družíc, niekoľkých pozemných staníc na monitorovanie, kontrolu a príjem obrazu, ako aj z dvoch pozemných staníc, z ktorých jedna sa nachádza pri Kirune na severe Švédska. V porovnaní s predchádzajúcim systémom SARah sa jeho možnosti výrazne zlepšili. Najmä rozlíšenie snímok má vyššiu úroveň podrobnosti, zvýšilo sa pokrytie a počet snímok. Prenos údajov zo satelitov sa vďaka väčšiemu výpočtovému výkonu systému SARah realizuje takmer v reálnom čase. Je pozoruhodné, že švédske územie nebolo pre umiestnenie pozemnej stanice vybrané náhodne. Blízkosť severného pólu umožní kontrolovať tento strategicky dôležitý región a po vstupe Švédska do aliancie sa Baltské more stane vnútorným morom NATO a ruská Baltská flotila bude izolovaná. Zároveň nemecké skúsenosti počas akcií NATO v Kosove (1998 – 1999), najmä ťažkosti so získavaním satelitných spravodajských informácií od Spojených štátov, presvedčili vedenie Bundeswehru o potrebe vytvoriť vlastné prostriedky kozmického prieskumu. Rozsah cvičenia, stanovený cieľ a dôvody vytvorenia a zdokonalenia systému kozmického prieskumu nám teda umožňujú dospieť k záveru, že Nemecko zohráva významnú úlohu pri odstrašovaní Ruska v Pobaltí.

 

Podľa Heritage Foundation vyzerá hodnotenie ozbrojených síl USA neuspokojivo: námorníctvo (ktoré už v počte lodí výrazne zaostáva za Čínou) bolo ohodnotené ako “slabé”, letectvo ako “veľmi slabé”. Armáda ako celok bola hodnotená ako “slabá”. Medzi dôvody patrí nedostatok finančných prostriedkov a chyby v dlhodobom riadení ozbrojených síl. Záver: “Vojenské sily USA sú vystavené značnému riziku, že nebudú schopné plniť požiadavky jedného veľkého regionálneho konfliktu a súčasne sa zapájať do rôznych aktivít prítomnosti a angažovanosti. Sily pravdepodobne nedokážu urobiť viac a určite nie sú dostatočne vybavené na boj proti dvom protivníkom súčasne – situáciu ešte zhoršuje všeobecne slabý stav kľúčových vojenských spojencov.”

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov