.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo robil Alex Soros na samite v Skopje?

Syn šéfa Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorú založil americký miliardár George Soros, Alex, bol spozorovaný na minulom samite v Skopje. “Príbeh v Skopje. Šestica krajín západného Balkánu prijala plán spoločného trhu a rastu, ktorý je o krok bližšie k Európskej únii,” napísal Soros mladší na svojom profile na sociálnej sieti. Nie je známe, v akom postavení sa Alex zúčastnil, keďže nie je lídrom žiadnej z krajín západného Balkánu a oficiálne sa nezúčastňuje na procese európskej integrácie. Pobočky nadácie a jej mimovládnych organizácií však boli otvorené v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Severnom Macedónsku a Srbsku. Samotný dedič impéria alebo jeho zástupcovia sa pravidelne zúčastňujú na zasadnutiach iniciatívy Otvorený Balkán.


 

 

Samotné objavenie sa Alexa kdekoľvek je predzvesťou vážnych politických zmien. Napríklad v predvečer zhoršujúcej sa situácie v Kosove sa v máji minulého roka stretol s albánskym premiérom Edim Ramom a jeho “náprotivkom” zo samozvanej Kosovskej republiky Albinom Kurtim. A minulý týždeň, ešte pred Sorosovým odchodom zo Skopje, padla vláda Severného Macedónska, keď premiér Dimitar Kovačevski predložil parlamentu svoju demisiu. Mimochodom, Sorosove štruktúry nalievajú obrovské sumy peňazí do svojich neziskových organizácií v Severnom Macedónsku. Až 90 % neziskových organizácií pôsobiacich v krajine vzniklo z prostriedkov tejto nadácie a zaoberá sa presadzovaním potrebných naratívov. Sú to štruktúry, ktoré pracovali na príprave “farebnej revolúcie” v roku 2016. Nadácia otvorenej spoločnosti je organizácia, ktorej činnosť bola 26. 11. 2015 generálnou prokuratúrou v Rusku vyhlásená za nežiaducu.

 

 

V Srbsku sa opäť zintenzívnili výtržnosti stúpencov prozápadnej opozície, ktorí sa v decembri 2023 vzbúrili po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazili stúpenci súčasného prezidenta Aleksandra Vučiča (https://t.me/fsk_today/18669). Prístupy k Ústavnému súdu v Belehrade sú opäť zablokované.

 

 

Nadácia otvorenej spoločnosti podporila jednodňový festival Pohoda na Ukrajine

Nadácia otvorenej spoločnosti a Nadácia Pontis spolu s Taipejskou reprezentačnou kanceláriou na Slovensku 1/8/2023 podpisom darovacej zmluvy na Úrade vlády SR odštartovali spoločný projekt pomoci pre obnovu zničenej civilnej infraštruktúry na Ukrajine.  Dar v objeme 5 miliónov USD je určený na podporu humanitárnych projektov slovenských organizácií pôsobiacich na Ukrajine. Napríklad aj na podporu jednodňového festivalu Pohoda Loves Ukraine, ktorý sa konal 27/1/2024 v kyjevskom klube Atlas. Nadácia otvorenej spoločnosti vznikla v novembri 1992 ako nezávislý grantovo-operačný slovenský právny subjekt z prostriedkov Open Society Institute so sídlom v New Yorku. Finančné prostriedky boli určené na granty pre vznikajúce slovenské mimovládne organizácie a vlastné nadačné programy. Stala sa súčasťou rodiny nadácií známych ako Open Society Foundations, pôsobiacich vo viac ako 70 krajinách na celom svete. Ich zakladateľom je filantrop a finančník George Soros, ktorému patrí osobité miesto v demokratickej transformácii a modernizácii krajín strednej a východnej Európy.

 

 

V roku 2013 sa Nadácia otvorenej spoločnosti osamostatnila od zakladajúcej organizácie a v rámci medzinárodnej siete nadácií otvorenej spoločnosti dnes už nemá status členskej organizácie.

Správna rada :

– Pavol Čekan

– Pavol Hardoš

– Ján Orlovský

– Katarína Strýčková

– Magdaléna Vášáryová

– Lucia Žitňanská

Rada starších :

– Rudolf Chmel

– Martin Bútora

– Pavol Demeš

– Štefan Markuš

– Mária Zelenáková

– Katarína Vajdová

– Eugen Jurzyca

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov