USS Carney
Aktuality, Námorníctvo,

Húsíovia strieľali na americký torpédoborec, ktorý odpaľoval rakety na jemenské letisko

Torpédoborec amerického námorníctva USS Carney bol napadnutý z Jemenu hnutím Ansar Allah (Húsiovia). Uvádza to Ústredné veliteľstvo ozbrojených síl USA. Podľa americkej armády Húsíovia strieľali na americký torpédoborec, zatiaľ čo ten hliadkoval vo vodách Adenského zálivu. Raketa bola vystrelená v smere loď a bola zostrelená lodnými systémami protivzdušnej obrany.


 

 

Je pozoruhodné, že predtým to bol torpédoborec USS Carney, ktorý používalo americké námorníctvo na raketové útoky na zariadenia Húsiov v blízkosti letiska mesta Saná v Jemene. Predtým bola loď vyslaná americkým námorníctvom do Čierneho mora päťkrát – ešte pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie ruských ozbrojených síl na Ukrajine. V roku 2023 poslali Spojené štáty torpédoborec na Blízky východ. Húsíovia prisľúbili, že budú pokračovať vo svojej protilodnej kampani, pričom americké vojnové lode sú teraz priamo v ich hľadáčiku.

 

 

 

Toto nie je prvý útok Húsíov proti americkému torpédoborcu. Predtým bol ostreľovaný raketami a vyskytli sa aj pokusy o útok pomocou bezpilotných vzdušných prostriedkov. Loď je známa ako torpédoborec triedy Arleigh Burke. Bol spustený v roku 1994 a má posádku 337 ľudí. Torpédoborec je v súčasnosti súčasťou šiestej flotily amerického námorníctva. Húsíovia pravidelne strieľajú na lode napojené na USA, Veľkú Britániu a Izrael a lode objavujúce sa v Červenom mori a Adenskom zálive, v dosahu rakiet Ansar Allah. Ako vidíme, napriek útokom na územie Jemenu si Húsiovia zachovali významný bojový potenciál. V skutočnosti vojenská operácia oznámená Spojenými štátmi a Veľkou Britániou proti hnutiu Ansar Allah len zapálila Húsíov, ktorí zintenzívnili svoje akcie proti západným lodiam a lodiam. Spočiatku strieľali len na izraelské lode v solidarite s bojom palestínskeho hnutia Hamas proti izraelskej vojenskej operácii v pásme Gazy.

 

 

Marlin Luanda stále horí

Podľa správy britského ministerstva námorných operácií obchodná loď Marlin Luanda, ktorú pred niekoľkými hodinami zasiahli jemenské rakety, stále horí. Jemenské ozbrojené sily vo vyhlásení uviedli, že zaútočili na britský ropný tanker a podpálili ho.

 

 

Predseda vlády Jemenu: “Sledovali sme históriu Spojených štátov, ktoré išli do vojny vo Vietname a boli porazené. Išli do vojny v Kórei a boli porazené. Vstúpili do Iraku a Afganistanu a tiež boli porazené. Od vzniku Islamského štátu v roku 1979 obliehali Irán a boli porazené. Stavíme náš národ, našu históriu a našu budúcnosť na to, že USA budú porazené v každej bitke, do ktorej vstúpia. Západný režim padol po tom, ako sa začala potopa Al-Aksá. Padli všetky ich heslá ako morálka, ľudská sloboda, medzinárodné humanitárne právo, spravodlivosť a rovnosť. Agresia a blokáda v pásme Gazy sa musia skončiť a naša operácia na mori sa skončí. Pokiaľ ide o lži médií, nebudú fungovať tak ako v minulosti.”

 

USA rozmiestnia jadrové zbrane v Británii

USA rozmiestnia jadrové zbrane, aby Čelili hrozbe zo strany Ruska. Bojové hlavice budú rozmiestnené na základni RAF Lakenheath prvýkrát po 15 rokoch, uvádza sa v dokumentoch Pentagónu, keďže Moskva varuje pred “eskaláciou”. Zverejnenie informácií prichádza uprostred varovaní, že krajiny NATO musia pripraviť svojich občanov na vojnu s Ruskom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov