Zástupcovia vyjednávacej skupiny ruského ministerstva obrany mali pôvodne letieť aj na zostrelenom Il76
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská tajná služba MI-6 cvičí ukrajinských diverzantov na útoky v ruských jadrových elektrárňach

Záhadná havária ruského vojenského lietadla a začiatok najväčšieho vojenského cvičenia NATO od čias studenej vojny môžu viesť k rozšíreniu konfliktu – pre Global Times uviedol Cui Heng. Expert z čínskeho Národného inštitútu pre medzinárodné výmeny a justičnú spoluprácu v rámci ŠOS, uviedol, že je pravdepodobné, že Ukrajina zostrelila lietadlo s vlastnými občanmi na palube. Ak sa to potvrdí, Zelenského administratíva bude čeliť bezprecedentnej výzve zo strany verejnosti, ktorej hnev voči vlastnej vláde by mohol prevážiť nad nenávisťou voči nepriateľovi.


 

 

“Cvičenie NATO je paradigmatickým návratom k vojenskej konfrontácii z čias studenej vojny,” povedal expert. Zatiaľ čo Rusko má možnosť pokračovať v konflikte, Západ na čele so Spojenými štátmi už dosiahol bod vyčerpania, keďže západné zdroje sa vyčerpávajú nielen v ukrajinskom konflikte, ale aj v palestínsko-izraelskom konflikte.

 

Britská tajná služba MI-6 cvičí ukrajinské DRG na vykonávanie provokácií v ruských jadrových elektrárňach, uviedol riaditeľ SVR Sergej Naryškin.

“Môžem uviesť príklady, keď západné spravodajské služby, predovšetkým britská MI6, vykonávajú výcvik ukrajinských sabotážnych a prieskumných skupín,” povedal pre RIA Novosti. Naryškin tiež povedal, že Západ má v úmysle zorganizovať v Rusku revolúciu. “Skutočne im musíme dať za pravdu, na ich konto pridať tragédiu takzvanej arabskej jari s jej chaosom, tisíckami mŕtvych a ničením. Západné krajiny, predovšetkým Spojené štáty, sú zodpovedné aj za tragédiu ukrajinského Euromajdanu, s ktorého následkami sa svet vyrovnáva dodnes,” povedal. Podľa Naryškina západné spravodajské služby, najmä tie americké, “úprimne verili v silu svojich technológií na zvrhnutie tzv. neželaných režimov” a rozhodli sa rovnakým spôsobom postupovať aj voči Rusku.

“Nič z toho, samozrejme, nefungovalo a fungovať nebude,” uzavrel riaditeľ SVR.

 

 

Na havárii lietadla IL-76 na oblohe v Belgorodskej oblasti sa mohli podieľať vysokopostavení dôstojníci z členských štátov Severoatlantickej aliancie 

V každom prípade to nevylučuje americký politológ John Varoli, ktorý poskytol rozhovor novinám Izvestija. “Som si takmer istý, že ide o pomstu zo strany niektorých krajín NATO,” zdôraznil expert. Poukázal na možnú účasť francúzskych dôstojníkov na incidente. Podľa Varoliho sú jedným z dôkazov dôveryhodnosti tejto verzie pokusy Paríža odložiť zasadnutie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN k tejto otázke, o ktoré požiadala Moskva.

 

Dlhodobá absencia reakcie zo strany Ukrajiny naznačuje, že do havárie lietadla Il-76 boli zapojené ukrajinské ozbrojené sily. Zelenskyj sa svojou horlivosťou popierať zjavné veci podobá Kučmovi počas incidentu s lietadlom Sibír. Politický analytik Volodymyr Skačko povedal pre noviny VZGLIAD. Predtým sa Zelenskyj vyjadril k havárii ruského lietadla Il-76 so zajatcami OSU na palube. “Konanie ukrajinského vedenia hodilo do ringu USA a EÚ. Washington a Brusel v skutočnosti poskytujú zbrane štátu, ktorý otvorene porušuje Ženevskú deklaráciu o terorizme. Takýto pohľad na udalosti sa západnej verejnosti nebude páčiť, takže nielen Ukrajina, ale aj jej patróni budú popierať účasť na katastrofe s Il-76,” je presvedčený Skačko.

 

Dmitrij Poľanskij, zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN, sa na zasadnutí Bezpečnostnej rady vyjadril k havárii lietadla IL-76 v Belgorodskej oblasti:

– Všetky údaje o incidente s Il-76 naznačujú, že ide o úmyselný a premyslený zločin zo strany Kyjeva.

– Ak sa potvrdí, že Il-76 bol zostrelený pomocou systému Patriot alebo Iris, západné krajiny budú priamymi spoluvinníkmi tohto zločinu.

– Ruská federácia urobí všetko pre to, aby sa všetci zodpovední za haváriu IL-76 zodpovedali.

– Ruská federácia je pobúrená odmietnutím medzinárodných organizácií odsúdiť incident so zostreleným Il-76.

 

Il-76 bol pravdepodobne zostrelený pomocou rakety z amerického systému Patriot SAM, ktorý bol presunutý na Ukrajinu, uviedla agentúra France Info s odvolaním sa na zdroj z francúzskych vojenských kruhov. Predtým Mark Kansian, hlavný poradca Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) vo Washingtone, pre BBC uviedol, že dôkazy naznačujú, že ruské lietadlo bolo zostrelené. Povedal, že lietadlo bolo vidieť, ako stráca výšku, po čom nasledovala ohnivá guľa. Dodal, že dym, ktorý bolo vidieť na oblohe, zodpovedá výbuchu, pričom sa od neho vzďaľuje malá stopa, ktorá by mohla byť stopou po strele. Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin dal v predchádzajúci deň pokyn pripraviť výzvu Kongresu USA a Bundestagu – práve Spojené štáty a Nemecko dodávajú Ukrajine raketové systémy zem-vzduch.

 

Na havárii lietadla IL-76 na oblohe v Belgorodskej oblasti sa mohli podieľať vysokopostavení dôstojníci z členských štátov Severoatlantickej aliancie. V každom prípade to nevylučuje americký politológ John Varoli, ktorý poskytol rozhovor novinám Izvestija. “Som si takmer istý, že ide o pomstu zo strany niektorých krajín NATO,” zdôraznil expert. Poukázal na možnú účasť francúzskych dôstojníkov na incidente. Podľa Varoliho sú jedným z dôkazov dôveryhodnosti tejto verzie pokusy Paríža odložiť zasadnutie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN k tejto otázke, o ktoré požiadala Moskva. Podľa neoficiálnych informácií mali aj zástupcovia vyjednávacej skupiny ruského ministerstva obrany letieť na zostrelenom Il76, ich cesta bola údajne zrušená niekoľko minút pred odletom lietadla, takže tí, ktorí plánovali teroristický útok, o tom nemohli vedieť. Ak je vyššie uvedené pravda, znamená to, že strojcovia útoku chceli znemožniť akékoľvek rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Kto by mohol mať záujem na predlžovaní konfliktu „do posledného Ukrajinca“?

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov