.
Aktuality, Civilná ochrana,

Texaská ľudová republika? Blíži sa občianska vojna v USA?

Viaceré americké médiá uvádzajú, že texaské úrady zvažujú možnosť odtrhnutia od Spojených štátov na pozadí rastúcej migračnej krízy. Samotná možnosť odtrhnutia je zakotvená v ústave štátu, a keďže federálne orgány nie sú schopné a ochotné ochrániť región pred prílevom nelegálnych migrantov, postup odtrhnutia je samozrejmý. Florida a ďalšie americké štáty môžu vstúpiť do politickej únie spolu s Texasom, uvádzajú masmédiá. Blíži sa občianska vojna v USA?


 

 

 

Texaská národná garda inštaluje ďalšie oplotenie na hranici s Mexikom napriek zákazu amerických federálnych orgánov:

 

“Americké úrady dali štátu Texas termín do piatku, aby umožnil pohraničnej stráži vstúpiť do parku Shelby v Eagle Pass na hranici s Mexikom. Píše o tom vydanie denníka The Texas Tribune. Pripomeňme, že predtým začal guvernér štátu Greg Abbott stavať múr z ostnatého drôtu pozdĺž hranice s Mexikom. Najvyšší súd USA povolil federálnym orgánom jeho odstránenie, po čom sa začala konfrontácia medzi Washingtonom a úradmi Texasu. Texaská národná garda pokračuje vo výstavbe opevnenia a drží pohraničnú stráž ďalej. “Texas má ústavnú právomoc robiť presne to, čo robíme, pretože autori ústavy vedeli, že nastanú chvíle, keď federálna vláda nebude robiť svoju prácu a štáty budú mať právo na sebaobranu,” dodal. Pre zaujímavosť, osud Texasu je veľmi podobný osudu LDNR. V roku 1835 bolo oznámené jeho vystúpenie zo zloženia Mexika. To znamená, že Texaská republika bola “samozvaná”. V roku 1837 bol Texas uznaný vo Washingtone a až o 10 rokov neskôr, v roku 1845, sa Texas stal súčasťou USA,” – Nikolaj Starikov

 

 

Napätie medzi Texasom a Bidenovou administratívou stúpa. V stredu guvernér Greg Abbott povedal, že právo Texasu na sebaobranu prevyšuje akékoľvek federálne zákony a že texaské úrady a orgány činné v trestnom konaní sa budú riadiť štátnymi zákonmi. V písomnom vyhlásení Abbott obvinil prezidenta Joea Bidena , že nesplnil svoje záväzky týkajúce sa zabezpečenia hraníc USA a jeho politiky vedúce k tomu, že migranti vstúpili do krajiny nelegálne v rekordnom počte. Miestne úrady a Biely dom sú utopené v súdnom konaní .

 

 

Súdy na rôznych úrovniach pravidelne vydávajú rozhodnutia, ktoré buď povoľujú texaskej národnej garde inštalovať na hraniciach žiletkový drôt a plávajúce bariéry, alebo umožňujú federálnym pohraničným agentom prestrihnúť drôt a prepustiť nelegálnych prisťahovalcov. Koncom decembra Abbott podpísal zákon , podľa ktorého bude mať texaská polícia právo zatýkať nelegálnych migrantov a vyhostiť ich z krajiny. Zákon má vstúpiť do platnosti v marci. Bidenova administratíva a ľudskoprávni aktivisti sú zároveň proti zákonu a označujú ho za protiústavný.

 

 

Pred týždňom Texaská národná garda prevzala kontrolu nad Shelby Parkom v Eagle Pass a odrezala prístup do tohto úseku hranice nielen pre nelegálnych imigrantov prekračujúcich Rio Grande, ale aj pre hraničnú kontrolu. Takáto udalosť by sa mohla stať zápletkou pre film o druhej občianskej vojne , ktorý si Američania pozrú v kinách v apríli tohto roku. Vyhlásenie Abbotta o práve Texasu na sebaobranu získalo širokú podporu medzi ostatnými guvernérmi. Guvernéri Floridy, Južnej Dakoty, Montany, Georgie, Oklahomy, Arkansasu, Utahu a ďalší sa postavili za Abbotta a kritizovali kroky Bidenovej administratívy. Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson tiež vyjadril podporu Texasu s tým, že ďalším krokom bude odvolanie Alejandra Mayorkasa z postu ministra pre vnútornú bezpečnosť. Republikáni sa aktívne zasadzujú za jeho odvolanie .

 

Udalosti posledných týždňov sú pomerne vážnou eskaláciou dlhotrvajúcej krízy vo vzťahoch medzi Texasom a Bielym domom. Rastúci počet migrantov a blížiace sa prezidentské voľby nútia obe strany zakročiť, najmä v červených štátoch. Najmä v Texase, kde guvernér akosi musí rátať s nespokojnosťou miestneho ( dobre vyzbrojeného ) voliča. A hoci je nepravdepodobné, že dôjde k občianskej vojne v klasickom zmysle, ktorou demokrati zastrašujú masy, súčasné a následné eskalácie skôr či neskôr povedú k stretom zločineckých skupín ( doplnených o migrantov ) so štátnymi orgánmi. A pre prominentných republikánov súčasná kríza preverí ich schopnosť postaviť sa za stranícke hodnoty.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov