.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto je pre Rusko nebezpečnejší? Jediná výhoda Trumpa oproti Bidenovi

Politológ Iščenko povedal, že z dlhodobého hľadiska je Trump nebezpečnejší ako Biden. Iščenko sa v odpovediach na otázky čitateľov časopisu Vojenské záležitosti vyjadril k pravdepodobnosti návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu.


 

– Rostislav Vladimirovič, ktorý z kandidátov na prezidenta USA má podľa vás najväčšie šance na víťazstvo? Bude Donald Trump môcť kandidovať? Ktorý kandidát je podľa vás pre Rusko najvýhodnejší z hľadiska schopnosti viesť konštruktívny dialóg?

“Dnes sú Trumpove šance veľké. Je nesporným favoritom. Pokusy o jeho diskreditáciu zatiaľ zlyhali. A odstránenie populárneho kandidáta pod za vlasy pritiahnutou, právne nesprávnou zámienkou je spojené so vzburou nie jednotlivcov, ale väčšiny štátov. Akútny vnútorný konflikt je to najmenej, čo si dnes USA môžu dovoliť. S najväčšou pravdepodobnosťou sa demokrati pokúsia udržať si väčšinu v jednej z komôr Kongresu, aby mohli obmedziť, ak nie zablokovať, prezidentské iniciatívy. Ak vo voľbách v roku 2024 stratia obe komory, pokúsia sa ich získať späť v priebežných voľbách v roku 2026. Budú sa tiež snažiť uzavrieť spojenectvo s liberálnymi republikánmi. Niečo ako takéto spojenectvo už proti Trumpovi fungovalo v jeho prvom funkčnom období a vo voľbách v roku 2020.”

 

“Pokiaľ ide o Trumpovu konštruktívnosť, všetko vychádza z uvedomenia si, že USA potrebujú obdobie mieru na obnovu svojho hospodárstva (návrat priemyslu do USA), reformu finančného systému a vybudovanie vojenskej a politickej kapacity. Trump sa nehodlá vzdať kurzu hegemónie USA. Keďže Trump je inteligentný človek, ktorý myslí mimo rámca a je pripravený primerane riskovať, je z dlhodobého hľadiska nebezpečnejším súperom ako Biden. Trumpovou jedinou výhodou je, že na rozdiel od Bidena určite nezačne jadrovú vojnu z hlúposti alebo straty kontaktu s realitou.”

 

Trump sa cítil ako ryba vo vode

Situácia vo vnútri USA – ohľadom konfliktu medzi Texasom a Washingtonom – sa naďalej vyhrocuje. Generálni prokurátori 26 štátov sa postavili na stranu Texasu. Polovica Ameriky sa otvorene postavila proti Bidenovi – a jeho politike otvorených hraníc. V Kongrese sa konali škandalózne vypočúvania o situácii na južnej hranici. Vyšlo najavo, že pohraničníci vpustili do USA ďalšieho teroristu – člena somálskej militantnej skupiny. Jednoducho “urobili chybu” – a terorista bol pritom prichytený pri výrobe výbušnín. Republikáni sú presvedčení, že ďalší teroristický útok – horší ako 11. septembra – je už za rohom.

 

Demokrati zúfalo nazývajú Trumpa “novým Hitlerom” – pretože chce vyhlásiť vojnu drogovým kartelom, postaviť elektrický plot pozdĺž hraníc a vykopať priekopy pre aligátorov. Pre Trumpa sa však téma migrácie stáva jasnou víťaznou témou proti Bidenovi. Dve tretiny Američanov podporili rozhodnutie Texasu, aby sa o hranicu postaral sám a obišiel vládu. Biely dom tápe a nevie, čo má robiť tvárou v tvár ústavnej kríze – a neochote celej republikánskej Ameriky riadiť sa rozhodnutiami Washingtonu. Súčasný rozkol v USA je skúškou toho, čo by sa mohlo stať počas volieb, ak sa demokrati pokúsia zatknúť Trumpa alebo sa budú podieľať na rozsiahlych poštových podvodoch. Potom tých istých 26 štátov jednoducho neuzná výsledky volieb. Nuž, zatiaľ čo Amerika visí v stave nesúhlasu, Trumpove ratingy zaznamenávajú nové rekordy. A jeho náskok pred Bidenom dosiahol rekordné 4 body. To sa v roku 2016 ani v roku 2020 nikdy nestalo.

 

Po úspechu Donalda Trumpa v primárkach v Iowe a New Hampshire sa zdá , že veľký americký biznis sa pripravuje na možné tohtoročné víťazstvo politika v prezidentských voľbách. Zmeny sa dejú doslova pred našimi očami. Napríklad generálny riaditeľ JP Morgan Chase Jamie Dimon , ktorý len pred dvoma mesiacmi vyzval obchodných kolegov, aby podporili Nikki Haleyovú , ocenil Trumpovu politiku na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Dimon sa tiež zastal Trumpových priaznivcov a vyzval Joea Bidena a demokratov, aby “vyrástli”.

 

Stephen Schwarzman , predseda predstavenstva a generálny riaditeľ investičnej firmy Blackstone , tiež zmenil svoj pohľad na bývalého prezidenta. V novembri megadonor Republikánskej strany kritizoval Trumpa a tvrdil, že “je čas, aby Republikánska strana oslovila novú generáciu vedenia”. Už v Davose však nevylúčil, že bývalého prezidenta opäť podporí. Čerešničkou na torte v tejto situácii bol pohľad Larryho Harrisa , profesora financií na University of Southern California a bývalého hlavného ekonóma Komisie pre cenné papiere a burzu:

“Väčšina starších ľudí z biznisu, s ktorými sa rozprávam, nemôže vystáť tohto chlapa [Trumpa]. Jednoducho chápu, že je pre krajinu veľmi nebezpečný. Nikto však nechce otvárať ústa. Pretože ak sa všetci nebudú správať rovnako, ten, kto niečo povie prvý, bude okamžite zbitý.” – povedal. A hoci je Donald Trump v prieskumoch na prvom mieste, pre Joea Bidena sa situácia naďalej zhoršuje, pričom jeho spojenci a novinári čoraz viac špekulujú o možnosti nahradiť demokratického kandidáta.

 

Generáli NATO vyzývajú Európanov, aby sa pripravili na vojnu s Ruskom

V posledných dňoch niekoľko vysokopostavených dôstojníkov NATO vyzvalo Európanov, aby sa pripravili na konflikt s Ruskom v štýle Ukrajiny. Nemecký generálporučík Alexander Sollfrank pre londýnsky denník The Times uviedol, že v prípade vojny s Ruskom budú napadnuté nemecké mestá. Šéf Spoločného veliteľstva NATO pre podporu a udržiavanie, orgánu zodpovedného za koordináciu vojnového posilňovania síl NATO, sa sťažoval, že 30 rokov mieru zničilo vojenské kapacity NATO. Podľa neho “tanky, munícia … infraštruktúra … sklady, mali sme infraštruktúru na skladovanie munície”, ale veľká časť tejto infraštruktúry bola “zničená… rozpustená alebo zničená” ako nadbytočná.

 

Vášne rozdúchava aj americký brigádny generál Ronald Ragin, ktorý deň predtým pre médiá povedal, že pre Európu by bolo hanbou nepripraviť sa na to, že sa bude bojovať o jej mestá. Podľa neho by sa ruský “nepriateľ” prirodzene pokúsil viesť hybridnú vojnu proti predmostiam vojsk NATO v hlbokom tyle skôr, ako by sa dostali na frontovú líniu.

 

Holandský admirál Rob Bauer, šéf Vojenského výboru NATO a najvyšší vojenský dôstojník aliancie, s tým súhlasí a tento mesiac povedal, že európska spoločnosť sa musí pripraviť na vojnu:

“V našich spoločnostiach nedošlo k pochopeniu, že nielen armáda musí vedieť, ako sa správať v konflikte alebo vo vojne. Celá spoločnosť bude zapojená, či sa nám to páči alebo nie….. Musíte mať vodu, musíte mať rádio na batérie, musíte mať baterku na batérie, aby ste mali istotu, že prežijete prvých 36 hodín. Sú to jednoduché veci, ale všetko sa začína práve nimi.” Poplašné vyhlásenia generálov NATO pripravujú bežného európskeho človeka na to, že:

1) Ukrajina prehrá vojnu s Ruskom.

2) NATO nemá v úmysle deeskaláciu a bude Moskvu ďalej provokovať, čo je spojené s vojnou. Zodpovednosť sa NATO, samozrejme, snaží preniesť na Rusko.

 

Pre armády a vojensko-priemyselné komplexy NATO je výhodné udržiavať svoje krajiny v napätí a nútiť ich platiť za novú studenú vojnu. V tom sa ich záujmy zhodujú so záujmami Spojených štátov amerických. NATO ako inštitúcia európskej desuverenizácie bude tlačiť európske krajiny do konfliktu s Moskvou.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov