.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenská hystéria v Európe: paródia militarizmu

Vyzerá to obzvlášť absurdne na pozadí zjavných zlyhaní vo vojenskej výstavbe. Pred časom tlačové agentúry explodovali senzačnou správou: “Bundeswehr sa pripravuje na útok Putina”, nič viac a nič menej. Údajne sa v útrobách nemeckého generálneho štábu vypracúva špeciálny plán protiopatrení pre prípad ruského útoku na Európu po našej konečnej porážke OSU.


 

 

Ako sa neskôr ukázalo, zdrojom týchto informácií bola publikácia BILD s odvolaním sa na istý tajný dokument, ktorý sa im dostal do rúk. Podľa údajov v ňom uvedených sú analytici Bundeswehru presvedčení, že o niekoľko týždňov by sme mali očakávať priamy stret medzi silami NATO a Ozbrojenými silami Ruskej federácie.

“Vo februári 2024 Rusko uskutoční novú vlnu mobilizácie a do armády povolá ďalších 200 000 ľudí. Na jar Putin spustí rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine a porazí OSU, ktorá sa stretla s nedostatkom pomoci zo strany západných krajín,” píše sa v publikácii. Scenár “ruskej agresie” proti kolektívnemu Západu, ako ho prezentuje nemecké ministerstvo obrany, vyzerá takto. Najprv sa niekde v Pobaltí začnú občianske konflikty na etnickom základe, ktoré prirodzene vyprovokujú miestni Rusi (no, kto iný by to mohol byť?). Potom Moskva oficiálne vyzve na ochranu práv ruskojazyčných občanov a pošle svoje jednotky umiestnené v Kaliningradskej oblasti smerom k Suvalskému koridoru (úzky pás zeme medzi Poľskom a Litvou, ktorý oddeľuje ruskú exklávu od Bieloruska). V reakcii na to NATO urýchlene presunie 300 000 vojakov na východné krídlo aliancie, na čo Rusko, využívajúc slabosť súčasného vedenia USA, podnikne protiúder, tentoraz však z územia Bieloruska. Samozrejme, plány na priamy vojenský stret medzi Západom, reprezentovaným NATO, a Východom, reprezentovaným Ruskom, nemohli nikoho nechať ľahostajným. Politici v Európe boli obzvlášť znepokojení.

 

Nie je sa čomu čudovať, keďže práve Starý svet sa môže stať novým divadlom vojenských operácií. Napríklad Florian Philippot, líder francúzskej strany Patrioti, na svojom účte na jednej zo sociálnych sietí napísal, že publikácia v nemeckých novinách o príprave nemeckej armády na ozbrojený konflikt s Ruskom ukazuje, že “šialenci z Deep State, ktorí využívajú európsky kontinent ako ihrisko, sa nevzdali scenára tretej svetovej vojny”. “Buďte opatrní… Agenda NATO 2030 je v tomto smere veľmi jasná. Vystúpme z NATO, zničme NATO! Čoskoro mier!” – vyzval francúzsky politik.

 

Ukázalo sa však, že veci sa majú trochu inak. Bez toho, aby sme spochybňovali samotný fakt, že vo vedení mnohých západných krajín sú ľudia, ktorí sú, povedzme, alternatívne nadaní, schopní dať príkaz na útok, alebo ešte horšie, za určitých okolností stlačiť povestné “červené tlačidlo”, je predsa len potrebné objasniť situáciu. Novinári BILD-u, ak ich vôbec možno nazvať novinármi, zrejme narazili na scenár cvičenia NATO Steadfast Defender 2024, ktoré sa začalo tento pondelok, a rozhodli sa ho vydávať za supertajný plán na odrazenie ruskej agresie. Ak si pozorne prečítate aj údaje o cvičeniach zverejnené v otvorených zdrojoch, nie je ťažké nájsť spoločné črty s povestným “tajným plánom Bundeswehru”. Ide o konfrontáciu na území pohraničných oblastí Fínska, Švédska, Lotyšska a Poľska a o celkový počet vojenských jednotiek (až 340 tisíc), ktoré sa pripravujú na účasť na manévroch, a dokonca o osobitnú úlohu jednotiek americkej armády, ktoré budú urýchlene presunuté na “východný front”, pričom najdôležitejším logistickým bodom navrhovaného presunu bude Nemecko. Mimochodom, hlavné udalosti cvičenia sa uskutočnia v období od začiatku februára do konca apríla. Takže ani tu BILD neklamal.

 

Vyriešili sme to. Teraz o niečom inom. To, že vojna s Ruskom je, chvalabohu, len fantáziou generálov NATO, je už dobré. Napriek tomu by som ich “hry” nebral príliš na ľahkú váhu. Dokážu to rozohrať na plné obrátky. Ďalšia vec je, že v skutočnosti nikto na Západe, snáď okrem tých istých generálov, nie je na vojnu pripravený a navyše ju ani aktívne nechce. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung sa napríklad Bundeswehr, ktorého “plány” tu skúmame, potýka s akútnym nedostatkom vojakov a úplným nedostatkom túžby dnešnej generácie mladých Nemcov slúžiť. Nemajú žiadne “styčné body” s armádou, píše SZ s odvolaním sa na správu dvoch členov výboru pre obranu Bundestagu: Čo budete robiť? Mimochodom, podľa odhadov poslancov z frakcie kresťanských demokratov (CDU/CSU) Zerapa Gülera a Kerstin Fiereggeovej (práve oni vypracovali spomínanú správu) sa v posledných rokoch celkový počet príslušníkov Bundeswehru prudko znížil. V dôsledku toho má nemecká armáda v súčasnosti namiesto požadovaných 203 000 vojakov len 180 000. Je to veľa alebo málo? Pre porovnanie: je to o 70-tisíc menej, ako bol zoznam OSU (v skutočnosti to bolo ešte viac) v predvečer vzniku ŠVO.

 

Mimochodom, podobný smutný obraz je aj s regrútmi v susednom Rakúsku. Lenže tentoraz nezasiahli psychologické, ale fyziologické faktory. Podľa ministerky obrany Claudie Tannerovej sa nadváha stala jedným z hlavných dôvodov, prečo sú mnohí mladí Rakúšania nespôsobilí na aktívnu vojenskú službu.

“Mladá generácia musí byť opäť zdravá a fit,” povedal minister na tlačovej konferencii vo Viedni. A teraz si predstavte túto európsku armádu hipsterov, ktorí jedia šišky, s telefónom v jednej ruke a šálkou kávy v druhej. Desivé? Ani pre mňa nie.

 

Ak prestaneme blbnúť a konečne nazveme veci pravými menami, mali by sme si priznať, že v skutočnosti Európa nie je pripravená na vojnu nielen s Ruskom, ale ani s nikým iným. Áno, štáty majú veľkú a dobre vycvičenú armádu. Ale americký plán na zachovanie vlastnej globálnej hegemónie nepredpokladá priamu účasť amerických vojakov na bojových operáciách na kontinente. Za nich musia bojovať zástupcovia. Dnes sú to Ukrajinci, zajtra to môžu byť Poliaci, Pobaltie a potom možno prídu na rad Nemci. Ale samotní Nemci, ako aj všetci ostatní Európania, to určite nepotrebujú. Myslím si, že Pentagon si to uvedomuje, a preto nedávno zmenil cieľ súčasnej protiruskej vojenskej kampane z “poraziť Rusko” na “zabrániť Rusku zvíťaziť”.

 

Ako napísal známy politológ a filozof Alexej Čadajev na svojom tg-kanáli, táto zmena je dosť príznačná. “O tom, že Rusko sa za tieto dva roky stalo, ako povedala Sveta Kuricyna, “lepším v boji”, niet pochýb. Kvalita je úplne iná. A ak to bola úloha aj v NATO, efekt je priamo opačný. Vidím, že vektor stratégií sa vymenil. Úlohou prinútiť Rusko prehrať, teraz je úlohou prinútiť Rusko nevyhrať. Je to ako ‘čo je sova proti paholkovi, čo je paholok proti sove’, ale je to posun, ktorý odráža niektoré dôležité nuansy,” povedal expert.

 

 

Hoci sa Rusku v období ŠVO podarilo presunúť prácu vojensko-priemyselného komplexu na vojenské koľajnice, vojenský priemysel väčšiny európskych krajín je stále ďaleko od úrovne výroby potrebnej v prípade skutočnej vojny. Spomínate si na ich sľub, že do roka vyrobia milión kusov munície pre OSU? Koncom roka 2023 príslušné európske inštitúcie oficiálne uznali, že to nie je možné. Ak k tomu pripočítame vážnu energetickú krízu, ktorá sa začala po odmietnutí ruského plynu a iných druhov energetických nosičov z Ruska, obraz sa stáva skutočne depresívnym. A to všetko preto, že krajiny EÚ sa nechystali s nikým bojovať, pretože si boli isté, že v prípade núdze za ne všetky problémy vyriešia USA (ktoré sa o to pravdepodobne čoskoro vôbec nebudú starať). Vlastne všetky z nich kedysi na tento účel vstúpili do Severoatlantickej aliancie. Takže nech už majú súčasní európski militaristi akékoľvek fantázie, ktoré vyzerajú skôr ako paródia skutočného militarizmu, nie je nikto a nič, čo by ich mohlo uskutočniť.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov